81

Odp: Żniwa 2010 czas zacząć

a ja nawet nie zacząłem miałem dziś startować ale deszcz popadał i duuu*a

82

Ja u siebie skosiłem ze 3 ha żyta , u ludzi ze 30 dziś już popaprało koszenia nie bedzie.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

83

U nas to dopiero co się zaczynają żniwa nawet rzepaki stoją jeszcze

84

Wczoraj wjechałem  w  pszenicę ,  niestety  była  zbyt  wilgotna . O  godz  16 miała 15.6  wilgotności.  TV  zapowiada długą  i dobrą żniwną  pogodę  od  poniedziałku, oby  się  sprawdziło.

85

ja dziś wystartowałem w swoje pszenżyto sypie rekordowo mam obawy że nie zmieszczę do swoich magazynów

86

u nas to ponad połowa zboża juz w magazynkach.  jak bedzie pogoda to kilka dni i na polach mało co zostanie

87

Jak jest z jakością? Na lubelszczyźnie cieniutko, plony różne, ale największy problem po deszczach jest mały czas opadania.

88

nie wiem jak u was ale  ja że tak powiem jeste na połowie  rzepaki i jęczmiena już dawno poszły a pszenica stoi  bo pogoda jest zbyt piekna big_smile  i juz w sumie od 3 dni wjechac się nie daje w pole

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

89

U mnie wczoraj tak doj....ło że nawet z pola nie dałem rady wyjechać, tzn nie zdążyłem, tak padało ze po dwóch minutach było błoto na polu. Młody Steyrem ze zbożem zdążył uciec, ja całą tą burze i w deszczu siedziałem w kombajnie...
U nas jest tragedia tak na oko to ponad połowa zboża w polu, jak by były 3 Forszaje to miały by robotę... big_smile więc na przyszły rok może kolejna czternastka?? wink

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

90

U mnie już drugi dzień albo przelotne opady albo ciągłe,jak tak dalej bedzie to będzie trzeba jakieś bliźniaki do bizona załozyć.Spółdzielnia ma 2 Classy już pod wzniesienia nie mogą podjechać,jeden to lexion a 2 to 208.Jak taki class usiądzie sobie w jakimś kaczym dołku to już całkiem ciekawie będzie.Najlepsze jest to że ja bizonkiem przez miedze jakoś daje rady podjechać po górke.:)

91

Ja wczoraj zakończyłem żniwowanie u siebie i u sąsiada, kosilismy do wieczora patrząc na nadciągające chmury ale jakoś zdążylismy....... teraz czeka kolejny znajomy na koszenie, miałem pojechać do niego dzisiaj ale w nocy popadało i teraz d**a, kolejne kilka dni postoju........ zobaczymy jak to dalej pójdzie, podobno od poniedziałku ma być kilka dni typowej żniwnej pogody............

92

mocne255 napisał/a:

Najlepsze jest to że ja bizonkiem przez miedze jakoś daje rady podjechać po górke.:)

Bo  bizonki  to  są  maszyny  które  wszędzie  przejadą  i  wymlócą  wszystko  .  Wznowić  produkcję  bizonów  a  Clasy  na  przetop!    cool

93

Jak by te bizonki były lepsze od Classa, to Class kupiłby fabryke, zmienił nazwę i produkował Biozona ale chyba lepszy nie jest.

94

Dario napisał/a:

Jak by te bizonki były lepsze od Classa, to Class kupiłby fabryke, zmienił nazwę i produkował Biozona ale chyba lepszy nie jest.

Podczas  gdy  kolega  mocne 255  młóci  zboże   i  sypie  zbiornik  za  zbiornikiem a classy  na  sąsiednim  polu  próją  rowy  kołami  i  grzebia  się  w  miejscu  spalając  przy  tym  30  litrów  ON  na  godzinę  grzebania  się  w  miejscu.  Te  dane  mówią  same  za  siebie  wink:D:cool:

95

Pole, polu nie równe, to że się kopią nie znaczy że on by się tam nie kopał.
Każdy kombajn dobry jak jest sprawny i własny smile

96

Jakież  żarty  muszą  być  wink big_smile

97

ja mam takie pole, że u mnie w tym roku owies wygnił bo stała woda a u sąsiada przez miedze tylko ma ładny owies tak więc za miedzą pół metra dalej może być inaczej wink

98

To masz podobnie jak i ja, sąsiad ma super owies a u mnie to wstyd się przyznać. Też mi woda załatwiła, a sąsiad wziął wiosną zorał głęboko, przeleciał byle jak broną, zasiał po pijaku i mu urosło. Ja się pier...lił jak nie powiem co i diabli czyli woda zniszczyła mi połowę roboty ale on jest organista i pewnie miał dokładną prognozę pogody od proboszcza wink

99

ja w zeszłym roku ściąłem 0.5 ha zboża kosiarka listwową, wyniosłem na boki i dopiero przejazd kombajnem, nie mówiąc o wylaniu dwóch beczkowozów z tamtad i około tygodniowym podjeżdżaniu i cudowaniu kombajnem

100

A ja zacząłem ten wątek a nie zacząłem jeszcze żniw.
Generalnie przed tym deszczem zeszły rzepaki
Zboża dopiero były gotowe ale przyszedł deszczyk....