Odp: Żniwa 2010 czas zacząć
a ja nawet nie zacząłem miałem dziś startować ale deszcz popadał i duuu*a
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2010 czas zacząć
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a ja nawet nie zacząłem miałem dziś startować ale deszcz popadał i duuu*a
Ja u siebie skosiłem ze 3 ha żyta , u ludzi ze 30 dziś już popaprało koszenia nie bedzie.
U nas to dopiero co się zaczynają żniwa nawet rzepaki stoją jeszcze
Wczoraj wjechałem w pszenicę , niestety była zbyt wilgotna . O godz 16 miała 15.6 wilgotności. TV zapowiada długą i dobrą żniwną pogodę od poniedziałku, oby się sprawdziło.
ja dziś wystartowałem w swoje pszenżyto sypie rekordowo mam obawy że nie zmieszczę do swoich magazynów
u nas to ponad połowa zboża juz w magazynkach. jak bedzie pogoda to kilka dni i na polach mało co zostanie
Jak jest z jakością? Na lubelszczyźnie cieniutko, plony różne, ale największy problem po deszczach jest mały czas opadania.
nie wiem jak u was ale ja że tak powiem jeste na połowie rzepaki i jęczmiena już dawno poszły a pszenica stoi bo pogoda jest zbyt piekna i juz w sumie od 3 dni wjechac się nie daje w pole
U mnie wczoraj tak doj....ło że nawet z pola nie dałem rady wyjechać, tzn nie zdążyłem, tak padało ze po dwóch minutach było błoto na polu. Młody Steyrem ze zbożem zdążył uciec, ja całą tą burze i w deszczu siedziałem w kombajnie...
U nas jest tragedia tak na oko to ponad połowa zboża w polu, jak by były 3 Forszaje to miały by robotę... więc na przyszły rok może kolejna czternastka??
U mnie już drugi dzień albo przelotne opady albo ciągłe,jak tak dalej bedzie to będzie trzeba jakieś bliźniaki do bizona załozyć.Spółdzielnia ma 2 Classy już pod wzniesienia nie mogą podjechać,jeden to lexion a 2 to 208.Jak taki class usiądzie sobie w jakimś kaczym dołku to już całkiem ciekawie będzie.Najlepsze jest to że ja bizonkiem przez miedze jakoś daje rady podjechać po górke.:)
Ja wczoraj zakończyłem żniwowanie u siebie i u sąsiada, kosilismy do wieczora patrząc na nadciągające chmury ale jakoś zdążylismy....... teraz czeka kolejny znajomy na koszenie, miałem pojechać do niego dzisiaj ale w nocy popadało i teraz d**a, kolejne kilka dni postoju........ zobaczymy jak to dalej pójdzie, podobno od poniedziałku ma być kilka dni typowej żniwnej pogody............
Najlepsze jest to że ja bizonkiem przez miedze jakoś daje rady podjechać po górke.:)
Bo bizonki to są maszyny które wszędzie przejadą i wymlócą wszystko . Wznowić produkcję bizonów a Clasy na przetop!
Jak by te bizonki były lepsze od Classa, to Class kupiłby fabryke, zmienił nazwę i produkował Biozona ale chyba lepszy nie jest.
Jak by te bizonki były lepsze od Classa, to Class kupiłby fabryke, zmienił nazwę i produkował Biozona ale chyba lepszy nie jest.
Podczas gdy kolega mocne 255 młóci zboże i sypie zbiornik za zbiornikiem a classy na sąsiednim polu próją rowy kołami i grzebia się w miejscu spalając przy tym 30 litrów ON na godzinę grzebania się w miejscu. Te dane mówią same za siebie :D:cool:
Pole, polu nie równe, to że się kopią nie znaczy że on by się tam nie kopał.
Każdy kombajn dobry jak jest sprawny i własny
Jakież żarty muszą być
ja mam takie pole, że u mnie w tym roku owies wygnił bo stała woda a u sąsiada przez miedze tylko ma ładny owies tak więc za miedzą pół metra dalej może być inaczej
To masz podobnie jak i ja, sąsiad ma super owies a u mnie to wstyd się przyznać. Też mi woda załatwiła, a sąsiad wziął wiosną zorał głęboko, przeleciał byle jak broną, zasiał po pijaku i mu urosło. Ja się pier...lił jak nie powiem co i diabli czyli woda zniszczyła mi połowę roboty ale on jest organista i pewnie miał dokładną prognozę pogody od proboszcza
ja w zeszłym roku ściąłem 0.5 ha zboża kosiarka listwową, wyniosłem na boki i dopiero przejazd kombajnem, nie mówiąc o wylaniu dwóch beczkowozów z tamtad i około tygodniowym podjeżdżaniu i cudowaniu kombajnem
A ja zacząłem ten wątek a nie zacząłem jeszcze żniw.
Generalnie przed tym deszczem zeszły rzepaki
Zboża dopiero były gotowe ale przyszedł deszczyk....
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2010 czas zacząć
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo