Temat: Czy rzepak przezimował?

Byłem dzisiaj na polu i oglądałem rzepak i wydaje mi się że na dzień dzisiejszy to połowa wymarzła a to co zostało to nie wygląda najlepiej.A jak u kolegów z rzepakiem?

2

Odp: Czy rzepak przezimował?

u nas na dzień dzisiejszy wygląda dobrze około 95% przeżyło i zato że przeżyło to dostało dziś po 300kg/ha siarczanu

3

u mnie rzepak też przezimował  nawet ładnie  co do  zasilania to jeszcze sie nie wybrałem  na pole z nawozem chodź juz spółdzielnie zasilają pszenice

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

A u mnie jeszcze cienka warstwa śniegu i miejscami grube zaspy .

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

5

U mnie na jednym polu (ok. 60 arów) 30% jest wyparta do góry. Korzeń jest wysunięty do góry na około 5 cm. Pozostałe pola wydają się być bez większych strat.
Na pierwszą dawkę poszło 200 kg saletry i 200 kg siarczanu amonu.
Na drugą (jakieś 2-3 tyg. po ruszeniu wegetacji) pójdzie 150-200 kg saletry.

6

Poczekajcie  jeszcze  tydzień  ,  Jak  w  dzień  będzie  powyż  +  a  w  nocy  będzie  marznąć  to  wykończy  resztę  rzepaków .  U  mnie  45 %  już  jest  padnięte

7

ja tam dzis posiałem  saletre       i niech rośnie co bedzie to bedzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8

żeby rzepak zaczął wegetację temp. w dzień musi przekraczać 5 stopni. Podanie azotu teraz rzepakowi na pewno nie pobudzi go do wcześniejszego rozpoczęcia wegetacji. Ważne jest, żeby rzepak już na początku ruszenia miał zapas azotu, w celu regeneracji roślin po zimie. Z doświadczenia jakie mam, widzę, że lepiej żeby azot czekał na rzepak a nie rzepak na azot. Straty azotu spowodowane jego niewykorzystaniem są o wiele mniejsze niż straty w plonie, gdy poda się za późno azot (mam na myśli stronę finansową).
Kontraktowaliście już rzepak ???? U mnie na dzień dzisiejszy proponują 1050 zł netto. Na Matiffie niby cena rzepaku powoli wzrasta, ale kurs Euro powoli spada .......

9

u mnie jak narazie to z 90 % przetrwało smile

10

no i ja już mam po robocie na jakieś dwa miesiące, zostałem kontuzjowany i leże w szpitalu ale rzepak zdążyłem zasilić

11

a co żeś zrobił

12

O tylko współczuć ,a co ci się przydarzyło?

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

13

rozsiewacz amazon wciągnoł i popsół mi stope

14

Masakra ,wracaj do zdrowia.A co do rzepaku to nadal nie wiem czy siać nawóz jaszcze poczekam z tydzień i zobaczę ile go będzie na m2 bo przesiewać to koszty i co tu zasiać

15

Na dzisiaj rzepaku zostało 50-60% więc jak tylko da się wjechać sieje nawóz.Są place że niema go wcale ale już nić nie robie co urośnie to będzie,na wielki plon już nie liczę.Jeszcze takiego słabego rzepaku nie miałem.

16

A u mnie masakra!!! Wszystkie oziminy w okolicy poszły się je.ać. Ja co dzień oglądam z niepokojem. Ledwo co mam zasiać jare, a co tu mowa o przesiewaniu? KOSZMAR.

17

ja o rzepak spokojny ale  pszenica gorsza sprawa  w zeszłym tygodniu  była u wszystkih zielona przeszły mrozy  i do gołej ziemi totalnie zółta co z tym będzie to  nie wiem

18

Co prawda trochę nie na temat, ale blisko. Co się dzieje z oziminami ? Ja ich co prawda nie mam i dawno nie miałem, ale z tego co obserwuję, wyglądają koszmarnie.

19

a mądrale rekordowe zbiory zapowiadają smile
rzepak u kogo został to jeszcze dostanie w maju przymrozków i d..a z plonów urośnie ze 3t/ha i przyjdzie sprzedać po 950zł/t  jak w zeszłym roku sad

20

Dzisiaj mówili że cena wyjściowa to 1080zł/t więc będzie tańszy .