Temat: Zetor Proxima
Coraz bliższy jestem podjęcia decyzji o zakupie Zetora Proximy Power 105 (właśnie sprawdzają mnie, czy dostanę leasing).
Czy ktoś z Was spotkał się z tym ciągnikiem ?? Jakie wrażenia i spostrzeżenia ??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » Zetor Proxima
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Coraz bliższy jestem podjęcia decyzji o zakupie Zetora Proximy Power 105 (właśnie sprawdzają mnie, czy dostanę leasing).
Czy ktoś z Was spotkał się z tym ciągnikiem ?? Jakie wrażenia i spostrzeżenia ??
ja spotkałem się z tym ciągnikiem miał bodajże 90km prędkość max to jakieś 30km\h bo inaczej wylecisz z kabiny skrzynia biegów 3 z półbiegami promień sekretu jak w forszaju ( nie wkręcam) trochę elektroniki podnośniki itp mechaniczne szczerze powiedziawszy to jest to polska osiemdziesiątka z gorszym przednim napędem i wsadzona skrzynią od zetora ZTS-a 3 biegowa skrzynia tylko ulepszenie to lepsze załączanie półbiegów bo w drążku zmiany i w ogólnie wizualnie poprawiony nic więcej
ej bez przesady, kabina wydaję się bardzo przyzwoita, nie wiem jak jest z resztą bebechów, oś przednia jest o ile się nie mylę carraro czyli bardzo dobra.
co do kabiny zgodzę się tak jak napisałem wyżej że wizualka zmieniona tylko nie dopisałem ze kabina tez ale to chyba na pierwszy rzut oka widać:P szczerze ci powiem lepiej poszukaj jakiegoś rolnika co to posiada i się dowiedz co i jak w nim piszczy
sąsiad przyprowadził sobie proksime 95?? ponoć ma 93km jakiś miesiąc temu [tył jakbym patrzył na 60 tylko dwa siłowniki wspomagające i na tych zwolnicach ma ponoć 4 tony udźwigu ] kabina ładnie wygląda ale mówi że w renówce z 85 ciszej i na dodatek zapłacił 11tysiaków więcej jak składał wniosek na prow
Proxima Power ma 6 biegów + 2 półbiegi do każdego biegu. W kabinie jest 79 dB - wg katalogu. Do tego dochodzi rewers elektrohydrauliczny, klimatyzacja, siedzenie Grammer (ale zwykłe, nie pneumatyczne), przedni tuz, opony 18,4 na tyle, wieszaki CMB, regulowana kierownica, radio i inne pierdoły. Udźwig na końcówkach cięgien - 4150 kg. Silnik 101 KM, z turbodoładowaniem i intercoolerem. Cena netto - 130 000.
Do tej pory opinie jakie słyszałem to są raczej pozytywne. Przy pługu 4x40 na zaoranie ha idzie ok 12-14 litrów ropy- więc w granicach przyzwoitości. Poza tym Proxima Power bardzo się różni od zwykłej Proximy, a o starych zetorach to już nie wspomnę.
rmails - roczniki 2009 były tańsze o ok 8 000 netto. W nowym roku Zetor podniósł znacznie ceny na wszystkie ciągniki. Ceny wyposażenia dodatkowego pozostały bez zmian
no więc "będziesz miał inna proxime niż widziałem ja widziałem taką jak opisałem wyżej co do silnika 101 KM to przepuszczenia się potwierdzają ten sam silnik co w starych 100konnych ursusach tylko dołożyli intercooler
Jeśli można wiedzieć to na ile lat będzie kredyt i jakie oprocentowanie ?? czy coś pod zastaw ??
Z racji tego, że mam zamiar starać się o dofinansowanie na zakup ciągnika z ARiMR to teraz chcę go wziąć w leasing. Ciągnik używam już teraz, a w momencie, kiedy agencja przyzna mi kasę - wykupię go na siebie. W związku z tym podam Ci warunki leasingu.
