61

Odp: Żniwa 2010 czas zacząć

Fenol.  Też  przerabiałem  temat  wieszaków  gardzieli,  wg.  mnie  są  zbyt  wąskie  i  wykonane  w  zbyt  słabym  materiale i  przez  to  cała  konstrukcja  rozłazi  się  na  boki.

62

Dzisiaj ja zacząłem żniwowanie. Masakra!!!! Jęczmień 3tony z 70arów, ale pszenżyto jest lepsze: 3,5tony z ha. Odechciewa mi się tych żniw.

63

bilans strat i awari zadowalający zaledwie nożyk się oberwał. właśnie zaczęło padać, więc jest chwila na mini przegląd. te wieszaki od gardzieli to straszna lipa ten który się wypiął i skrzywił naprostowałem młotkie a to chyba daje obraz z jakiego materiału jest zrobiony. nie wiecie jaka cena za pszenicę mam zamiar pogonić ziarnka natychmiast.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

64

krzychu napisał/a:

ja zacząłem 22 lipca żyto skosiłem około hektara i zaczęło lać. Jak dzisiaj i jutro nie będzie padać to w środę wyjadę smile

jk można w świętorobić wink hihihihihihiii

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

65

Pajej ja swoją awarię w niedziele widze tak - nie pojechał bym w niedziele to bym zaczął kosic dopiero wczoraj i wczoraj by mi pompa siadla ( juz predzej miała delikatny przeciek) a jakby mi wczoraj padła to bym nie skosił swoich 3.2 ha pszenicy, nie zebrał 12 ton, nie sprzedał bym z tego 7 po 561PLN i nie zarobil, a dzisiaj popadało i by była dupa a nie koszenie .... cos jeszcze ? ..... jak na razie wsio ...

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

66

Fenol napisał/a:

nie wiecie jaka cena za pszenicę mam zamiar pogonić ziarnka natychmiast.

http://www.rolpetrol.com.pl/notowania/zboza/

67

ja wczoraj  wykosiłem 7ha jęczmienia jarego  sypał  tragicznie    bo średnio jakieś 4 t
i pszenice  plon jakieś 5.5t\ha  wycharatałem  6ha    i łożysko w chederze  sie stopiło a dziś  leje  jak z wiadra  przez całą noc i teraz  więc lipa do końca tygodnia w pole nie wjedzie się ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

68

Krzysiek napisał/a:

3 tony owsa to dla mnie porażka no ale wiadomo wszystko zależy od gleby i pogody. Ja mógłbym dzis wyjechać ale jeszcze nie jestem gotowy...

No wiesz Krzysiek..... zapowiadało się dużo gorzej bo pogoda nie dopisała, jak wjeżdżałem na pole to liczyłem bardziej na kiepski zbiornik:nooo: a tak to chociaż dobre i to

69

ja wyjechałem wczoraj objechałem dwa przejazdy i zaczęło lać sad kiedy wreszcie będzie pogoda!!!

70

Krzychu nie chcę Cię łamać ale dziś ma ponownie zacząć lać.

71

Mi zostało 9 dni na skoszenie 21 ha pszenicy od 14 mam wykupione wczasy zaliczka 700zł a pogoda nie jest optymistyczna

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

72

koseś napisał/a:

Żeby ci w niedzielę wyłączyli prąd ,telefon, wodę, gaz, i ogrzewanie ( oczywiście zimą) to byś zrozumiał że niedziela jest takim samym dniem jak każdy inny ,setki tysięcy ludzi tyra w niedzielę żeby Ty mógł na nich psioczyć .

Fenol napisał/a:

robota w budynka zrobiona w niedzielę też trzeba doić i karmić wink

Powiem tak że niektóre prace musowo wykonywać i Kościół to rozumie. Przecież zostawienie zwierzęcia głodnego to znęcenie się nad nim. Inne prace to takie które umożliwiają świętowanie innym czyli zadbanie o prąd czy ciepło. Prace takie które mogą zaczekać to koszenie zboża. Jeśli jest kiepska pogoda to proboszcz może dać dyspensę

PiotrK napisał/a:

Pajej, ten Bóg wolnym dniem ustanowił sobotę i to jego ziemscy "zastępcy", nie szanując go zupełnie, zmienili go na niedzielę... Oj, nie odrobiłeś zadania na spacerku pielgrzymkowym....

prawda ze Bóg nakazał w 7 dniu (w sobotę) odpoczywać i tak robią żydzi. Jezus zmartwychwstał w Niedziele i na pamiątkę tego świętujemy w niedziele po to żeby nie było 2 wolnych dni symbolicznie "podłączamy się" pod nakaz w starym testamencie bo przecież dla Boga nie jest ważne czy sobota czy niedziela ale żeby go uczcić w jednym dniu tygodnia Kościół wybrał niedzielę to niech tak będzie

Rolnik z powołania:-)

73

dziś skończyłem kosić żyto na szczęście nie padało smile z chwilę jadę  kosić pszenicę no i zostaną
mi tylko owse wink.Ale jutro choćby była pogoda to i tak nie wyjadę bo święto jest

74

sa 3 mozliwosci,
a) zartujesz,
b) Przemienienie Pańskie
c) uważasz za święto zaprzysiężenie Bronka

75

krzychu napisał/a:

dziś skończyłem kosić żyto na szczęście nie padało smile z chwilę jadę  kosić pszenicę no i zostaną
mi tylko owse wink.Ale jutro choćby była pogoda to i tak nie wyjadę bo święto jest

:stu: Ty chłopie chleb zbierasz. Ty nawet o tym nie myśl. Tobie ksiądz z procesją powinien przynieść w pole czteropak dobrze schłodzonego chleba naszego powszedniego. A na wieczór połówkę zmrożonej esencji tegoż.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

76 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-08-05 21:46:28)

czytasz w moich myślach.

77

U mnie koniec ,już po żniwach,po niedzieli zrolować słomę i szykować pod rzepak.

78

Czy ty mieszkasz w Polsce?

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

u mnie sąsiedzi też pokończyli (tacy po 20ha) ja w związku że kombajn usługowy jestem na etapie koszenia ostatnich kawałków jak dobrze pojdzie to kombajn w jedendzien załatwi sprawe

80

no ładnie, ja jestem gdzieś w 1/5...