Temat: Haiti

Oglądam publiczną TV, wiadomości. Wrócili nasi ratownicy z akcji, wszyscy dziękują Bogu, że w ogóle wrócili. Nikt nie zada pytania dlaczego ten wspaniały Bóg pozwolił na tą tragedię. To dłuższy temat. Opowiadają jak tam było. Jeden strażak opowiada i płacze. Nie że ząb go boli - pod wpływem wspomnień z Haiti. No k...a, tak to i ja potrafię. Pojechać ze sprzętem, z psami, za publiczne (czyli moje) pieniądze, nikogo nie uratować, zrobić zamieszanie na lotnisku, dziękując Bogu wrócić i się rozpłakać.
Do pewnych zawodów potrzebne są specjalne predyspozycje. Kto na widok krwi mdleje, nie powinien być chirurgiem. Ja przypadkowo widziałem zwłoki podczas sekcji, tydzień nie jadłem i wiem, że nie mogę być grabarzem. Gdybym przykładowo poszedł do lekarza, a ten na mój widok, albo na widok mojej choroby rąbnął w płacz - myślę że uciekł bym z gabinetu. Profesjonalistów ocenia się po wynikach, jak ich brak, to chociaż po emocjach, jak je potrafią opanować. Nic dziwnego, że nasze orły nikogo nie znalazły. Przez łzy trudno cokolwiek dostrzec.
Zniewieścienie widać nie tylko na przykładzie Haiti. Żołnierz WP dobrowolnie jedzie na obcy teren, za pieniądze, czyli w charakterze najemnika, jak coś pójdzie nie tak - będą z nim pracowali psychiatrzy, lata całe. Dobra, tylko dlaczego za moje pieniądze ? Zarobił jak chciał, to niech za swoje się leczy. Byłaby to nauczka dla następnych chętnych na łatwy pieniądz z kałachem w dłoni.
Te sytuacje budzą mój niesmak, wręcz oburzenie.

2 Ostatnio edytowany przez bart16n (2010-01-26 19:58:42)

Odp: Haiti

I tu sławku masz 100% racje..
po prostu az sie płakać chce patrząc na tą farse naszych 'biednych'ratowników.
wiecej z tego wszystkiego było szumu medialnego'że o nasi ratownic jada..i co?byli pare dni gówno za przeproszeniem zrobili.ale tak juz jest..
a co do ogólnej tragedi to nie wiem czy tez widzieliście taką wypowiedź jednego hiteańczyka<---{jak cos prosze poprawić} że w pewnym stopniu cieszył sie z tego co sie stało bo wrescie ich biede zauważono i ma teraz szanse na prace.bo cos sie dzieje...moze tak sobie mysle jak by tak u nas sejm sie zatrząsł to by sie cos zmieniło.ech marzenie...:(

http://iv.pl/images/28787378765493351481.gif

3

Patrząc po tych zatwardziałych dupkach z sejmu to i atom tych h.. nie ruszy ze stołków.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

4

Sejm powinien walnąć ale tego dzia kiedy płacą pęsję albo premię  bo tylko wtedy są wszyscy.Pozatym każdy temat zastępczy jest dobry byle by tylko zamydlić ludziom oczy co by niewidzieli problemów swego codziennego życia.A te Haiti to nie ma własnych ratowników, lekaży, wojska i rezerwy budżetowej na takie wypadki ?

5

Koseś dobrze mówisz latamy na haiti za grubą kase nic nie robimy wracamy i jak Sławek mówi płaczemy , pic na wodę fotomontarz a w kraju pogotowie najpierw pyta o ubezpieczenie , jak nie masz to se umieraj , chore dzieci zbiórka kasy bo doktorzy za darmo leczą dzieci z iraku itd itp , że tak powiem nie bardzo mogę to ogarnąć swoim wątłym umysłem ale chyba coś jest nie tak.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

6

Ja nie jestem normalny, w pojęciu ustalonej zwyczajowo normy. Najgorszą sceną jaką oglądam, jest człowiek w mundurze, który płacze lub jest na klęczkach. A takich obrazków widziałem dziesiątki. Ja, jako anonimowy, szeregowy, szary, bezbarwny, typowy Jan Kowalski, mogę wiele. Mogę się tarzać w supermarkecie z powodu nie trafnych zakupów, pod warunkiem ze kamera działa, mogę płakać ile dusza zapragnie z powodu jaki sobie wydumam, mogę klękać przed każdą napotkaną przydrożną kapliczką, albo laską o jakiej śniłem ostatnio, aż mi dziury na kolanach się porobią, prawie wszystko mogę. Jak Kowalski mundur zakłada, przestaje być Kowalskim, zostaje funkcjonariuszem. I wtedy już obowiązuje go etyka zawodu jaki wykonuje. Po zdjęciu munduru, może robić co chce. Klękać, szlochać, gile puszczać - co tylko chce.

7 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-01-26 21:07:49)

Koseś Haiti to jeden z najbiedniejszych krajów. Regularnie niszczony przez huragany
Nie wydobyli może nikogo żywego ale pomogli wielu tym którzy o własnych siłach wydostali się z pod zdemolowanych slamsów. Gdyby wszyscy myśleli tak jak przedmówcy to pewnie Haitańczycy pozjadali się na wzajem  no i było by po problemie. To że nam się nie przelewa nie znaczy że nie musimy pomagać innym. To że mamy chorą służbę zdrowia to nasz problem. Myślę że nieobecność 50 ratowników nie wpłynęła na jakość usług medycznych w naszym kraju.
Chyba zapomnieliście że tam umierają ludzie. Gdyby we wsi obok zdychały z głodu krowy i cielęta ryczały  tak głośno że nie mogli byście spać to nie pomoglibyście ni załadowalibyście  siana na przyczepkę i nie pojechali je nakarmić?
Żyjemy w globalnej wiosce i trzeba sobie pomagać.
A to że ratownicy wymiękli ja się im nie dziwie żaden z nich nigdy czegoś takiego nie widział.
Nie jeden myślał że jest twardzielem i da radę wszędzie ale oni też mają uczucia też maja rodziny są strażakami i lekarzami a nie jakimiś najemcami z legi cudzoziemskiej.
Wyobraźcie sobie że w waszej okolicy ginie co 10 osoba a co 4 jest ranna
A z resztą co ja będę się wysilał ....
Jak się chcecie czepiać kogoś że niby niepotrzebnie tam poleciał to propnuje sie przyczepić do jakiejś pani minister która poleciała tam by sprawdzić co jest potrzebne na haiti.... totalny kretynizm lepiej za miast jej tyłka wsadzili by do samolotu kilka zgrzewek wody....
Sławek ktoś powiedział że Bóg ich ukarał słyszałeś o kulcie voodoo na haiti wyznawców tego czegoś jest zatrzęsienie... a może było
Poczytajcie sobie o haiti w necie ale nie o trzęsieniu

8

Krzysiek masz racje.każdy z nas wie co to za region...i jak jest ciężko.
ale widzisz chodzi o to co zrobiły z tego media i co ogólnie zaprezentowali soba ci którzy byli tam pomagac.
Pewnie że trzeba pomóc,wszyscy to wiedzą.ale niech zrobia to a nie odstawiają szopki.taka polska prawda,więcej poszło kasy na medialne show niż samą pomoc co jest w tym przypadku chyba ważniejsze?.

9

Krzysiu, przecież nie pojadę na Haiti, kartofli nie zawiozę. Włożyłem do puszki PCK w Łowickim Tesko 50 zł. Tyle mogę.
Pytanie.
Czy w naszym kraju nie ma pięćdziesięciu facetów z jajami ? Uczucia powinny zostać w domach, razem z żonami i dziećmi, tylko mi nie mów że jestem mało wyrozumiały.

10 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-01-26 21:20:35)

to co zrobiły media no ok....
A le czemu się czepiacie do ratowników?
Byli tam chyba tydzień napatrzeli się i im się to udzieliło przecież to nie roboty tylko ludzie.

11

Ja jednak co do ratowników to mam takie zdanie jak Sławek.
nie każdy jest stworzony do wszystkiego...bo tak to każdy głupi mógł by robić co mu sie podoba.
Bo kto chce byc np operowany przez lekarza który sie boi krwi?nikt...
tak samo taki ratownik..oki to wstrętne bolesne straszne..ale taki ratownik powinnien sie jednak wypłakać po zakamerą.jednak wykonuje on taką prace która do czegoś zobowiązuje.tak mi sie wydaje..

12

Bart przyznałeś że ratownik może się wypłakać. a to że to akurat uchwyci kamera...
On był tam, wykonywał swoja pracę, to że media pokazują to tak, a nie inaczej to juz inna sprawa. Ratownik jest zobowiązany do niesienia pomocy, nie wydaje mi się żeby pojechali tam i na miejscu zamiast pracować to pochowali się w namiotach i płakali.
Ja pier**l oni wrócili z piekła. A wy się przypier... do tego że uronili łzę, żołnierz nie może i takie tam. Jakoś nikomu nie przeszkadzało jak na pod koniec czterech pancernych Janek spotkał ojca i się popłakali a do cholery byli jeszcze w pracy!!!!!!
Sławek twierdzisz że kiedyś to byli żołnierze a dzisiaj to sikają ze strachu. Kiedyś też sikali tylko nie było telewizji która to pokazała. posłuchaj naszych dziadków to zmienisz zdanie. Mówisz że żołnierz powinien to albo tamto, do twojego obrazu żołnierza świetnie pasują  żołnierze którzy przechodzą przez wieś niszczą wroga zabijając i gwałcąc  niewinnych. Byli w pracy i nie płakali robili co do nich należy. Żołnierz ratownik strażak lekarz nie mogą mieć uczuć? Ale głupota.

13

Co powinien powiedzieć ratownik po powrocie z Haiti
- Ale *** jutro tam wracam, wróciłem bo skończyły mi się gumy do żucia
albo
- no fajnie było pogoda nam dopisała wcale nie padało
albo z fają w zębach
- fajnie było mam 5 szwów na dupie pokaże laską będą osikane

w d.... byliście i g... widzieliście

Naoglądaliście się za duzo filmów z brusem Willisem i  Stevenem Sigalem
i pewnie płaczecie tylko jak wam krowa padnie

14 Ostatnio edytowany przez sławek 42 (2010-01-26 23:21:35)

Krzysiu, nie wiem o co walczysz.
Czytając tekst, przypomniał mi się żart z przed lat. Chyba żart.
Dziadek który przeszedł cały szlak bojowy, był wszędzie, widział wszystko, opowiada studentom jak polował w Afryce na lwy. Studenci słuchają dziadek gada i pokasłuje.
Lew stoi i na mnie patrzy achu achu,
biorę broń, celuję i niewypał achu achu achu,
idzie do mnie achu achu achu,
i popuściłem achu achu achu.
Studenci ze zrozumieniem kiwają głowami, jeden z nich mówi
wie Pan, na Pana miejscu pewnie każdy zrobiłby to samo.
Achu achu achu, dziadek mówi
ale nie wtedy - teraz achu achu achu

Jestem rolnikiem, do moich obowiązków należy orać, siać i zbierać, jak się uda. Jadę w pole, przed wyjazdem czułe pożegnanie z najbliższą rodziną, po drodze na pole nawet z dalszą. Akcja oranie. Po trzech godzinach ***..ł lemiesz - to ja w płacz i do domu. W domu akcja powitalna. Najbliższa rodzina i ta dalsza po drodze wita mnie kwiatami. Sołtys w stroju ludowym przemawia, co prawda z kartki, ale znaczy że umie czytać. Dzieci z kwiatami śpiewają cokolwiek fałszywie, ale dobrze że jedno z nich mi łzy ociera, inaczej do domu bym nie trafił. Itd itp.
To ja mam pytanie, czy na sali jest lekarz ?

15 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-01-26 23:29:01)

Z nierealną wizją znalezienia 50 osób których NIC nie ruszy
nie posiadających emocji, działających jak maszyny.
Po chwili namysłu podejrzewam że znalazłbym ich więcej, ale większość z nich albo jest w zakładach karnych, albo tam będzie, no może jeszcze paru na wiejskiej, ale to już inna grupa

Rolników jest miliony, ratowników 50, nie różnią się od nas a media robią z nich bohaterów bo co mają robić, ale żeby zaraz wyjeżdżać z tekstem ze jajek nie mają? Sławek chciałbyś być oceniany przez pryzmat tego co pokażą media pewnie nie więc nie oceniaj innych po obrazkach z TV.

16

No dobrze Krzysiu może masz trochę racji , tylko powiedz mi dlaczego nie mogą w kraju połatać prądu ludzie od 2 tygodni nie mają światła , a jako rolnik powinieneś zrozumieć jaka to klęska dla tych ludzi , druga sprawa to Matką Teresą nie jestem , swoich problemów mam tyle że mi wystarczy.

17

Jestem oceniany za efekty mojej pracy, nie na ładną gębę. Szczere chęci to za mało na wieniec laurowy. Niewątpliwie są bohaterami, polecieli wrócili - żaden nie wypadł. Sami o tym mówią dziękując opatrzności.

18

Coś  bym  napisal  w  tym  wątku  który  praktycznie  nie  różni  się  niczym  od  setek  takich  zalożonych  już  w  necie ale  nie  zrobię  tego  bo   znowu  obsmarujecie  mnie  minusami  a  admin  da  mi  baba  na  bank big_smile

Pozdro  for  All

19

bana*   miało  być    big_smile

20

Krzyś jeden plus dla ciebie to za mało, Sławek rozumiem Cie i rozumiem Krzyśka myślę że rozminęliście się co do meritum wypowiedzi Ty bardziej o stąpaniu po ziemi, Krzysiek o Ziemi. Obaj macie racje, Katastrofy to Życie, nie wiem czy czytaliście kto przygotował takie życie Haitańczykom, kto jest za nich odpowiedzialny i jak wyglądał byt tego kraju prze ostatnie kilkaset lat(gazeta). Można się rozdwajać i napisać prawdę o pracy że powinna być solidna i na najwyższym poziomie ale wykonuje ją też człowiek. Niedawno przeszedłem trudne chwile właściwie pobeczałem się jak bóbr. A przecież wydawało mi się że nie potrafię ronić łez, nie płakałem jak dostałem w zęby, nie płakałem jak przycisnąłem dupą modeł składany przez miesiąc, nie płakałem jak *** mi grubą kasę. A ostatnio płakałem. Gówno prawda że chłopaki nie płaczą. każdy jest człowiekiem. I nawet najbardziej wytrawny trening nie zmieni tego.
draqon22 musisz powoli acz systematycznie wkupiać się w łaski wink

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.&#8221;
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]