141

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

Witam! jestem tu od nie dawna,mam prośbę czy ma ktoś może instrukcje po polsku do 281C?konkretnie chodzi mi o skrzynie przekładniową, regulację sprzęgła i rewersu a może już ktoś to robił?będę wdzięczny za wskazówki i rady.pozdrawiam

142

farmer081 napisał/a:

Witam! jestem tu od nie dawna,mam prośbę czy ma ktoś może instrukcje po polsku do 281C?konkretnie chodzi mi o skrzynie przekładniową, regulację sprzęgła i rewersu a może już ktoś to robił?będę wdzięczny za wskazówki i rady.pozdrawiam

mój email;roman081@interia.pl

143

co zrobić żeby heder nie gubił kukurydzy

144

Arjen. napisz dokładniej czy gubi z przodu pod kosą czy między hederem a podajnikiem? jeśli między podajnikiem a hederem ,to znaczy że nie masz blachy,albo masz za wąską.Popatrz na inne hedery Pod ślimakiem na wylocie powinna być blacha przykręcana na śruby

145

z przodu przed kosą

146 Ostatnio edytowany przez Fenol (2010-08-20 21:54:11)

nie wiem jak wiele Ci gubi ale to musisz wziąć na klatę, to nie kemper. Rzędowa przystawka kosztuje 10 tys, nie ma sensu kupować za tyle kupie masę kukurydzy. Jaką masz odmianę?  może to kwestia odmianowa. San, Opoka, w tych odmianach nie spada bo te wcześniej miałem.
Jeżeli już jedank kolba spadnie to głównie dlatego że motowidło trzaśnie w kolbę lub roślina na stół spadnie jakoś tak nieszczęśliwie że obtrąci kolbę. Dziwię się temu problemowi mi kolby czasami spadają ale jest tego tak mało że się nie zastanawiałem.

Farmer skąd Jesteś? chodziłem do szkoły do Nowej Soli smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

147

no to blisko mnie.do Soli mam 17 km. dokładnie miejscowość Wichów.Fenol daleko masz do Soli?Co do kukurydzy to masz racje Fenol,jeśli dojdziesz do wprawy to straty są znikome. U mnie o wiele więcej,i to dużo marnuje się przez dziki. właśnie zaczynają chodzić

148

Mi gubi kukurydzę jak jest niska "niewydarzona" , wtedy całe rośliny spadają przed heder , ale dorobiłem płaskowniki do siłowników od motowideł w płaskownikach powierciłem otwory , i teraz tak wyjmuje siłowniki z fabrycznych mocowań , zakładam w to miejsce plaskowniki a siłowniki montuje w otworach w płaskowniku . Dzięki temu zmienia się położenie siłowników i motowidła opadają niżej , automatycznie lepjej przytrzymuja masę . Oczywiście treba pamiętać żeby nie zrobić za nisko bo wtedy motowidła mogą łapać podłogę . Mam nadzieję że coś z tego zrozumiecie.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

149

Paweł zrobiłem to samo na żniwa kukurydziane 2 lata temu sąsiad przypiekł kukurydzę i nie szło jej zebrać, małą improwizacja i dale do roboty.
Farmer jak będę u ojca( pewnie na zimę) to dam znać i do Ciebie wlecę :beer: do soli mam jakie 13-15 km. a przez Wichów jechało się od czasu do czasu. pochodzę z miejscowości Czciradz.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

150

Ja jak mam kosić mała kukurydze to zapinam heder do niskich i idzie az miło i pola szybko ubywa.

151

! tego jeszcze nie widziałem, i nie sądziłem że to jest wykonalne.

152

Dwa lata temu skosiłem tak u ludzi koło 10 ha kukurydzy a wysokość jej nie przekraczała 1m i było dużo chwastów w niej.

153

Fenol to zapraszam!!! Czciradz,znam tą miejscowość.

154

co do gubienia kukurydzy to powymieniaj nożyki i załóż krótsze bagnety

155

panowie co zrobić żeby maszyna nie gubila kolb??

156

Sprecyzuj gdzie gubi kolby , przed hederem czy między hederem a walcami?

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

157

pomiędzy hederem a walcami

158

masz blachę w hederze zmniejszającą otwór przez który masa jest podawana na wałki? od spod powinien być przykręcony płaskownik zmniejszający dziurę. w hederze masz 4 otwory do mocowania blachy. Nie wyobrażam sobie zbioru bez tej blachy.

159

Dokładnie tak jak napisał Fenol blacha musi być , jak gubi między hederem a walcami to na sto procent jej nie masz.

160

Koledzy chodzi mi po głowie zamontowanie dodatkowej dmuchawy która by wspomagała wyrzut sieczki gdyż pole mam 700m długie a muszę przez środek przeciąć i za nic na t088 przypięty do tyłu nie mogę dorzucić ,więc może ktoś ma już jakiś patent z dodatkową dmuchawą lub chociaż pomysł z kąt najlepiej uzyskać napęd ?