41

Odp: ceny ziemi

bogdanwilk1956 napisał/a:

ZORAK to ty kombinujesz jak prominenci orzechy ros nie musza byle dotacja byla

przepraszam bardzo ale w czym widzisz problem ?? jest program w którym dotują plantację orzecha a ja lubię w zimę przed kominkiem dłubać orzechy więc posadzę sobie 6 ha co bym za 15 lat miał co zbierać a że trzeba plantację pielęgnować to muszę ją wykaszać a przecież trawy nie wyrzucę tylko zbiorę na siano. Czyż wysoko postawionym w brukselii którzy wprowadzają takie programy nie chodzi o to aby wyłączyć z produkcji jak najwięcej gruntów ornych ?? bo moim zdaniem tak jest. I tak co roku koszę co najmniej 2 razy na siano więc co mi zależy co kilkadziesiąt metrów ominąć sadzonkę orzecha.
bogdan... widzisz w tym jakąś nieprawidłowość lub problem ?? bo ja żaden i jak tylko po nowym roku rozeznam temat to najprawdopodobniej posadzę. A tak w ogóle to na reszcie łąk zastanawiam się nad programem "łąki dwukośne".
ps: nie porównuj mnie do pijawek które nakupowały po kilkaset ha tylko po to aby kasę trzepać na unii bo u mnie w domu rolnictwem zajmujemy się od kilku pokoleń i ziemia jest przekazywana z ojca na syna.

gg 5118068

42

PO nowym roku zrezygnują z tego programu na 90% więc się zagapiłeś po za tym przynajmniej raz w roku płatna kontrola wiem bo mam w tym programie 30 ha.

43

cena ziemi- obok mnie poszło parę ha po 44 koła za ha :stu:

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

44

kolega kupił  2 tygodnie temu  2.5ha zapłacił łącznie z przepisem 82000zł

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

45

W mojej okolicy ziemia stoi około 7-10 tyś zł ja kupiłem teraz 3 ha za  19 tysięcy od sąsiada przez miedze i teraz mam w jednym kawałeczku 12 ha pola klasy II

GG 16238418

46

Kamil, żarty robisz? Przecież to poniżej cen GUSowskich podawanych dwa  lata temu.

47

U mnie agencja wystawiła 38 ha (IV-V) w jednym kawałku po cenie 12 tyś/ha. Prawo pierwokupu ma dzierżawca ale wątpię aby kupił.

gg 5118068

48

rety a w wlkp ceny z kapelusza...wracam do roboty;)

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

49

Nie żartuję przypuszczam ze bedzie jeszcze tańsza jak dopłaty się skończą
to wtedy stare dziadki bedą sprzedawać ziemie bo nie bedzie im się opłacało jej obrabiać . A ja tą ziemię kupiłem właśnie od takiego dziadka . Ja od jakiegoś czasu kupuje ziemię do okoła pół takich starszych gospodarzy okrążam ich  i ostatecznie bedą musieli mi sprzedać bo dojazdu nie mają do tego pola .

GG 16238418

50 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-11-16 12:10:41)

Kamil jeszcze do niedawna tez myślałem że ziemia w niedalekiej przyszłości potanieje ale nie liczmy na to. W przyszłym czy za 2 lata znoszą zakaz handlu ziemią przez cudzoziemców więc nie jest wykluczone że ziemia podrożeje i to znacznie.

gg 5118068

51

U mnie agencja ma do sprzedaży jakieś 4 tys ha po spółce która upadła cena za hektar 15 tys jak narazie nie ma chętnych biorą tylko spółki i firmy rolne

52

mat83 napisał/a:

Kamil, żarty robisz? Przecież to poniżej cen GUSowskich podawanych dwa  lata temu.

Ceny GUS to średnia a jak sie liczy średnią to nie muszę tłumaczyć

Kamil gratulacje,w mojej okolicy tez ziemia jest tania ale nie ma sprzedajacych

Rolnik z powołania:-)

53

To może i jak dorzucę cenę w naszej okolicy właśnie zaczęto prace ziemne przy obwodnicy Rawicza jest po mały kawałek 22 km. drogi ekspresowej S5 Poznań-Wrocław. Cena, jaka mają płacić za ziemie pod drogę wstępnie ustalono na 27 zł m/2 a to już ładna kwota.

PS.
Niestety nie posiadam w tamtej okolicy gruntów

54

jeśli dobrze licze to będzie 270 tys za 1 hektar . to naprawdę ładna suma

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

55

Pajej napisał/a:
mat83 napisał/a:

Przecież to poniżej cen GUSowskich podawanych dwa  lata temu.

Dlatego napisałem, że dwa lata temu.

56

U nas przynajmniej w moim regionie ziemię za 15 tys nie kupisz , musisz dać te 25 i 30 tys za hektar. :nooo:

57

to co dzisiaj słyszałem w agencji nieruchomości rolnych  zwaliło mnie z nóg wyobrazcie sobie ze agencja sprzedaje ziemie do której sa roszczenia wielkie gospodarstwa od 100 wzwyż a jeśli z prawa pierwokupu nie skorzysta dawny właściciel przedwojenny  to morze kupić obecny dzierżawca a jak nie to na przetarg otwarty i tak myśle czy sie cieszyć czy smucić bo tylko w tym roku chcą sprzedać wszystkie dawne pgr rolnicy pewnie nie kupia tylko rolnicy z warszawy
i co wy na to

58

Przywyknij że biednym wiatr w oczy

59

Krok po kroku państwo sprzeda cały swój majątek ,później gminy bo wszyscy tak szybko się zadłużają że szok.Nadal nie rozumiem czemu wolno rządzącym się zadłużać bez ograniczeń i bez karnie.

60

Mi agencja przysłała pismo że jeśli nie kupię dzierżawy to ją sprzedadzą z moją ważną umową jeszcze przez trzy lata z braku funduszy olałem to no i w tym tygodniu ktoś to pewnie kupi razem ze mną smile