1

Temat: elektrozawory do opryskiwacza

A więc tak mam pomysł nie wiem czy wypali  znaczy po czesci juz wypalił  smile a mianowicie  znalazłem elektrozawory  (z pralki)  ale one sa na 230V i w tym cały problem bo w ciągniku nie mam 230V
te elktro zawory podłącze w opryskiwaczu i normalnie do nich doprowadze ciecza i  z poszczegulnego elektrozaworu wyprowadze ją na poszczegulną strone lanc  to już prowizorycznie rozwiązałem podłączając do gniazdka  z 230V  wszystko by działało ... (zdemontowałem to by mi teraz nie przeszkadzało podczas oprysków bo to prowizorka ) 
tylko teraz mam taki problem czy poprostu kupic przetwornice którą oferuja na allegro  co ma niby 500W a przy ciągłym urzywaniu max 350W  czy ona poprostu wytrzyma  i nie będzie sie rozłączac (przeciązenie )
Myslałem nad jakims transformatore3m z którego uzyskam  prąd 230V z akumulatora 12V  ale zbytnio nie wiem skąd taki mozna wziąc ?? może ktoś ma pomysł ??
oczywiście wszystko by się ładnie opakowało w jakąś  skrzyneczke  z przełącznikami i by hulało 
(przynajmniej tak mi sie wydaje )   bo takie elektrozawory   oryginalne to niestety  duzy wydatek  a tak to mozna by było tanim sposobem to samo uzyskac
Co o tym sądzicie ??:hmmm:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: elektrozawory do opryskiwacza

Pomysł bardzo mi się podoba i zdałoby to egzamin w opryskiwaczach ciąganych a z ciągnika nie sięgało by sie do rozdzielacza.Ja ma przetwornice 800W i dałem za nią 100zł już ją testowałem w pompie wodnej od centralnego ogrzewania jak wyłączyli prąd to aku. z ciągnika do domu i wio cały dzień pompa chodziła i nic złego się nie działo więc z tymi zaworami nie powinno być problem ,jeszcze bym założył dodatkowe zawory na pół lancy bo na klinach to wielka wygoda.

3

Cewek na 12V lub 24V nie da się założyć do tych elektrozaworów ?
220V przy opryskiwaczu to średni pomysł, ale jak lubisz pieszczoty to załóż wink

4 Ostatnio edytowany przez maxi900 (2010-04-22 17:40:39)

pomysł dobry tylko zmasuj przetwornice z masą ciągnika i najlepiej pod ciągnik daj kawałek stalowej linki krótkiej niech dotyka ziemi. Poza tym pamiętaj że 230V to nie 12V - wszelkie przewody dopierasz pod to napięcie a nigdy te do instalacji samochodowej.

Poza tym te zawory biorą znikomy prąd rzędu kilku Watów więc grubość przewodu i moc przetwornicy jest nieistotna.

5

To prawda na przebicia prądu trzeba będzie uważać bo 220V może zabić a jak jesteś na polu to nikt ci nie pomoże.Ale jest jedno rozwiązanie które zrobiłem w moim 323 a mianowicie przełożyłem cewkę z elektrozaworu od gazu do elektrozaworu od pneumatyki i jeden zawór jest na 12V a u ciebie można odwinąć cewkę 220V i nawinąć drut od cewki na 12 lub 24V.

6

w sumie tomek masz racje musze pomyslec nad przerobieniem cewek

w sumie wszystko bym odizolował   tak by nie było niespodzianek  ale nie mówie że ich może nie byc big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

cieczy nie odizolujesz a przez zaczep zawsze będziesz miał przejście

8

tak czytam i pomyślałem czy nie można by wykożystac elektrozaworów od instalacji gazowej w aucie działają na tej samej zasadzie no i napięcie 12volt mają a co do przepływu to chyba jest podobny.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

9

jamir własnie że  w tym cały problerm  tez nad tym myslałem ale nie uzyskasz właściwego ciśnienia na lancach przez te elektrozawory ponieważ maja za mały przepływ  a nianowicie otwór w elektrozaworze od gazu  to max fi8 a  przektój węża w opryskiwaczu masz fi12  zakładając taki  elektrozawór  to będzie działał  jak dławik

10

a może by zastosowac coś takiego http://www.farma-malecki.pl/index.php?p … ktrozawory  nie jest tanie ale przynajmniej z napięciem nie ma kombinacji

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

11

@wojtas, w tych elektrozaworach od pralki nie da się wyjąć cewki ?
Powinny być podobne jak cewki na inne napięcia i wtedy dokupić cewki na 12V czy 24V i powinno działać.

12

musze popatrzec może i się da ją wyciągnąc  hmm

13

Witam koledzy fajna rzecz te el.-zawory chętnie bym i przy swoim opryskiwaczu coś takiego założył ale zastanawia mnie jedna sprawa czy wytrzymają ciśnienie jakie jest w opryskiwaczu [ok. 17atm.],od pralki są na 6 do 8 atm.,a te z allegro do12. Mam wątpliwości jak długo będą działały czy nie będą puszczały ale kto nie spróbuje  ten się nie dowie. Ja na razie nie mam czasu z tym eksperymentować powodzenia jak coś zrobicie to napiszcie.

14

Witam koledzy fajna rzecz te el.-zawory chętnie bym i przy swoim opryskiwaczu coś takiego założył ale zastanawia mnie jedna sprawa czy wytrzymają ciśnienie jakie jest w opryskiwaczu [ok. 17atm.]

W moim jest ciśnienie max do 5

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

15

W moim 2 i to za dużo pryska a dysze niebieskie.

16

ciśnienie zależne jest od prędkości

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

17

Piotrfire napisał/a:

ciśnienie zależne jest od prędkości

No właśnie, ja jade 330- 4 biegiem, 2000obr/min, ciśnienie 4.2 bar, dysze niebieskie i wychodzi 400l/1.5ha czyli ok 260l/ha, to chyba w normie

18

nieważne kto jakim biegiem i jaką prędkością ja nawiązałem tylko do postu kornera który pisze o 17 atmosferach

19 Ostatnio edytowany przez mat83 (2010-04-26 22:41:29)

No jasne po co 17ście? Optymalne ciśnienie przy płaskostrumieniowych końcówkach w zależności od potrzeb to 2,5 do 5. Jeżeli chodzi o zużycie prądu elektrozaworów to wcale nie jest takie małe. Mam opryskiwacz z elektrozaworami, sterowany kompem, z pełną automatyką.  Prądu mu trzeba duuużo. Wadą jest to że przy spadkach napięcia wyłączają się elektro zaw.

20

przemo ja też pryskam C 330  jadąc  na 4 biegi przy prędkości  2000 obr\min  masz prędkośc 7.1km\h  do tego  2.5bara na opryskiwaczu  opryskiwacz 12 m  niebieskie końcówki  w opryskiwaczu  wydajnosc jest  200l na hektar

a co do tych 17 atm w opryskiwaczu to co to za opryskiwacz ??  że takie ciśnienie wytrzymuje ??