241

Odp: Żniwa 2010 czas zacząć

Wojtas  jaja  chyba  sobie  jakieś  robisz  mówiąc  że  zacząłeś  podorywać.  teraz  to  już  orać  trzeba  a  nie  podorywać

242 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-09-04 21:28:12)

Pietia mi też wychodzi 18. Sąsiad ma nowego new Hollanda 120 kucy i się w 20 nie mieści ;-)
Podorywki???!!!! Ktoś tu ma ułańską fantazję :walka: próbuje sobie to jakoś wytłumaczyć ale nie mogę.  Po co podorywać by za tydzień zaorać?

243

podorywac latam z  agregatem podorywkowym  bo  nie było casu ścierniska   zmitręzyc a przez pług nie chce przejśc bo tyle leżącego zborza zostało :gun: no więc musze  chcąc nie chcac  bo puźniej   nie będzie to wyglądało jak orka tylko jak  pole bitwy ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

244

a talerzówką nie było by lepiej?

245

tylko talerzówka i to ciężka. albo zapałka.... ale to niezdrowe i zabronione

ja wczoraj skończyłem owies teraz jeszcze od sąsiada biore 10ha słomy i zaczynam siać

247

talezówką i by było szybciej jak by sie takowa posiadało big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

248

Ja jeszcze w żniwa podorywałem i siałem poplony na reszcie rzepak, więc teraz jest chwila spokoju... smile
a za siewy będę sie brał już po kuku bo jest tego cholerstwa do skoszenia trochę- u mnie sąsiadów i innych ludków....zaczynamy w tym tygodniu... smile

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

249

I po żniwach - wczoraj skończyłem żyto. Oj dawno nie kończyłem żniw tak późno. W okolicy stoi jeszcze dużo zboża a deszczyk od samego rana pada i pada. Kilka dni poświeciło i wystarczy. W polu jeszcze 5 ha słomy do zebrania i będzie można myśleć o orce pod oziminy - niestety ściernisko nie ruszone sad

gg 5118068

250

http://www.youtube.com/watch?v=ve2vL7Bf … =recentlik
a my marudzimy smile

251

http://www.youtube.com/watch?v=zGPSHYoI … re=related    Albo tu.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

252

U mnie dziś po żniwach zakończyłem kosić grykę czyli w terminie poplony zrobione czekam na zamówione wapno i materiał siewny c1 i pomału trzeba za siewy się brać

253

co do mojej gryki to zwątpiłem ze ją wykoszę, będzie dobrze jak uda się wjechać z pługiem i zaorać o kombajnie nie mam mowy

Rolnik z powołania:-)

254

Kris  zebrałeś?

255 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2010-09-10 19:24:29)

Pajej postaraj się ją skosić bo cena kosmiczna jak na grykę pszenicy cena to pikuś przy gryce

256

zorak napisał/a:

I po żniwach - wczoraj skończyłem żyto. Oj dawno nie kończyłem żniw tak późno. W okolicy stoi jeszcze dużo zboża a deszczyk od samego rana pada i pada. Kilka dni poświeciło i wystarczy. W polu jeszcze 5 ha słomy do zebrania i będzie można myśleć o orce pod oziminy - niestety ściernisko nie ruszone sad

ty jeszcze żyto kosiłeś było coś w kłoskach ?

257

scoda19 napisał/a:

Pajej postaraj się ją skosić bo cena kosmiczna jak na grykę pszenicy cena to pikuś przy gryce

Ja się postaram ale to nie ode mnie zależy ale od pogody, a ile płaca?

Rolnik z powołania:-)

258

u nas 2100 za tonę

259

krzychu napisał/a:

ty jeszcze żyto kosiłeś było coś w kłoskach ?

jasne i nawet nie było położone

gg 5118068

260

A unas jeszcze stoi w poniedziałek po południu  awaria i wymiana kosza sitowego w bizonie zeszło się trochę a w środę popadało tak więc jeszcze żyto stoi owies i lubin ale dziś pięknie święci i może w poniedziałek coś się ruszy