Uruchomienie leasingu (pierwsza wpłata) - to zaledwie 1% wartości ciągnika czyli 1300 zł netto. Uruchomienie leasingu następuje w momencie odbioru ciągnika z placu - czyli za jakieś 4 miesiące. Następnie leaasing jest spłacany kwartalnie w ratach wysokości 3x3840 zł netto + 1x13440 netto. I tak przez 7 lat. W całym okresie spłaty wychodzi, że spłacasz 35% więcej - czyli średnio 5% rocznie. Zastawu nie trzeba. Ja oczywiście nie mam zamiaru spłacać tego przez 7 lat, tylko myślę, że za około rok-półtora Agencja przyzna mi kasę i połowę wartości netto zwróci.
Jeśli chodzi o silnik - to nie jest to ten sam silnik co w ursusach, ale też i nie jest to najnowsza generacja silników kosmicznych. Silnik jest turbooładowany i posiada intercooler. Spełnia normy EURO III. Spalanie na kWh - 218 g (wg katalogu), więc porównywalnie z innymi maszynami. Poza tym co tu ukrywać - CCC (cena czyni cuda). Za te pieniądze nie dostanę żadnego NOWEGO ciągnika o mocy 100 KM i z takim wyposażeniem. Jakbym zrezygnował jeszcze z przedniego tuza a na to miejsce wziął przednie obciążniki i rewers elektrohydrauliczny wymienił na mechaniczny to jeszcze by ok 10 000 taniej było.
rudemenes z tego co wyczytałem rocznie masz spłacać 25000 netto za leasing zetora .To są straszne pieniądze ,a przecież to tylko zetor.
Jeśli uprawia konopie indyjskie to 25 000 zł nawet nie zauważy
Hahahahaha.
Struktura zasiewów w moim gospodarstwie to 35% rzepak + 65% pszenica
Masz rację - w przypadku kiedy nie dostanę kasy z PROW-u to do spłaty będzie ok 25 000 zł netto.
A co proponujesz zamiast Zetora ???? I za jaką kasę????
Przypomina co mnie interesuje - rewers elektrohydrauliczny, klima, przedni TUZ, 100 KM - jak myślisz - co mogę za ok 130 000 netto lepszego kupić ???? Marzy mi się KUBOTA - ale jest o ok 30 000 netto droższa ...... A jak się nie ma co się lubi .......
Takie bajery można i do forszaja wsadzić i na pewno za niewielkie pieniądze.Rewers żaden problem ,klimatyzacja pryszcz,tuz zrobią na zamówienie a 100 km już jest.Ja nawet gdybym miał pieniądze na nowy to bym się długo zastanawiał czy kupić bo wydać 150tyś na coś co można mieć za 20tyś i zostanie 130tyś wtedy można zainwestować w jakiś biznes.Ale to moje zdanie więc róbta co chceta.
A może coś takiego cena w miarę rocznik też jest mozliwość załapania sie na młodego rolnika chodzi mi o dopłatę do kredytu przez MR jest to kredyt na 2,5% na 8 lat lub PROW to znaczy jest do 5 lat z tego co pamiętam. A moc 130 km.
miałem okazję jezdzić ZETOREM fortera 115 i jest bardzo przyjemna
Do tomek1974 - nie zrozumiałeś chyba do końca moich wyliczeń. Powiem ponownie - jeżeli wszystko wyjdzie tak jak chcę (połowę kasy da mi ARiMR + kasa ze sprzedaży Ursusa) to do spłaty zostanie mi max 40 000 zł netto. A mieć nowy traktor za 40 000 netto to już chyba warto go spłacić
Do Pietia - głównym źródłem finansowania tego ciągnika ma być ARiMR i niestety - nie można tego łączyć z innymi "promocjami" agencji - a więc nie mogę na to dostać kredytu do którego agencja dopłaca
Do artur323 - Fortera to jest już klasa wyżej od Proximy. Też chciałbym Froterkę (m.in ze względu na udźwig prawie 6000 i EHR), ale to już jest poza moim zakresem finansowym
Miałem na mysli cos takiego.
http://www.allegro.pl/item931314455_mtz … _tur8.html
jesli PROW nie wypali jest zawsze wyjście Młody Rolnik na 2,5% z doplata MR do kredytu
Przepraszam - nie zrozumiałem Cię.....
Dobrze że marzenia są za darmo ale jak wypali to trzymam kciuki.
no dobra marzyciele a co sadzicie o zetorze 9540
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » Zetor Proxima
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo