Temat: budowa kanalizacji we wsi - odzszkodowania PILNE

trochę późno pisze bo lada dzień w chodzą mi na 2 działki ale lepiej póxno niżwcale
Wykasują mi kilkadziesiąt krzaków porzeczek rozryją 200m pola trochę ogrodu i podwórka
Ktoś miał takie przygody ile mozna wołać za 1 krzak ni o wogóle ...
Generalnie jadą inaczej niż jest na planach. Bo osił z gminy obiecał nam pod ogrodem przewiercenie ( kretem) a potem nie uwzględnił tego w  dokumentacji przetargowej no i wykonawca kombinuje......
piszcie co wiecie

2

Odp: budowa kanalizacji we wsi - odzszkodowania PILNE

Krzysiek radzę odwiedzic dobrego adwokata stracisz stówkę ale będziesz znał temat dogłębnie a może go zainteresuje i się tym zajmie.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

3

trochę późno pisze bo lada dzień w chodzą mi na 2 działki ale lepiej póxno niżwcale
Wykasują mi kilkadziesiąt krzaków porzeczek rozryją 200m pola trochę ogrodu i podwórka
Ktoś miał takie przygody ile mozna wołać za 1 krzak ni o wogóle

Jak to wchodzą? Bez Uzgodnień? Nie ma takiego prawa!!!! A co to za inwestycja?

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

4

chyba kanalizacje chcesz miec?

5

Generalnie mają zgodę ale na wejście  bez wyrządzania szkód poza dwiema dziurami w trawniku ( kretem) ale nie mają kasy na kreta ( urzędas zapomniał ....) i omijają ogród mój i sąsiada

6

Po pierwsze musisz im dać pisemne pozwolenie na wejście na działkę, a po drugie u mnie płacili bez dyskusji od 100 do 1000 w zależności od tego co zniszczyli.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

7

omijają ogród mój i sąsiada

To w końcu kopią czy omijają?
Nic mi się nie zgadza. Weź głęboki oddech wypij kawę i napisz bo to się nie klei

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

8

no a kanalizę to chcę ale bez przesady mogli puścić wzdłuż drogi pasem drogowym. Ale się nie dogadali ze starostą, bo starosta chce kasę od gminy za umieszczenie kanalizy w pasie .... obłęd przecież gmina to też powiat i miło by było pewnie staroście powiedzieć (pochwalić się) że w powiecie nie ma wioski bez kanalizy....

9 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2010-09-21 22:24:13)

ok Na początku linia miała iść kilka metrów od drogi poza pasem czyli przez ogrody wszystkich mieszkanców.  MI się to nie podobało. Ale przyszedł pan i wyjaśnił że wszystko pędzie pienie  będą mini koparki będzie tzw kret i poza zniszczeniami w trawniku nic nikomu się nie stanie.
W poniedziałek przyjechał wykonawca na rekonesans. Pyta czy mamy jakieś uwagi. powiedziałem jak to ma być czyli bez strat w drzewach i krzeach.
No a on  nie ma kreta jego mini koparka waży 18 ton i że w specyfikacji przetargowej niema słowa o krecie....
No i co omijają ogrody idą polami za posesjami no i wychodzi na to ze wytną mi około 40 kszaków porzeczek

10

Bez uzgodnienia nie mają prawa

11

Jak kopią poza linią uzgodnioną możesz nie wpuścić na pole musisz ich przetrzymać zaraz zaczną inaczej gadać.Kopiąc w innej osi są poza prawem.

12

generalnie wykowca zgodził się zapłacić za porzeczki ale 10 za krzak a ja chcę 30

13

Jak chcesz 30 to mów 50. Wtedy jest z czego zejsć.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

14 Ostatnio edytowany przez zorak (2010-09-22 09:19:17)

U mnie kopią co chwilkę: gaz, woda, kanalizacja, gaz i tak w kółko. O ile woda i kanalizacja leży w interesie mieszkańców i i za przejście przez "nasze" działki nie otrzymujemy odszkodowania ale wszystkie plany są uzgadniane z mieszkańcami i nic się nie dzieje bez zgody właściciela. Plany są omawiane na zebraniach wiejskich oraz z każdym mieszkańcem który ma być podłączony do sieci i nic nie może być wykonane poza planem a każda zmiana planu musi być potwierdzona i mieć zgodę właściciela działki.
Inna sprawa - przez moje działki ok 1500 metrów przebiega rura z gazem (jakaś firma nie gminne) na głębokości ok 2 metrów. W tym roku miałem 2 wykopy bo robili próby ciśnieniowe. Wykop miałem 2 metry na 10 m i do tego kilka metrów na wykopaną ziemię, teren zajęty 2 miesiące i od dołka zawołałem po 5 tyś - wypłacili bez gadania.
Krzysiek - musiałeś podpisywać zgodę na wejście na Twoją działkę, innej możliwości nie ma a jeśli nie podpisywałeś to możesz ich nie wpuścić na działkę. Musiałeś podpisać plany wykopu: co, gdzie, jak, którędy - jeśli nie podpisywałeś możesz ich nie wpuścić. Taka inwestycja nie mogła być załatwiana na przysłowiową gębę.
ps: z odszkodowaniami to jest tak. Oni chcą dać jak najmniej a Ty chcesz dostać jak najwięcej. Jeśli wykonawca nie zgadza się na Twoją stawkę to się po prostu nie zgadzasz na zajęcie Twojego terenu. W tym wypadku wykonawca zleca ekspertyzę rzeczoznawcy, nierzadko sprawa kończy się na sądzie a to wszystko trwa miesiącami. Wykonawca stoi z robotą, terminy się przesuwają. Zazwyczaj chcą tego uniknąć i w końcu zgadzają się na Twoją stawkę.

gg 5118068

15

stanę z widłami ( o ile jeszcze jakieś mam) i nie puszczę
Miało być ślicznie bez zniszczeń w ogrodzie a chcą mi przeorać plantację porzeczek

16

po pierwsze zrób jakies zapisy obrazu o stanie rzeczy przed robotami 18 ton to durzo i pekaja fundamenty i wcale nie ekstra jak robne taka w ziemie do 30 metrów od wykopu na twardym szklanki skacza
najwarzniejsze to to czy podpisaliscie zgode na działanie dla gminy bo ta nie zrobi przetargu jesli ludzie nie podpisza zgody a jesli to robi to urzednicy sa niedokształceni
jesli nie podpisales to dobrze nie ma wejscia az nie zapłaca a jesli co to prawo jest po twojej stronie
jesli cos podpisałeś gminie to gorzej zalerzy co było treścią umowy jesli tak to jutro po kopie dokumentua jesli nie daja to temu co zbierał podpisy niech napisze oświadczenie jak nie to prosto z mostu zapowiedziec ze składasz zawiadomienie o oszustwie i swiadomym i celowym dzialaniu w celu wprowadzenia w błąd aby urzyskać korzyści majatkowe dla gminy lub dalej siebie (tego co wygrał przetarg)

17

Papiery które były prze zemnie podpisane to makulatura nic tam nie było wszystko robione na wariata
Zezwalam na wejście i tyle. Nikt na tych dokumentach nikomu nie stawiał wymogów ( żadna ze stron). Wychodzę z założenia że jestem u siebie i pogonię tą hołotę.  Z resztą nie pokazują się czyli robią w gacie.

18

tak ci sie wydaje jesli podpisałes to znajdz swiadków na to co powiedział ten urzednik to raz dwa jesli ich nie wpuscisz to wykonawca nie wejdze i policzy sobie za dzien nie roboty a ty bedzesz musiał ich wpuscic bo podpisał ta makulature i wtedy zrobiom z ciebie wariata bo tak jak nuwisz to oni sa w prawie a ty nie zrób tak jak ci powiedziałem a jak nie to to potrwa no chyba ze wykonawca sie zgodzi i zapłaci i pamietaj kasa od wykonwcy teraz a nie po

19

świadkowie
moi rodzice mój brat
cała wieś na zebraniu
koparki nad chodzą jeszcze ze 100m
Z wykonawcą gadałem zdziwiony że żaden urzędas się nie pojawił
Dzwonił i prosi by się ze mną dogadali.
Powiedziałem mu ze żadnej kasy od niego nie chce jak już to gmina ma płacić
I generalnie stawiam sprawę tak albo płacą mi odszkodowanie za porzeczki i za podzielenie dużej działki budowlanej  rurami albo robią tak jak miało być.
Kto z was chciałby by działkę budowlaną o wymiarach 100x100 z 240 mb kanalizacji na niej?
Tak tak tak sobie wymyślili teraz.
jak się jutro nikt nie pokarze żeby się dogadać w poniedziałek złożę pismo w nadzorze budowlanym żeby wyjaśnili sprawę.
Żeby kopać gdzie indziej muszą nanieść na mapę swoja wizję i dać mi do akceptacji.
Ja tam mogę się po sądach trochę powłóczyć

20

no to trafiło ci sie i zadzwoń do urzedu i zapytaj co maja zamiar zrobic bo jeszcze powiedza ze nikt ich nie powiadomił a tu nie morzna dawac szansy tylko ostro i do ściany docisnąć