281

Odp: Generalny remont

jak to jest ciśnienie w cylindrach i z takim rozrzutem na poszczególnych cylindrach to musisz zobaczyć ale nie koniecznie trzeba robić remont całego silnika może to być uszczelka pod głowicą lub zawory najpierw ustal przyczynę

282

O  ciśnienie  oleju  mi  chodziło .  Podobno  nawet  po  remoncie  ciśnienie  oleju  w  tych  silnikach    potrafi  być  nie  ciekawe.  Najlepiej  żeby  ktoś  opisał  jak  to  wyglądało  przed  remontem  i  po.  Muszę  trochę  podrasować  mojego  forsza .  Zacznę  od  układu  zasilania  : pompa  i  wtryski.

283

jak ciśnienie to nie rewelacja za ciśnienie nie odpowiadają tylko panewki i wał ale też tulejki na pompie olejowej,wirówka tam jak nie jest zrobione to są straty ciśnienia

284

Wirówkę  mam  już zaślepioną . Ciekawi  mnie  temat  tulejek  na  pompie olejowej.  Kwestia  ich  wymiany  czy  też  regeneracji  nie  jest  chyba  jeszcze  dokładnie  opisana  na  forum .  myślę  że  regeneracja  układu  zasilania  ,  podniesienie  ciśnienia  w  układzie smarowania  (  o  ile  będzie  to  możliwe)  oraz  ewentualne  wstawienie  turbiny  przywróci  mojego  forsza  do pełni  sił .  Generalkę  zostawię  na  później.

285

będą same z turbo po założeniu podziel się wrażeniami

286

Podzielę  się  na  pewno.  jestem  już  po  pracach  polowych  więc  mogę  majstrować  przy  sprzęcie do  woli.

287

Draqon, jesteś dorosły, wiesz co robisz. Ten silnik konstrukcyjnie nie jest przygotowany do zamontowania turbiny. Chodzi mi o ciśnienie sprężania, wytrzymałość korbowodów i tłoków, układ smarowania. Empirycznie można stwierdzić, że naddatki materiału są wystarczające - ale czy aby na pewno ? Dawkę paliwa przy turbinie można zwiększyć, pytanie o ile ? Żeby przepalił i z kabiny nie wygoniło ?
Może lepiej zacznij od początku, czyli ciśnienie sprężania, drożność dolotu i wydechu, ustawienie pompy wtryskowej i wtryskiwaczy i inne - jak będzie wszystko w normie a moc odczuwalna nadal zbyt mała, przyjdzie czas na eksperymenty. Nie zaczynaj budowy domu od komina.

288

Najchętniej  to  bym  zabrał  silnik  na  warsztat  i  zrobił  mu  generalkę  ale  po  wpisach  na  forum  i  po  obserwacji  silnika  i  po  doświadczeniach  związanych  z  np.  leylandem   albo  z  silnikami  z  ursusa  to  sobie  myślę  że  jeszcze  ta  ifka  może jeszcze  chodzić  .
Na  te  moje  hektary  to  i  na  10  lat  jeszcze  powinna  starczyć.

Jak  wspomniałem  wcześniej  zacznę  od  pompy  i  wtryskiwaczy  ,  resztą  zajmę  się  poźniej .

289

Witam podczas ostatniej uprawy 303 zniknęło mi z silnika 2 litry oleju . Traktor pracował ok 5 godzin . Po bloku już niema żadnego wycieku a z komina brak dymu . Co może mu dolegać , czyżby sie remont szykował ? prosze o opinie

290

Olej dopiero widać jak ciągnik długo chodzi na wolnych obrotach bez obciążenia bo go wtedy nie spali a powodem tego jest wytarte pierścienie olejowe (zbierające)

291

kurde bo ciągnik chodził bez przerwy pod obciążeniem i guzik 0 dymu . Pierscieni nie będe wymieniał jak robić to kapitalke

292

2 litry na 5 godzin i chcesz remont generalny robić ?
Mój pali chyba więcej, choć ostatnio nie miałem oleju do niego i dolałem z samochodu co dało ciekawy efekt, zaczął mniej spalać oleju, nie widzę już niebieskiego dymu jak schodzi z obrotów i ciśnienie lekko mu się poprawiło. Ten silnik chyba nie lubi typowego oleju do ciągników i ciężarówek. Przy najbliższej wymianie dostanie dla eksperymentu olej do diesla ale z osobówki.

293

U mnie to 1l na cały dzień ale to wina głównie wycieków z pod klawiatury

Rolnik z powołania:-)

294

Nie kontynuujcie już w tym wątku tematu olei temu poświęcony jest inny

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

295

Witam! Na imię mam grzesiek, jestem z lubelskiego. Jestem na tym forum jako odwiedzający już ponad rok, gdyż mniej więcej w tym czasie zakupiłem zt323 z którego jestem bardzo zadowolony, mimo różnych opini....nie tworzę nowego wątku bo to mała sprawa a szukałem już różnymi sposobami i nic nie znalazłem, a chodzi mi konkretnie o to że chcę wymienić pierścienie, i czy możliwa jest wymiana poprzez zdjęcie półbloczy, gdyż nie chcę zaglądać do wału bo ciśnienie ma dobre...więc jakby była taka możliwość to bez sensu zaglądać co jest pod miską...wiadomo jak po każdym rozrecaniu (w tym przypadku korbowodów są wątpliwości czy nie za słabo lub za mocno(bo i klucze są różnej skali i nie zawsze  dobrze wskazują jak to było przy remoncie mtz...)
Z góry dziekuje za odpowiedź.
Do tego chciałbym jeszcze podziękować założycielom forum i osobom które mają konkretną wiedzę na temat ifoskich maszyn chcącym i dzielącym sie swoją wiedzą.

296 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2011-01-07 21:34:37)

Witaj Grzesiek! smile

Jest taka możliwość. Nie musisz nawet głowic odkręcać od półbloczy, chociaż jest to wskazane. Uważaj tylko później przy składaniu, bo pierścienie wtedy lubią pękać.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

297

Ja w ten sposób wymieniałem po zakupie mojego 303 , ale nie wiem czy drugi raz na ten sposób bym się zdecydował. Wg mnie odkręcenie miski i korbowodów jest zdecydowanie łatwiejsze.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

298

Głowice muszę odkręcić, żeby zrobić planowanie na jednej bo olej podcieka na wiosne wymieniałem samą uszczelkę bo siew... brak czasu. Zabiorę się za to dopiero jak wywiozę zboże na skup, bo i nie wiem jaki rozmiar pierścienia, części i zamówię u ciebie Piotrze kilka ich będzie,a u mnie najbliżej to w lublinie tylko że oni ścągają części z Pszenna i potafi,a sporo zarobić na jakimś małym elemencie... .Dla przykładu kolega na wsi ma 303i za wieniec zapłacił 100zł więcej, niż w Pszennie to przesyłka by wyniosła niechby25 i jest różnica.W razie czegokupie jeden komplet więcej jakby mi pekł pierścień.

299

Wymianą pierścieni niczego nie wskórasz ,jak są progi na tulejach to już nie ma żadnego sensu tego robić.Jak wymienisz pierścienie to i tak będzie brał olej i będzie miał przedmuch i nie wiadomo kiedy się dotrą na gładkich tulejach ,można je porysować(tuleje) ale to według mnie strata czasu.Niestety jak góra siadła to pasowało by wymienić tuleje ,tłoki i pierścienie i wymienić tulejki na korbowodach i oczywiście zmierzyć odległości na korbowodzie czyli odległość między górnym otworem na sworzeń a panewkami.Więc jak chcesz zrobić to porządnie to musisz odkręcić miskę i korbowody bo i tak to będziesz musiał zrobić wcześniej czy później a wiem po sobie że robić dwa razy jedną robotę to się nie chce.

300

Tomek1974 jeżeli brałby olej to nawet bym się nie zastanawiał...generalka i koniec,ale w moim przypadku jest tak że, jak na wiosnę wymieniałem uszczelkę pod głowicą sprawdziłem może nie zmierzyłem fachowo ale, próg był zaledwie wyczuwalny także nie mam powodu żeby robić mu już taki remont. No chyba że, w skrajnym przypadku od wiosny do jesiennej orki nastąpiły takie zmiany że, faktycznie trzeba będzie wymieniać tuleje ale, to jak rozłożę go na części pierwsze.Na jesieni zaorałem nim ok70ha w pługu 5obrotowej także miał co robić(230cm)i wziął tylko z pół litry oleju na całość, bo na miarce to nie było widać różnicy,a chce wymienić bo zaczęło mi dmuchać z odmy, to myślę że sama wymiana pierścieni wystarczy.