Odp: sprzegło
dziękujem ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » sprzegło
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dziękujem ![]()
Koledzy, o podpowiedź proszę.. pamiętacie zapewne moje problemy ze sprzęgłem i niedziałającym wspomaganiem...
Zatem, z racji braku czasu i umiejętności majsterkowania oddałem Forszka do mechanika.. miało być do regulacji sprzęgła i żeby to wspomaganie zobaczył. Facet porozkręcał, pompki, wsp sp, przepatrzył wszystko, dokładnie wyregulował wg instrukcji, ale próbował też wszelkich innych ustawień.. wsjo na nic.. wspomaganie moze odrobinę drgnęło, ale i tak nie działa jak powinno.. Na pierwszym stopniu nie można włączyć biegów bez zgrzytu, dopiero na II stopniu ładnie wchodzą.. Mechanik sugeruje że to może być zdarta tarcza albo coś z łożyskiem oporowym i że trzeba się dobierać do sprzęgłą. Faktem jest ze poprzedni właściciel wymienil tarczę II stopnia, dlatego mają teraz różne grubości i od I st jest wyraźnie cieńsza..
I teraz moje pytanie: czy to możliwe że można wyregulować sprzęgła z powodu kończącej się tarczy?? Ile może kosztować tarcza I st, a ile łożysko oporowe?
Co może być przyczyna niedziałającego wspomagania sprzęgła? jeśli kierownica pracuje bez zarzutu?? wygląda na to że pompa wsp działa ok..
Ja za nową tarcze op I stopnia płaciłem 280 zł, u handlarza w Zakrzewie, ale tarcze można też zregenerować, w Poznaniu jest warsztat, w którym robią wszelkiego rodzaju sprzęgła, regeneracja tarczy (nowe okładziny) do 360 kosztuje u nich 25 zł, nie wiem ile by kosztowała do Forszaja :nie_wiem:, ale na pewqno dużo mniej, niż cena nowej tarczy, a robią naprawde super. Natomiast łożysko oporowe to koszt ok 100zł
Ok, tylko muszę poszukać gdzieś w okolicy (znaczy się w lubelskim albo mazowieckim najdalej..)
A czy wg Was też to wygląda na winę tarczę?
Zużyta (cienka) tarcza, raczej nie powinna mieć wpływu na jakość rozsprzęglania, jedynie może powodować ślizgznie sie sprzęgłą, no chyba że tarcza dostała troche "po uszach", przegrzała się i się odkształciła, powyginała, to wtedy pomimo prawidłowej regulacji sprzęgła, będzie nadal lekko ciągnąć po wciśnięciu pedału i biegi będą ciężko się włączały i w dodatku ze zgrzytem.
Wspominałeś kilka postów wcześniej, że jak puścisz nagle sprzęgło, to ciągnik nie rusza od razu, tylko stoi i słychać chrobotanie, przypuszczalnie mogło to być gumowe sprzęgło, ale nie jest, w takim razie masz odpowiedź na swoje pytanie, dlaczego nie idzie wyregulować sprzęgła (I stopnia), oraz że biegi ciężko wchodzą - już wtedy ślizgało ci sie sprzęgło na I stopniu, na skutek czego tarcza zużywała sie bardzo szybko i nieprawidłowo, pod wpływem tarcia nagrzewała sie i odkształciła, stąd twoje kłopoty ze sprzęgłem, wymień tarcze, wyreguluj dobrze sprzęgło, aby nie dopuścić do sytuacji by sprzęgło znów sie ślizgało i będzie ok.
Natomiast co do nieprawidłowego działania wspomagania sprzęgła, to chyba masz coś z pompką sprzęgłową, powymieniaj w niej uszczelnienia, bo pomimo że wydają się dobre, to jednak z biegiem lat gumki tracą swoje właściwości, stają się twarde i nie elastyczne, poprostu nie uszczelniają jak trzeba, i pompka nie działa jak powinna.
To, że nie ruszał od razu to była kwestia zbyt mocno docisnietych łapek do łożyska.. jak to poprawiłam to jeździł normalnie. Jest tak, że pierwszy stopień nie rozsprzęgla, wciskam do drugiego, puszczam II stopień i zaraz po psiknięciu Forszaj szarpie i idzie do przodu..
Wymieniłem wszystkie gumki, ale nie pomogło..
ja mam taki problem ze sprzegłem a mianowicie nie działał mi siłownik od drugiego stopnia wiec przestudiowałem cała elektryke z tym związana kabelek po kabelku i okazało sie ze był odłączony jeden kabelek i po jego podłączeniu na swoje miejsce zaczeło niby działać słychać juz psikniecie po puszczeniu sprzegła powietrze do siłownika dochodzi a on tylko lekko drga nie załanczajac II stopnia i tu moje pytanie co moze być tego przyczyna ze sie nie wysówa dalej czy bedzie zapieczony czy moze trzeba to jakoś wyregulowac czy co ?
Jakie masz ciśnienie powietrza w układzie pneumatycznym? jeśli będzie za niskie to nie da rady wysunąć tłoczyska, a jeśli ciśnienie jest ok, to musisz rozebrać ten siłownik powietrzny i go w środku wyczyścić, jest poprostu zabrudzony i brud stawia za duży opór dla tłoczyska.
A wiec tak siłownik rozebrany, wyczyszczony i nie działa był tez zaciety zaworek miedzy siłownikiem a wezykiem i tez nic oring na tłoczysku tez raczej szczelny a cisnienie tez raczej dobre wiec co jeszcze moge zrobic?
a jak daleko powinien wysówać ten siłownik bo u mnie wychodzi ok 1.5 cm jutro sprubuje wymienic ten orig i zobacze co sie bedzie działo jesli to nie pomorze to ja nie wiem chyba dam se luz
mam małe pytanie dlaczego mi rwie śruby na sprzęgle od docisku czyli te na pieskach
koledzy mam pytanie!
1. 2 tygodnie temu coś się stało ze sprzęgłem w 323; mianowicie jak wciskając sprzęgło zawsze szło lekko i zapalała się lampka na pulpicie a teraz lampka zapala się ale jak sprzęgło jest już mocno wciśnięte na dole pedału. chyba to coś z pompką sprzęgła. jak puszczam pedał to ciągnik stoi i dopiero po kilkunastu sekundach zaczyna jechać. pedał słabo odbija i wolno strasznie
2. tydzień temu poszły mi hamulce . wciskam pedał nie hamują. to dziwne bo znikły momentalnie. mam wrażenie że ma to jakichś związek ze sprzęgłem. dodam tylko że jak wciskam hamulec to swiatła stopu zapalą się na 3 sekundy i gasną a pedał cały czas wciśnięty!
ja myśle że to coś z wspomaganiem przez powietrze. bo chyba w 323 jest wspomagane powietrzem pompki sprzęgła i hamulca.
prosze o rady i sugestie POZDRAWIAM
W 323 jest wspomaganie reakcyjne -olejowe nie powietrzem(powietrzem załączany jest drugi stopień sprzęgła i ma on włącznik pod pedałem sprzęgła ) i zacząłbym od sprawdzenia sitka hydrauliki wspomagania (w tym kubku ze śrubkami z prawej strony ) Opisana przez ciebie sytuacja nasuwa podejrzenie braku ciśnienia wspomagania i może to być zapchane sitko ale równierz kilka innych powodow ktore trzeba po kolei sprawdzić . A jak zachowuje się wspomaganie kierownicy (czy przy 700obr/min silnika daje się krecic w miejscu? i czy po rozgrzaniu oleju jest gorzej ? ) mogło też siąść ci coś przy wspomaganiu hamulców i tam gubi ciśnienie (bo chyba hamulce siadły najpierw ? )
miras pierwsze padło sprzęgło a po tygodniu padły hamulce.Sitko znajdujące się pod kabiną za akumulatorem prawym czyściłem całkiem niedawno .
kierownicą da się kręcić .
a mam pytanie : czy hamulce też są hydrauliczne bo przecież jak nacisne to słychać pierdnięcie powietrzem.
Słychać powietrze bo działa zawór do przyczep i uruchamia się drugi stopień sprzęgła (a on jest na powietrze ) a chamulce są wspomagane hydraulicznie . Czy masz spręzyny ściagajace dolną pompkę ? i czy wymieniałes kiedyś uszczelnienia na tych pompkach ?(chodzi o pompki sprzeglowe )
nigdy tam nie kombinowałem. uszczelnienia są chyba jeszcze oryginalne
nigdy tam nie kombinowałem. uszczelnienia są chyba jeszcze oryginalne
No to pewnie ,,były" oryginalne - trzeba by rozkrecić .
mam już te 2 pompki na wierzchu i bede grzebał. a jakby co to ma ktoś z kolegów z katalogu części rysunki tych pompek ?
Radzę zajrzeć też do wspomagania (to co uruchamia pompę sprzęgłową ) i takie pytanie -jak wykręcaleś pompe sprzęgłową (górną) to po popuszczeniu srub nie pociekł olej spomiędzy pompy a wspomagania ?
właśnie że przy sprzęgle nie , ale jak odkręcałem 3 sróby obudowy pompki hamulcowej to pociekł olej.
MAM PROŚBE DO POSIADACZY KATALOGU CZĘŚCI!!!
mam wrażenie że nie mam w p. hamulcowej uszczelniacza na tłoczku bo cieknie mi olej z tej dziórki która znajduje się w pompce a dokładniej w cylindrze w którym chodzi tłoczek pompki. na tłoczku jest rowek i mam dziwne przeczucie że tam powinien znajdować się oring. Bo przecierz jak tłoczek będzie tarł o ścianki cylindra to powstaną rysy i zadrapania. Dlatego między nimi powinien być oring.
PROSIŁBYM POSIADACZY KATALOGU CZĘŚCI O umieszczenie zdjęć, skanów , pompki sprzęgłowej oraz pompki hamulcowej. na tych zdjęciach na pewno będzie widać wszystkie kompletne części i sposób kolejnego i poprawnego składania.
dzięki
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » sprzegło
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo