21

Odp: JAk odpowietrzyć kierownice!!!!!!!!!! pilne!!!

troche dziwna sprawa, u mnie tak było, jak zamieniłem węże przy składaniu po wyjmowaniu silnika, ale Ty przecież nie ruszałeś węży od chłodnicy oleju i pozostałych, więc powinno zadziałać,

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

22

A jak jest napisane w instrukcji zeby odpowietrzyc wspomaganie kierownicy ?
I dododam ze kierownica nie da sie krecic.

gg 2215972

23

Mam trzy pytania :
-ile litrów oleju masz w skrzyni ?
-czy popuszczałeś przewody na tloku od wspomagania (po tym jak pompa zaczeła podawac olej ) i czy przy popuszczonym przewodzie kreciles kierownicą i czy leciał z nich olej (oczywiście robi się to na włączonym silniku ) Odpowietrzając kręcisz w jedną stronę a druga osoba popuszcza przewód , zanim zaczniesz kręcic w drugą przewód musi być dokrecony . Następnie robisz to samo z drugim przewodem.
-czy jesteś pewien,że sito na zasysaniu jest czyste i dobrze uszczelnione i czy nie łapie ci lewego powietrza na łączeniu rurki pod silnikiem (jest tam kawałek weża gumowego do zamortyzowania drgań )

24

RadekZly napisał/a:

A jak jest napisane w instrukcji zeby odpowietrzyc wspomaganie kierownicy ?
I dododam ze kierownica nie da sie krecic.

Jeśli nie daje się kręcic kierownicą to nie masz ciśnienia oleju !
Pytanie może banalne ale napisz gdzie jest pompa od wspomagania i skąd bierze napęd (bo czesto ludzie mylą ja z czym innym )

25

Jest pod chlodnica i dochodzi do niej waz od zbiornika oleju wychodzi waz kawalek metalowego pozniej mam laczke gumowa i dalej metalowy... a jest napedzany paskiem klinowym od silnika hmm a czemu moze nie miec cisniena ? moze byc to niski poziom oleju w zbiorniku?

gg 2215972

26

Orginalna pompa ma napęd czołowo od koła pasowego poprzez takie sprzegiełko ale to nie ma znaczenia  chciałem tylko sprawdzić czy nie majstrujesz przy tłoku od wspomagania zamiast pompy (zdaża się tak ) Poziom oleju zalecany jest przynajmniej na pół zbiornika wyrównawczego . Ale wolę rozmawiać na czacie pod forum

27

Nie trzeba zalewac pompy by zassała olej wystarczyło przód ciągnika ustawic do dołu np; z dużej skarpy i sam olej zaleci na pompę ze zbiornika .

28

tylko gdzie w garazu znalezc skarpe big_smile ? a latwiej odkrecic waz przepompowac troche i robota na 10min.

gg 2215972

29

Pełna instukcja odpowietrzania jest wraz ze zdjęciami w dziale ZRÓB TO SAM   :beer:

30

sytuacja wyglada tak:

2 _______
    /             \_____
   /
  /
1/
/

Tam gdzie 1 to wymieniałem lemiesze, a tam gdzie 2 w tej chwili stoi ciągnik

31

Czyli forszajami nie można stawać pod górke przodem do góry, bo olej cofnie się do zbiornika?

32

Nie wiem -u mnie gór nie ma (chyba ,że by sie ktoś do rowu melioracyjnego wpakował -probuj a efekty opisz .

33

Ja mam taki problem ze zawsze jak dluzej postoi to nie dziala wspomaganie czyli zapowietrza mi sie pompa, zauwazylem ze kolo orbitrola jest troche oleju czy to moze byc przez to?? Jak to z tym jest??

gg 7253078

34

Nieszczelność układu (np. przeciek ) powoduje ci schodzenie oleju z pompy .Mój nieraz stoi trzy miesiace i trzyma olej

35

Jak jest gdzies nieszczylny uklad to olej szybko ucieka?? Czy tylko sie saczy?? Wysokie jest cisnienie oleju przechodzacego przez orbitrol??

gg 7253078

36

Ciśnienie to ok. 14 Mpa .a nieszczelnośc możesz mieć na ssaniu do pompy i przeciekow nie będzie . Jest taki wąz miedzy rorkami ma eliminowac drgania i tam moze ciagnac powietrze .

37

misiek napisał/a:

Czyli forszajami nie można stawać pod górke przodem do góry, bo olej cofnie się do zbiornika?

Nieraz stawałem pod górką i nic się nie działo z wspomaganiem. To dziwny przypadek jak dla mnie :nie_wiem:  :hmmm:

http://images29.fotosik.pl/44/777b2bad10b1551e.gif

gg6876703

38

A wiecie może gdzie może łapać jakieś lewe powietrze? <mile widziane zdjęcia bo jak narazie nie wiem gdzie co jest w 323> Zauważyłem że lekko saczy sie pod chłodnica oleju i przy łaczeniu wału od przedniego napędu

39

Jaki stan oleju masz w zbiorniku od tego zacznijmy.Bo jakl za mały to nic dziwnego zaciąga powietrze i wszystko na temat.Zobacz ten waż o którym Miras Tobie wspomniał.

http://images29.fotosik.pl/44/777b2bad10b1551e.gif

gg6876703

40

olej był bo sprawdzałem zanim cokolwiek zaczełem nim robić. Możliwe że przy podniesionym pługu na maxa i dość ostrą górke zassał olej... Pytanie tak na przyszłość: ile maksymalnie można lać oleju do hydrauliki/skrzyni <chodzi o 323>