Odp: Dokarmianie dzikich zwierząt
Bolek może zęby ci wydłubać .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Dokarmianie dzikich zwierząt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bolek może zęby ci wydłubać .
Nie chcę się wtrącać ale 0812 to już są groźby karalne i Ty to napisałeś.
0812 próbuj może ci się uda ale dla istoty bez mózgu to nie będzie łatwe
Najpierw pisałeś że to ludzie są szkodnikami teraz piszesz o humanitarnym zabijaniu zwierząt pogubiłeś się chyba w swoich naukowych wywodach
a to temat o zabijanuj jest ? cz o Dokarmianie dzikich zwierząt ? a jeśli chodzi o zabijanie to niedługo robani ekolodzy zrobię tak że nawet świni się nie zbije
Ale możesz ją zagłaskać na śmierć.
to można zabijać na śmierć głaskając ?
Ja tam nie zabijam świnek tylko aplikuję żelazo doczaszkowo. A z dziką zwierzyną to trzeba się trochę po ludzku obchodzić ,żeby dziki i sarny mi w kukurydzy nie szalały to pola ogrodziłem dwoma drutami i podłączyłem mocnego pastucha którego zrefundowało mi koło łowieckie .
no ale kupić ogrodzenie na 100x1000 m to już jest koszt, a nie zawsze wszystko jest w jednym kawałku
w sumie na dziki i na sarny u łowczych można dostać tzw skarpete mudżyna ... taki płyn śmierdzi niesamowicie i zwierzyna nie podchodzi ludzie też a jak sie tym ktoś obleje na rękę to normalnie szok nie da sie tego umyć ...
Bolek idiotom zęby wydłubuje bez problemu wiec kiedyś może takiemu pajacowi jak ty ktoś wydłubie a tak poza tym nie mów kto co ma lub mu w twojej wyobraźni brakuje jak tobie najbardziej tego brak.
A do nas przychodzi bażant i sam się dokarmia kiszomkami i słomą ze stogu, to też się zalicza do dokarmiania?
Fakt idą święta ja przemówię ludzkim głosem wszystkiego najlepszego Bolek tobie i twoim sarnom.
Bolek gdzie pisałem że chłop jest szkodnikiem? Temu ze człowiek jest szkodnikiem dla środowiska naturalnego chyba nie zaprzeczysz. wracając do twoich saren i szkód jakie one ci wyrządzają to spójż na to jak tą sprawę rozwiązał Koseś wspólnie z kołem łowieckim. Da się ? Wychodzi na to że się da i to bez zabijania.
Scorpion moje pole to 750X100 więc trochę też tego jest ,a w tym roku muszę jeszcze 4ha na innej działce dogrodzić .Do stodoły gdzie w silosach mam ziarno kukurydzy to wpada kilkanaście dzikich gołębi i ponad setka wszelkiej maści ptaszków jak tylko zostawię otwarte wierzeje ,i jakoś nie czuję że biednieje przez to .Kiedyś tato powiedział mi tak nie było nas był las jesteśmy i jest las nie będzie nas ale nadal będzie las i to samo tyczy się zwierzyny dzikiej .No bo jeśli sąsiada krowy wlazły by na moje łąki to już inna melodia.
ja tam do tych zwierzoli nic nie mam ; ) mi szkody nie robią dużej, parę dzikich gołębi poczęstuje się ziarnem na gorze, obsra pasze, parę saren przyjdzie pod pryzmę z kiszonką wybrać co zostało, jedyne co mnie denerwowało to chyba bażant po tym jak kukurydza wykiełkowała i wyszła z ziemi on rześkim krokiem przechadza się po polu wydłubując każde ziarnko, nie opuści żadnego, opracowały mi tak ze 20 arów widać tylko dziurki po nasionach i ślady stop
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=888&p=1
Jak ktoś nie czytał jeszcze tego watku to polecam
czytałem, może kiedyś zrobię, jest w kurniku, na strychu gołębnik po gołąbkach dziadka ale nie chcą jakoś się wprowadzić
"Nie znam się na gołębiach. Nie ingeruję w ich życie. Tak na oko jest ich z piętnaście. One są w tym miejscu od 1946 a ja od 1965. Mają większy staż i co za tym idzie - większe prawa niż ja. Dlatego to robię. W jednakowym stopniu dbam o własne sumienie jak o ich wygodę. Mam wrażenie, że one są bardziej "u siebie" niż ja"
Tekst wyżej to cytat który powinien świetnie podsumować tą całą dyskusję na temat człowiek vs dzika zwierzyna
Pozdrawiam
W mojej okolicy zostało na polach z 50 ha kukurydzy , więc sarny , dziki i bażanty pękną zanim zjedzą , ale buszują aż miło.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Dokarmianie dzikich zwierząt
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo