181

Odp: Sprzegło 323A

Czyli nie masz jeszcze 2 stopnia sprzęgła i żółwia

Mam , WOM włącza się bez zgrzytów a po pełnym wciśnięciu sprzęgła wałek staje.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

182

Czyli masz źle ustawione sprzęgło, bo normalnie bez siłownika pneumatycznego powinien załączać się tylko I stopień, a po dociśnięciu pedału do końca wciskasz wyłącznik elektryczny, który uruchamia elektrozawór i powietrze idzie do siłownika, a ten włącza II stopień.

183

http://img440.imageshack.us/img440/3711/img2622p.th.jpg

http://img232.imageshack.us/img232/4095/img2623l.th.jpg

http://img176.imageshack.us/img176/1808/img2627ir.th.jpg

http://img176.imageshack.us/img176/3346/img2634w.th.jpg

Tak to wygląda u mnie smile
Pod pedałem sprzęgła jest stycznik od 2 stopnia sprzęgła który załącza u mnie 1 z prawej elektrozawór. Zawór puszcza dalej powietrze do siłownika.

184

Masz plusa za poświęcenie, ale chyba minusa trzeba by Ci dać za urwany wał od przedniego napędu wink

185

no i wszystko jasne u mnie za siłownik robi ceownk czyli brakuje mi jedynie tego siłownika.

Czyli masz źle ustawione sprzęgło, bo normalnie bez siłownika pneumatycznego powinien załączać się tylko I stopień

a dla czego?

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

186 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2010-10-11 21:12:26)

Jestem w trakcie montażu przedniego mostu, musiałem powymieniać łożyska ( profilaktycznie ) bo miały troszkę luzu oraz wymienić tuleje i sworznie mocujące cały przód

Jeżeli sprzęgło jest prawidłowo ustawione to 2 stopień sprzęgła powinien zadziałać za pomocą siłownika pneumatycznego

187

Łożyska powinny mieć trochę luzu, żeby było miejsce na olej lub smar wink
Czy ty masz dobrze założony wał ?

188

Tak był założony i wydaję mi się że jest dobrze ale mogę się mylić

189

dalej nie rozumiem wypowiedzi daria ?

190

Jeżeli wciśniesz sprzęgło do końca ( przed stycznikiem od 2 stopnia ) powinien zadziałać tylko 1 stopień a nie jak u ciebie 1 i 2, dopiero jak dociśniesz pedał do stycznika powinien zadziałać siłownik pneumatyczny i wycisnąć sprzęgło aby zadziałał 2 stopień

191

Na trzeciej fotce po lewej wisi wielowypust wału przedniego napędu, ten krótki odcinek, czyli jest przykręcony przy przystawce, a mnie się wydaje, że powinien być przy przednim moście.
Oczywiście to ze sprzęgłem nie ma nic do rzeczy, po prostu spam przy okazji smile

192

Ok ale dla czego nie można zrobić tego mechanicznie przecież siłownik pneumatyczny jest tylko przedłużeniem wysprzęglika jeśli odpowiednio skrucisz ramię od łożyska oporowego to nawet krótki skok wysprzęglika wciśnie łozysko głębiej. Jest tak czy się mylę?

Na trzeciej fotce po lewej wisi wielowypust wału przedniego napędu, ten krótki odcinek, czyli jest przykręcony przy przystawce, a mnie się wydaje, że powinien być przy przednim moście.

Przy przystawce

193

Drugi stopień musi Ci się załączać pneumatycznie, bo inaczej nie będzie działać Ci żółw/zając.

194

Piotrze jeśli ten patent co masz działa poprawnie bez zakłóceń to nic nie kombinuj i nie zakładaj siłownika  Zostaw tak jak jest  teraz takie moje zdanie  smile

w sumie ten żółw zajac  to pomyłka    w sumie lepiej zredukować  niż na tym żółwiu jechać ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

195

Tu możesz mieć rację ale o źle wyregulowanym sprzęgle i niemożliwości włączenia mechanicznie 2 stopnia się nie zgodzę. Choć z żółwiem też do końca nie mam pewności.

196

Ją tak mam  jak ty Piotrze bez siłownika  i działa wom i żółw

197

Jeżeli sprzęgło się nie ślizga i wom załącza się bez problemu nie ma sensu nic ruszać, chyba że chcesz mieć oryginał wink

198

wom działa na 100% żółwia sprawdzę jutro przecież jak klawiszem uruchomię siłownik włączający żółwia w skrzyni to teoretycznie po wyłączeniu pedałem pierwszego stopnia żółw powinien działać jedyny kłopot to że będę musiał trzymać pedał sprzęgła wciśnięty

Jeżeli sprzęgło się nie ślizga i wom załącza się bez problemu nie ma sensu nic ruszać, chyba że chcesz mieć oryginał

Nie muszę ale jest to o tyle dobrze że wtedy nie musisz wciskać i trzymać pedału.

199

To sprzęgło za długo nie pożyje, jak będziesz żółwia nogą załączał, na dziurach raz wciśniesz mocniej raz słabiej i trochę się poślizgnie trochę przypali.

200

Dlatego chcę wrócić do oryginału