Temat: Szukam dokumentacji prasy Fortschritt K442
Witam wszystkich forumowiczów, jako świeżo zarejestrowany użytkownik i równie świeżo upieczony fan marki Fortschritt.
Otóż jestem rzeczywiście modelarzem, specjalizującym się w projektowaniu modeli kartonowych. Teraz pracuję nad dużym projektem, który powinien być sporą niespodzianką na rynku modelarskim, bo "tego jeszcze nie było". Ma to być seria maszyn rolniczych używanych i znanych w Polsce. Wszystkie modele będą opracowane w skali 1:25, a pierwsze pięć planowanych wydań, to: Ursus C-45, Ursus C-4011, Kombajn zbożowy Bizon, kombajn Vistula, no i wreszcie prasa Fortschritt K442. Sam pamiętam, że jak byłem dzieckiem, często widziałem to niebieskie cudo na polu moich rodziców. Uważam więc, że była wystarczająco popularna, by umieścić ją w mojej serii.
Grzebałem trochę w internecie, nawet na stronach niemieckich, ale jedyne, co znalazłem, to zdjęcia, zresztą powtarzające się. Potrzebne mi są jakieś rysunki, rzuty ogólne, a najlepiej dokładna dokumentacja, z rysunkami poszczególnych podzespołów. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, albo choć naprowadzić mnie na właściwy trop, będę zobowiązany. Admin zasugerował wizytę na stronie producenta. Spróbuję, choć z tymi producentami to różnie bywa. Gdy projektowałem model autobusu - Jelcza 043 (Ogórka), zwróciłem się o pomoc bezpośrednio do zakładów Jelcz. Nawet nie dostałem odpowiedzi...
Do pozostałych maszyn też jest trudno o dokumentację. Na szczęście moi rodzice mają Ursusa C-4011, więc choć z tym nie mam problemu. No a prasa... Pomożecie?