41

Odp: Żniwa 2010 czas zacząć

scoda19 napisał/a:

spokojnie będzie i pogoda trzeba cierpliwości

pewnie ze beda ale u mnie zboze juz wyrasta, sasiad ktory mi mloci jeszcze siedzi w po PGR'oskich rzepakach, wiec jeszcze troche zanim wpadnie w zboza, ani troche nie ruszylem moge sie baaardzo dobrze przygotowac do zniw wink

42

U nas też porasta a do poniedziałku nie doschnie a we wtorek deszcz.

43

We wtorek może jeszcze nie ale od środy to pewne i pewnie dłużej niż teraz padało. Co do tego bizona co przetrąca ziarno niech trochę cepy popuści zwłaszcza przy mokrym ale coś zostanie na polu ja bym zostawił jak jest i dał trochę mniej wiatru będzie brudniejsze przetrącone ale za to wszystko w zbiorniku.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

44

Ja dzisiaj zaatakowałem owies.... Zapowiadało się kiepściutko, mizerny był i rzadki ale jak wjechałem to zaczęło ostro sypać do zbiornika..... Widocznie poszło więcej w ziarno niż w słomę i efektem z niecałego ha nazbierałem ciut ponad 3 t smile  Potem przyszła kolej na żyto i tu już porażka...... Ziarno drobne i mało sypie a do tego polegnięte i tylko czas na nim straciłem........ Zobaczymy co dalej

45

może należałoby ustawić klepisko ?

46

Wczoraj zaliczyłem pierwsza wtopę kombajnem w historii, całe szczęście że jest forszaj i wyciągnąłem kombajn

Rolnik z powołania:-)

47

3 tony owsa to dla mnie porażka no ale wiadomo wszystko zależy od gleby i pogody. Ja mógłbym dzis wyjechać ale jeszcze nie jestem gotowy...

48

na szczęście dziś już jest słoneczko cool  oby tak dalij big_smile

GG-11131606 Spokojny ze mnie chłopak weź podejdź pogadaj looknij !!
Nie szukam awantury, powodu do kłótni !! Lecz męczę atmosferę jaka jest tu między ludźmi
http://koleso.topof.ru/logos/pneumant_logo.gif
błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi smile

49 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-08-01 21:24:51)

ja dziś sprawdzę na pszenicy, widziałęm że na polu woda stoi, spróbuję objechać dookoła big_smile  ustawić kombajn jak nie bewdzie szło to zjazd do domu jutro ma padać.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

50

Ludzie dookoła kosza a dla mnie niedziela to dzień święty leżę sobie na werandzie i odpoczywam, później byłem na spacerze z psem i to mi się podoba bez kurzu i bez hałasu

51 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-08-01 21:25:45)

faktycznie dookoła
wyjechałem w pszenicę, objechałe bok dojechałem do krawędzi poprzecza już miałem wjechać w następny bok i wypadło zabezpieczenie z przenośnika pochyłego. wygląda to strasznie heder z przenośnikiem trzyma się jedną stroną druga oparła się o drążki od sprzęgła i od hamulca one się zgięły, zgieło się też górne ucho trzymające przenośnik pękł żeliwny odlew tworzący zawiaz dla podnoszenia gardzieli. dziś już nie mam mocy walczyć jutro od rana działam. sąsiad za tył ściągnął mnie do domu. mam nadzieję że uda mi się to jakość jutro w miarę wcześnie zrobić. jedyna nadzieja że lucerna wsiana w tą pszenicę wygląda dobrze, pszenica taka se ziarenka małe. ale ona nie dostała grama nawozu więc to i tak znakomicie. mówię Wam wygląda to koszmarnie.  drogi Pajeju jak jest pogoda to się jedzie to nie sklep z butami. ja jestem sam i muszę delektować się każdą chwilą słońca na kombajnie to mój czas. dookoła kombajny tylko ja będę stał jak ten cieć...klops
ide zapalić

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

52 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2010-08-01 22:36:12)

dzisiaj panowie skosilem 1.4 ha pszenicy zacząłem o 19 a skonczyłem o 20 35 wilgotność 10.5 % plon czubata 6-cio tonówka ... jutro jade dalej tylko musze pompe wodną wymienić w forszaju hmm
Fenol nie zazdroszcze ... ja tez jutro z rana bede z kluczami biegal ... jest pompa w Ząbkowicach Śląskich za 250 PLN a we wiosennym katalogu z Pankowa jest za 190 chyba .... do ząbek mam 30 a do pankowa 60  :hmmm: przejade się kawałek dalej big_smile

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

53

Ja dzisiaj zjechałem dopiero po 22 z pola....... Kosiłem tak długo jak tylko mogłem..... Czas goni więc trzeba było wykorzystać taki piękny dzień...... o 10 rano maszyna nasmarowana, wypiłem kawę i jazda....... Zboża sypia różnie..... wszystko zależy od gleby ale ogólnie kiepskie żyta u nas w tym roku......

54

Felol dziadkowie mi zawsze powtarzali że w niedziele się nie dorobi. Sąsiad doszedł do tego metodą prób i błędów (ale on już sprzedał kombajn) jak tylko wyjechał w niedziele ukosił 2-3 ha to zawsze mu się coś popsuło i cały poniedziałek stał czasem dłużnej żeby to naprawić.

Jak była powódź to ludzie narzekali że Bóg się od nas odwrócił, a prawda jest taka że to my Boga nie szanujemy pracując w niedzielę

55

Żeby ci w niedzielę wyłączyli prąd ,telefon, wodę, gaz, i ogrzewanie ( oczywiście zimą) to byś zrozumiał że niedziela jest takim samym dniem jak każdy inny ,setki tysięcy ludzi tyra w niedzielę żeby Ty mógł na nich psioczyć .

56

ja zacząłem 22 lipca żyto skosiłem około hektara i zaczęło lać. Jak dzisiaj i jutro nie będzie padać to w środę wyjadę smile

57

robota w budynka zrobiona w niedzielę też trzeba doić i karmić wink znowu temat zejdzie na religię hehehe
bydlaki opanowane, śniadanie zjedzone jeszcze tylko zęby umyć zapalić i biorę się za bizonka. kurna żebym coś spieprzył żebym odwalił fuszerkę żebym go do sezonu nie przygotował to miałbym za swoje a tu licho nie śpi i nawalił bizonek. już słoneczko świeci za godzinę bęzie można śmigać po polu a ja będę dłubał...

58

Pajej, ten Bóg wolnym dniem ustanowił sobotę i to jego ziemscy "zastępcy", nie szanując go zupełnie, zmienili go na niedzielę... Oj, nie odrobiłeś zadania na spacerku pielgrzymkowym....

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

59 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-08-02 11:52:37)

PiotrK napisał/a:

Bóg wolnym dniem ustanowił sobotę i to jego ziemscy "zastępcy", nie szanując go zupełnie, zmienili go na niedzielę...

dokładnie tak
bizon zrobiony, jeszcze tylko poskręcać i gotowe.

60

U  mnie dopiero  żniwa  rzepakowe  dobiegly  końca  .  Odstawiłem  47,3 tony  z  15  ha po   średniej  cenie  1318  za  tonę .  Jestem  zadowolony smile   Jak  nie  będzie  padać  to  jutro  wjeżdzam  w  pszeniczkę.