Temat: Zwrotnice w 303 D 4x4
Czy ktoś wymontowywał górne sworznie w zwrotnicach?
Jak je powyciągać ? Podgrzewać palnikiem ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » Zwrotnice w 303 D 4x4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś wymontowywał górne sworznie w zwrotnicach?
Jak je powyciągać ? Podgrzewać palnikiem ?
coś nie dobrego zaczyna sie dziać w prawym tylnym kole w forszajku a mianowicie jak sie jedzie po polnej drodze i bujnie do na prawo to słychać taki metaliczny stuk dodam ze koła dokręcone ale jak poruszam kołem to ma taki dość duży luz co to może być
z tego co pamietam jak rozbierałem w zwolnicy jest uklad satelitarny wiec może tam może łożyska może sie sruba odkręciła w srodku jak nic trzeba rozbierać bo jak już chrupnie to tylko kupować inną zwolnicę troche roboty jest ale idzie przeżyć .Jest jeszcze jedna możliwość ze dzwięk przenosi się z mechanizmu różnicowego a to już gorsza sprawa.Zwolnice w dobrym stanie można wyhaczyć za 500 zł jakby co<aaa na początek sprawdz czy przy kole te 3 srubki co sa na srodku od zewnątrz sa dobrze przykrecone
jak co to wiem gdzie można kupić w dobrych pieniądzach przedninapęd od ify
zwolnice to mam i to 4 sztuki i dobre mam na części cały ciągnik wiec trzeba robić ale widzę ze ta była robiona bo trochę inna jest
dziś rozebrałem prawa zwolnice i dostałem sie do sierotka zwolnicy a tam są trzy koła zębate które chodzą poi wieńcu i te koła maja straszny luz na boki a jedno to wogule złom na boki i do góry widać ze to to jest zepsute mam już przygotowana druga zwolnice , a mam pytanie czy tam te koła zębate powinny mięć taki luz
Raczej nie.
no to już jest druga tylko trzeba o ringi kupić i ja dźwignąć do lekkich nie należy
luzów nie może być wszystko jest ładnie spasowane,wymień wszystkie uszczelniacze i nalej porządnego oleju i bedzie wporzo
No porzadny olej to podstawa;D
Mi w poprzednim traktorze wlali jakis silnikowy do wspomy i buu musiałem wmieniac;D
Czy ktoś wymieniał przeguby krzyżakowe przy przednich kołach??
A jeśli tak to co??
To bym potrzebował paru informacji bo właśnie wziąłem się za naprawę i nie mogę rozebrać krzyżaków.
Wymienić krzyżaki to nie jest prosta sprawa a może prosta ale pracochłonna a trzeba to zrobić tak.Odkręcić koło,wybić końcówkę drążka.Teraz odkręcić zwolnice w zwolnicy wyciągnąć zawleczkę i odkręcić śrubę.Pużniej wyciągnąć sworznie,dolny wyciąga się za pomocą śrub z drobnym gwintem ja dorobiłem ze szpilek tylnego koła od 330 górny trzeba mieć jakiś ściągacz tylko odkręć cały błotnik z ramionami.Jak wyciągniesz sworznie to wyciągnij zwolnice od razu wybij tryb łożysko i wymień symeringi i też na dolnym sworzniu.Jak już wyciągniesz zwolnice to krzyżaki powinny wyjść z obudowy koła przy okazji zobacz łożyska w środku są dwa takie cienkie i bardzo drogie.Złożyć to do kupy to nie radzę samemu chyba że masz jakiś wieszak tura cyklopa bo zwolnica trochę waży.A teraz życzę miłej zabawy.
Ja mam te krzyżaki rozwalone, po obu stronach. A zwolnicy to nie musze rozkręcać tylko jakoś wybić te miseczki. TYLKO JAK????
http://www.fotoload.pl/index.php?id=186 … 406b66e773
Jeśli taki masz pomysł na remont przegubów i masz nowe miseczki, krzyżaki i łożyska igiełkowe, które zapewne są w środku, to na każdej miseczce masz kalamitkę. Wykręć ją dobierz śrubę i spróbuj wkręcając wypchnąć miseczkę, choć ta miseczka bardziej szklankę przypomina Nie zapomnij wyciągnąć najpierw segera, który blokuje miseczkę/szklaneczkę przed samoistnym wypadnięciem i sprawdź czy nie jest gdzieś przyklepany otwór, bo będzie blokować się przy wysuwaniu ta miseczka.
Jeśli to ci się uda to pełen szacunek.
Sporty ekstremalne ?
Panowie ma takie pytanie jak jest zabezpieczony krzyżak, bo mi w mojej 303 wysuwa się 1 cm na zewnątrz a nie chciałbym rozwalić całej zwolnicy może ma ktoś jakiś dokładny schemat przedniej zwolnicy.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ jezdny » Zwrotnice w 303 D 4x4
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo