Temat: Czy rzepak przezimował?
Byłem dzisiaj na polu i oglądałem rzepak i wydaje mi się że na dzień dzisiejszy to połowa wymarzła a to co zostało to nie wygląda najlepiej.A jak u kolegów z rzepakiem?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Czy rzepak przezimował?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Byłem dzisiaj na polu i oglądałem rzepak i wydaje mi się że na dzień dzisiejszy to połowa wymarzła a to co zostało to nie wygląda najlepiej.A jak u kolegów z rzepakiem?
u nas na dzień dzisiejszy wygląda dobrze około 95% przeżyło i zato że przeżyło to dostało dziś po 300kg/ha siarczanu
u mnie rzepak też przezimował nawet ładnie co do zasilania to jeszcze sie nie wybrałem na pole z nawozem chodź juz spółdzielnie zasilają pszenice
A u mnie jeszcze cienka warstwa śniegu i miejscami grube zaspy .
U mnie na jednym polu (ok. 60 arów) 30% jest wyparta do góry. Korzeń jest wysunięty do góry na około 5 cm. Pozostałe pola wydają się być bez większych strat.
Na pierwszą dawkę poszło 200 kg saletry i 200 kg siarczanu amonu.
Na drugą (jakieś 2-3 tyg. po ruszeniu wegetacji) pójdzie 150-200 kg saletry.
Poczekajcie jeszcze tydzień , Jak w dzień będzie powyż + a w nocy będzie marznąć to wykończy resztę rzepaków . U mnie 45 % już jest padnięte
ja tam dzis posiałem saletre i niech rośnie co bedzie to bedzie
żeby rzepak zaczął wegetację temp. w dzień musi przekraczać 5 stopni. Podanie azotu teraz rzepakowi na pewno nie pobudzi go do wcześniejszego rozpoczęcia wegetacji. Ważne jest, żeby rzepak już na początku ruszenia miał zapas azotu, w celu regeneracji roślin po zimie. Z doświadczenia jakie mam, widzę, że lepiej żeby azot czekał na rzepak a nie rzepak na azot. Straty azotu spowodowane jego niewykorzystaniem są o wiele mniejsze niż straty w plonie, gdy poda się za późno azot (mam na myśli stronę finansową).
Kontraktowaliście już rzepak ???? U mnie na dzień dzisiejszy proponują 1050 zł netto. Na Matiffie niby cena rzepaku powoli wzrasta, ale kurs Euro powoli spada .......
u mnie jak narazie to z 90 % przetrwało
no i ja już mam po robocie na jakieś dwa miesiące, zostałem kontuzjowany i leże w szpitalu ale rzepak zdążyłem zasilić
a co żeś zrobił
O tylko współczuć ,a co ci się przydarzyło?
rozsiewacz amazon wciągnoł i popsół mi stope
Masakra ,wracaj do zdrowia.A co do rzepaku to nadal nie wiem czy siać nawóz jaszcze poczekam z tydzień i zobaczę ile go będzie na m2 bo przesiewać to koszty i co tu zasiać
Na dzisiaj rzepaku zostało 50-60% więc jak tylko da się wjechać sieje nawóz.Są place że niema go wcale ale już nić nie robie co urośnie to będzie,na wielki plon już nie liczę.Jeszcze takiego słabego rzepaku nie miałem.
A u mnie masakra!!! Wszystkie oziminy w okolicy poszły się je.ać. Ja co dzień oglądam z niepokojem. Ledwo co mam zasiać jare, a co tu mowa o przesiewaniu? KOSZMAR.
ja o rzepak spokojny ale pszenica gorsza sprawa w zeszłym tygodniu była u wszystkih zielona przeszły mrozy i do gołej ziemi totalnie zółta co z tym będzie to nie wiem
Co prawda trochę nie na temat, ale blisko. Co się dzieje z oziminami ? Ja ich co prawda nie mam i dawno nie miałem, ale z tego co obserwuję, wyglądają koszmarnie.
a mądrale rekordowe zbiory zapowiadają
rzepak u kogo został to jeszcze dostanie w maju przymrozków i d..a z plonów urośnie ze 3t/ha i przyjdzie sprzedać po 950zł/t jak w zeszłym roku
Dzisiaj mówili że cena wyjściowa to 1080zł/t więc będzie tańszy .
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Czy rzepak przezimował?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo