1

Temat: Własna firma

Nan pytanie do osób co  borykały się z problemami  zakładania własnej firmy itp . Aktualnie jestę w bezrobociu  zarejstrowany ,  myślę nad założeniem firmy  bo mam dośc robienia  dla innych   typu kamieniarze (bo trzeba sie naje*** za marne pieniądze) i jak zawsze wiecznie źle . Myślę o  usługach   typu koparko ładowarka  czy coś w tym stylu  bo  akurat na to mam uprawnienia . Wiadomo  z wizja otwarcia firmy  jest wizja wydatków na maszyne i  urzędasów ...   pytanie czy  i jak można załatwic jakies dotacje i  na ile mozna liczyc ??

Czy naprzykład jak bym się w KRUSIE zarejstrował czy można by było  wyciągnąc kase na działalnośc pozarolniczą ??
Byłem  w wakacje na jakimś szkoleniu  typu własnie tych działalności  mówili ładnie i pięknie , a  gdy sie zapytałem jakie sa wymogi to  powiedizeli  że żadnych  to ja im na to że rolnikiem nie ejste bo ziemia jest zapisana na rodziców maja 25ha   jeśli by mi to przepisali to  na ile bym mugł liczyc to mi powiedzieli od razu że za mało pola neutral  tylko co ma jedno do drugiego ??  bo głupi jeste już :uuuu:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Własna firma

Wojtas Ty im prawiłeś o działalności pozarolniczej a te tępaki tłumaczyli Ci działalnośc rolniczą i jeszcze do dupy bo działalnośc rolniczą możesz otworzyc będąc członkiem rodziny rolniczej i musisz opłacac KRUS ale z tymi rzeczami to radzę poszukac dobrego księgowego lub kogoś co zajmuje się różnego rodzaju dopłatami bo urzędasy to tylko kręcą żeby kasy nie dac.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

3 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2010-11-01 21:12:14)

Z urzędu bezrobocia możesz wziąć 6 średnich krajowych bezzwrotnego kredytu na rozpoczęcie działalności gospodarczej lub rolniczej(18 tys z hakiem). W Twoim przypadku lepsza byłaby rolnicza. Rodzice zapisują Ci 15 Ha pola(nie mniej niż średnia w województwie) i starasz się o premię dla młodego rolnika(75000) i już masz ponad 90 000. Mając 90 000 możesz

Pomoc w wysokości 75 000 złotych, przekazywana jest na rachunek bankowy
wnioskodawcy. Co najmniej 70% tej kwoty beneficjent powinien przeznaczyć na realizację
inwestycji określonych w biznesplanie. Mogą one obejmować wydatki:
1) określone jako „koszty kwalifikowalne” w działaniu „Modernizacja gospodarstw
rolnych” objętego PROW 2007-2013. Są to koszty:
- budowy, przebudowy remontu połączonego z modernizacją budynków lub
budowli wykorzystywanych do produkcji rolnej oraz do przechowywania,
przygotowania do sprzedaży lub sprzedaży bezpośredniej produktów rolnych,
- zakupu maszyn, urządzeń, wyposażenia do produkcji rolnej, przechowalnictwa,
suszenia, magazynowania, przygotowywania produktów rolnych do sprzedaży
bezpośredniej, wraz z kosztami transportu i montażu,
- zakładania lub wyposażania sadów lub plantacji wieloletnich, z wyłączeniem
zakładania plantacji choinek, wiśni, malin, truskawek, porzeczek oraz roślin
na cele energetyczne,
- zakupu, instalacji lub budowy elementów infrastruktury technicznej
wpływających bezpośrednio na warunki prowadzenia działalności rolniczej,
w tym utwardzania placów manewrowych, zakupu i instalacji urządzeń
do pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych;
2) na zakup gruntów rolnych, które przez okres 5 lat od dnia wypłaty pomocy
beneficjent będzie wykorzystywał do działalności rolniczej;
3) na zakup stada podstawowego zwierząt hodowlanych - związany z rozpoczęciem
produkcji zwierzęcej lub postępem genetycznym w zakresie prowadzonej produkcji.
Premii nie można przeznaczyć na zakupy dokonywane na podstawie umowy zawartej
między beneficjentem a członkiem jego najbliższej rodziny (małżonkiem, wstępnym lub
zstępnym beneficjenta ani wstępnym lub zstępnym małżonka beneficjenta).

Zakupić koparko ładowarkę używaną ale w idealnym stanie i walczysz nią. Potem jeszcze starać się można o kasę na różnicowanie działalności, ale tu już trzeba mieć swoją forsę bo innaczej trzeba brać grube komercyjne kredyty.

Tutaj masz wszystko opisane z detalami i przykładami
http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna-i- … ogram.html

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4

hmm to  to albo ja jeste tępy albo oni neutral   chciałbym  coś zrobić na własny garnuszek bo  tak jak pisałem mam dośc tych  pajaców  co płaczą od rana że oni biedni ... a w ciągu dnia sprzedają 100t kostki neutral

hmm czyli pierwsze co to udać sie do  jakiegoś normalnego ksiegowego   żeby coś wymyslił skąd i jak wziac kase

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

Żona moja moja jest na bezrobociu i właśnie kompletuje papiery ma działalność i kasę z urzędu pracy biznes plan i inne papiery a zająć się chcemy handlem drewnem opałowym i kupić rębak do gałęzi i sprzedawać wiura  ale zobaczymy jak będzie

6

Wojtas prosta sprawa:
Idziesz do zasiłkowni i składasz papiery na działalność rolniczą
Robisz biznesplan na zakup ziemi i teoretycznie kupujesz od rodziców 1 ha za to co dostaniesz, żeby dostać premię musisz mieć 15,72 (http://www.arimr.gov.pl/dla-beneficjent … rstwa.html) więc darowizna na jeszcze 15 i startujesz po premię. Koszty małe, a może się coś z tego ukręci.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

7

MArekpe  jest w tym sens  co mówisz big_smile ale kurde  mam tyle teraz na głowie że  od 6 rano dopiero przylazłem do domu a jest 21.30

pomysle w wolnych chwilach w niedziele nad tym znowu a na przyszły tydzien coś postaram się wyniuchac w tym temacie

8

Żeby to pozałatwiać to dopiero będziesz musiał mieć czasu i cierpliwości. Uważaj na terminy bo sam wypis z ksiąg wieczystych robią kilka miesięcy jeśli nie jest jeszcze wprowadzony do systemu

9

Mam pomysła... W posredniaku dają około 19tysi na założenie firmy warto skorzystac . Mam zamiar zakupic maszynkę do zrębków i zapiąc ją do mojego 303 . Świadczył bym usługi dla ludnosci ,poniewaz opał drogi a ludziska siekierkami rębią gałązki. Co o tym myslicie .W moich okolicach nie słyszałem o takich usługach.

10

a słyszałeś może że by był ktoś na takie coś chętny ??   to nie interes coś kupic ale by to zarabiało a nie stało i ładnie wygladało ...

11

Masz rację Wojtas a jeszcze nim się napalisz na tą kasę to dowiedz się jakie trzeba warunki spełnic to wtedy sobie odpuścisz tą kasę i zaczniesz kombinowac inaczej.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

12

Warunki ogólne są dwa:
-firma musi utrzymać sie na rynku 2 lata (ZUS 400 tzw obniżony)
-większość kasy trzeba wydać na zakupy fakturowane, ale nie może to być np towar do sklepu.
Moich kilku kumpli ciągnęło ten temat - nic skomplikowanego.

13

Zapotrzebowanie to bym miał bo znajomi już sie pytają . Ale co wy o tym sądzicie? Czy w waszych rejonach ktoś to robi i czy forszaj nie będzie za duży?

14

Ja to robie ale nieda sie z tego przezyc na prywatnych uslugach .Jak by sie zalapal do firmy albo wygral przetarg to moze by cos z tego bylo.

15

Rebak toporowy srednica 12-15 cm chodzi zetor 6718 ale ursus 330 daje sobie smialo rade.

16

@wujek Ale masz swój materiał na zrębki czy tylko usługa cięcia ? Ja zrębki robię z rokiciny co rośnie na łąkach po kopaniu torfu opał luks i przerobiłem do tego celu sieczkarnię ciąganą Z305 i powiem że czasami jak czterech kładzie to 912 trochę stęka ale wywrotkę to pół godziny i pełna. Jednak z braku ludzi do wycinki zaniechałem robienia zrębków  a że teraz węgiel jest coraz gorszy i droższy to jestem na etapie produkcji brykieciarki do słomy.

17

Moj rebak tez jest przerobiony z sieczkarni z305 .

18

wojtas napisał/a:

a słyszałeś może że by był ktoś na takie coś chętny ??   to nie interes coś kupic ale by to zarabiało a nie stało i ładnie wygladało ...

Święte słowa, pieniądze zawsze łatwo się wydaje, istotą jest zarabianie pieniędzy.
W mojej okolicy nikt nie zainteresuje się zrębkami jedyny interes w drewnie to transport z lasu do obejścia- każdy woli wszystko zrobić sam tak ja i Wy wink

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

19

Kasa z pośredniaka nie jest dostępna dla ludzi, którzy mają gospodarstwo rolne .....

20

przetarg oczywiście z gminą , materiał własny bo teścio ma strasznie zakrzaczone łąki ,niedaleko są sady kture likwidują. Ijeszcze rejon dróg . Koseś słoma w brykiet dobra sprawa u nas są dwie firmy kture sie tym zajmują i roboty mają fuul . A ja jestem zarejestrowany w pośredniaku i mówią ,że to dobry pomysł.