Odp: Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
W Tucholi Królewskiej jak pszenica spełnia normy to dają po 780zł +vat.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W Tucholi Królewskiej jak pszenica spełnia normy to dają po 780zł +vat.
Takie ładne ceny zapodajecie że chyba jak u mnie też po tyle będą płacić to w przyszłym tygodniu wywiozę wszystko
Niestety za niska liczba opadania i do młyna nie da rady w paszarni płaca 650 + VAT ale już przymierzają się podnieść bo im nie wożą
jutri sprzedaje zyto d Bonhorst inter handel szczein to placa 500 + vat ale koszoneniedawno z kielkami i do 17 % wilg. o konsumpcje nie pytałem bo takiego zyta nie mam. owies do 40 dochodzi pszenzyto 550 plus vat natomiast inna firma transmarka placi za zyto 500 al odiczaja kozty transportu.
Czy u was też tak oszukują jak u nas bo jest taka sytuacja młyny chcą pszenice z parametrami a najważniejszy to opadanie jakieś 220 a tu wszystkie pszenice u nas mają 120 i młyny nie chcą brać takiej w ogóle ale gdyby jakaś spełniała wymogi to by dali 800 + vat a handlarze kupują po 650 bez wymogów i wożą ją na młyn i od handlarza się nadaje ,co tu jest grane.
A po ile u was za litr mleka płacą u mnie po 98groszy
Czy u was też tak oszukują jak u nas bo jest taka sytuacja młyny chcą pszenice z parametrami a najważniejszy to opadanie jakieś 220 a tu wszystkie pszenice u nas mają 120 i młyny nie chcą brać takiej w ogóle ale gdyby jakaś spełniała wymogi to by dali 800 + vat a handlarze kupują po 650 bez wymogów i wożą ją na młyn i od handlarza się nadaje ,co tu jest grane.
Myślałem ze tylko w mojej okolicy tak młynarz kantuje powiedział ze mam liczbę opadania 130 na domieszki może się załapie, a 2 czy 3 lata temu też brał na domieszki a kuzynka co u niego pracuje powiedziała ze poszło na czysty przemiał. Poza tym jak sie zawiezie próbkę i sie cenę dogada, a jak juz zawiozę przyczepami to nagle parametry spadają i cena niższa
ja oddaje do mlyn kostrzyn placa po 750 plus vat. moja przechodzi parametry a opadanie to ma 300! koszona jeszcze wlipcu.
W zeszłym roku moja miała gorsze parametry i brali bez stękania ale była po 480 teraz jest zła ale przecież w zeszłym roku była gorsza.Robią nas w karolka ugadali się z handlarzami i biorą od nich żeby obniżyć ceny prosty rachunek na młynie musiał by dać 800 ,handlarz kupi po 600-650 zawiezie na młyn i sprzeda po 700 i tak 100 młyn jest do przodu,pomnóżcie to przez setki ton.
ja za mleko ostatnio otrzymalem 1.15 zł przy dostawie 7 tyś litrów
1,20 zł przy 12 tys litrów
Zrobiłem zwiad po producentach pszenicy i wyszły 95% pszenicy paszowej a 5% konsumpcyjnej ,kurcze to z czego ci młynarze robią mąkę bo jak dzwonię na młyn to poniżej 200 opadanie nie wezną a czy ktoś z was ma takową.Pewnie niektórzy powiedzą że pszenica jest za droga i rolnicy nie powinni tak drogo sprzedawać ale jak któregoś roku była po 350 to nie słyszałem,powinniśmy dać im po 500 bo jest za tania.
każdy każdego chce wydymać tu nie ma miejsca na altruizm.
każdy każdego chce wydymać tu nie ma miejsca na altruizm.
:brawo: dobrze powiedziane Fenol :brawo:
Słuchajcie...
Dzisiaj na targowisku kolega opowiadał mi jak młynarze kantują, otóż... Zawiózł próbki i oczywiście młynarz na to ze złe parametry nie weźmie a jak weźmie to tylko na domieszki niewielkie ilości. W tym czasie rozładowywany był TIR pełen zboża. Kolega wzia próbkę z TIRa i dal sąsiadowi. sąsiad zaniósł młynarzowi. młynarz zbadał i powiedział że nie weźmie bo kiepskie parametry.
Nie wiem czy jasno wytłumaczyłem ale myślę ze komentarz zbędny
Pajej BO TO NA DOMIESZKI BYŁO... Stara prawda jest taka że jak brakuje to ludzie i z kąkolem zjedzą. Smacznego.
Tylko dlaczego nie brał od rolnika z okolicy tylko ciągną nie wiadoma skąd?
Bo kupił gdzieś parę złoty taniej i wolą kupować gdzieś dalej żeby miejscowi rolnicy nie mieli gdzie sprzedać i wtedy przyjdą do młynarza na kolanach żeby tylko wzioł.
Niestety za niska liczba opadania i do młyna nie da rady w paszarni płaca 650 + VAT ale już przymierzają się podnieść bo im nie wożą
Nie dawno Młynarz do mnie dzwonił i powiedział ze weźmie za 700zł co roku ta sama heca
Sorki coś mi komp chwile zwariował zaraz to usunę
Ja ostatnio zawiozłem pszenice do młyna w ujeździe górnym wzięli z pocałowaniem ręki po 750zł na rękę to nie tak żle ale lepiej by mogło być
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 145 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » GIEŁDA » Ceny zboża,mleka,świnek,nawozów itp. w waszych regionach.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo