Odp: Problem w E 514
panowie jak to jest z tym kołem ? jak ono pracuje na tych kłach nie może być luzu czy jak ? one nie przeskakują czasem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » Problem w E 514
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
panowie jak to jest z tym kołem ? jak ono pracuje na tych kłach nie może być luzu czy jak ? one nie przeskakują czasem
Kieł przekazuje napęd z wariatora na wał i nie ma prawa przeskakiwać. Luzy na sworzniach i tulejce lub łożyskach powodują wibracje i przyspieszone zużycie kła i tulei wariatora.
mam pytanie czy jest jakiś punkt do smarowania na kole młocarni? z góry dziękuję za odp.
Jest na kole napędowym wariatora młocarni. Czytaj uważnie FORUM!!!
Zgadza się na kole napędowym wariatora jest punkt do smarowania ale chodzi mi o to koło co jest ściskane przez sprężynę. Chodzi o koło które jest na zdjęciu które pan umieścił.
W tulei są 2 łożyska 6010 2RS czyli jak sama nazwa wskazuje kryte. Ja to robię w ten sposób, że po założeniu nowych łożysk przestrzeń między nimi wypełniam towotem. Wcześniej usuwam osłony z jednej strony każdego z łożysk. A jak mam zdjęty cały wariator to smaruję też łożysko młocarni 6309 2RS. Tam trzeba zdjąć pierścień Segera i metalowy dekielek. Potem osłonkę łożyska i towot. Trochę dłubania jest ale warto.
witam. wiecie może jakie powinno być ciśnienie a kołach w 514??
W młocarni nie mam pompowanych kół :nie_wiem: trzymaj się tematu
Witam Panowie mam podobny problem a nie będę zakładał nowego tematu
Mój problem dotyczy osi bębna . Mieliśmy taki luz jak na filmiku z pierwszej strony po demontażu koła okazało się że oś wybita więc kupiliśmy nową wraz z tuleją i wszystkimi łożyskami.. części z Czech. Pod koniec sezonu okazało się że oś się skrzywiła !! koło wariatora latało na boki myśleliśmy że czeska oś to szajs więc na ten sezon kupiliśmy oś z Pankowa i co jeden dzień patrzymy a koło znowu lekko bije normalnie szok.. Może ktoś miał taki przypadek lub wie co może być tego powodem
Spróbuj sprawdzić czy wariator jest wyważony. A nie było czuć wibracji w kabinie? Może być tak, że w jednej pozycji jest OK, a po rozebraniu i poskładaniu talerze są przestawione względem siebie i złe wyważenie jest przyczyną krzywienia wału. Tak mi się wydaje.
Nie nie było wibracji , teraz zresztą chociaż jest minimalne bicie talerzy też za bardzo nie czuć wibracji.
Panowie, jak się pozbyć klina na którym osadzony jest kieł na wariatorze bębna młócącego, jest tak zabity, że ani drgnie, młot, ściągacz był już w użyciu, ale 0 efektów, może jest jakiś patent na to?
mateusz jak klin wystaje to jesteśmy w domu
po pierwsze postaraj sie to oblać wd 40 cola czy tak dalej zeby korozje przegryzło
po 2rugie do klina musisz ostrożnie i mocno przyspawać gruby płaskownik zakączony naktetką najlepiej na 19 czy 21 klucz
pamietaj aby nakrętka była zwrócona do środka kła
bierześ śrube i wkręcasz w nakretke troche wd 40 troszke pukasz młoteszkiem i wychodzi
ja swój czop podgrzałem palnikiem ale rozsądnie ostygło i zeszło ale klin był napawany
WD już było, co do tego spawania, ciekawy pomysł, ja próbowałem ściągaczem, zahaczałem za klin, śruba na obudowie i próby, oprócz gięcia ściągacza nic się nie ruszyło, dzisiaj spróbuje to polać kwasem odrdzewiającym, a później coś pokombinuję. Dzięki za odp.
Wczoraj zciągaliśmy łożyska z osi jezdnej i odrzutnika.Było ciężko,ale palnik i zciągacz hydrauliczny + silna wola i wiedza [gdzie i jak udeżyć] zrobiły swoje.
Panowie mam problem z grzejącymi się talerzami wariatora od młocarni (po 30 minutach pracy nie da się dotknąć ). Łożyska n a wale zimne w porównaniu do wariatorów...
luz na tuleji wariatora .pod kątem chodzi i go blokuje. dla tego.sie grzeje aż spali pas
tuleja jest na kole co się obroty reguluje ?
ja mniałem ten problem na tym kole z sprężyną nie pracowało i była lipa
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » Problem w E 514
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo