101

Odp: większy rozmiar kół- wszystkich

Dario napisał/a:

Tylko czy te przednie koła 16/20 mają na pewno profil 85%, bo wyglądają na oko, że mają niższy profil.

Niestety nie mam jak sprawdzić przodu, bo jest za bardzo łyso... big_smile
W sprzedaży są opony 16/70r20 jako opony do Forszów, ale one na pewno są za niskie.
Najlepiej byłoby zmierzyć oryginalne opony...

102

My mamy przednie przemysłowe 405/70/r20 to odpowiednik 16/70/r20 więc raczej na 70 profil.

Znawców Fortschritta wielu na forum fachowców na lekarstwo ...

103

Przeglądałem dużo zdjęć ZT 323A, jak się patrzy od przodu na ilość miejsca nad przednią oponą do błotnika, to są duże różnice... myślę, że wynikają one właśnie z profilu opony...

104

Ja takę mam przednie opony przemysłowe z rantem o rozmiarze 425/75/20 i śmiało mogę powiedzieć ze opona o rozmiarze 425/80/20 zmieści się bez podnoszenia błotnika do góry

GG 16238418

105

Tylko jaki jest profil oryginalnej opony: 75%, 80%, 85% ?

106

Dario napisał/a:

Tylko jaki jest profil oryginalnej opony: 75%, 80%, 85% ?

W oponach rolniczych "dużych" jest to 85% - moje obliczenia zgodziły się prawie dokładnie z wymiarami opon Petlas'a sprzedawanymi na Allegro - podawane są tam średnice...

Pytanie tylko jak było w przypadku oryginalnej 16r20.

W samochodowych oponach standardowym (pełnym) profilem jest 80%.

107

A w rolniczych 85%

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

108

michu23 napisał/a:

witam mam pytanie do was czy majac z przodu 12.5-20 oponki moge zamienic na 14.00-20 nie rozpieprze czegos z tylu mam normalne  32 i pytanie do polum jak ci sie sprawuje ciagnik na tych duzych kolach nie rozwaliles czegos przez te kola

Moj Ciagnik ma teraz zupełnie inaczej jezdnych właściwości.
Średnica koła przedniego mam 130cm i kół tylnych  165cm.
Przednie koła mają około 5-10% więcej prędkości.
Ciągnik nie utopi się w błocie, lepiej utrzymuje kierunku.
Musiałem ale zdemontować rolki z Wolnobiegi dla napęd na koła przednie, ponieważ był stale zamknięty.Przedny napęd muszę się ręcznie puścić.
Jest lepiej jazdy na drodze, większe koła są bardziej sprężysty.
Mają  same plus.:smiley:

109

aha bo ja zauwazylem ja jak jade po twardej drodze to opony zostawiaja slad tak jak by sie za wolno krecily

Fortschritt zt 423 a razy 2

110

michu23 napisał/a:

aha bo ja zauwazylem ja jak jade po twardej drodze to opony zostawiaja slad tak jak by sie za wolno krecily

Mam tak samo. A tym bardziej na wstecznym, wtedy to można powiedzieć, że przednie koła się "wleką" hmm

http://img99.imageshack.us/img99/609/annimatiebalktx6.gif http://i51.tinypic.com/143g949.gif

"...badz czlowiekiem laskawym tak, i od czasu do czasu wcisnij prawy ALT."

ŁONA -ĄĘ (klik)

111

dokladnie tak jak mowisz na wstecznym masakra jak by byly za malutkie co z tym zrobic

112

podczas jazdy do tyłu tak ma być chyba że włączysz przodek

113

W 303 miałem tak samo koła się wlekły wyrzuciłem te walki i jest spokój

114

michu23 napisał/a:

To wyłącz napęd! Jak będzie potrzebny to sam się włączy. Jak założysz większe opony to trzeba wyjąć wałki, bo wolne koło już nie działa i przód cały czas drapie. Jeśli opony są oryginalne lub mniejsze to przód cały czas ucieka na wolnym kole i nie ma prawa "ciągnąć" chyba że jest zablokowany napęd. W czasie jazdy do tyłu wolne koło w ogóle nie przekazuje napędu na przód i co ma się ciągnąć?. Albo go załączysz przyciskiem(323,325)lub zaworem(303,305) i wtedy pomaga,a jak nie potrzebny to nie załączasz i nie pomaga. Tyle.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

115

Numer 5, to sa te wałki, co trzeba wyjąć:

http://www.nasetraktory.eu/forum/download/file.php?id=108402&mode=view

http://www.nasetraktory.eu/forum/download/file.php?id=108401&mode=view

116

witam panowie napiszcie czy odkręcenie przystawki przedniego napędu wymaga wypuszczenia oleju ze skrzyni bo umnie coś nieraz to wolne koło nie zaskakuje ?

117

a sprawdziłeś poziom oleju w przystawce? wiem że może infantylne, ale ja nie sprawdziłem a jak dolałem to problem się rozwiązał.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

118

Fenol napisał/a:

a sprawdziłeś poziom oleju w przystawce? wiem że może infantylne, ale ja nie sprawdziłem a jak dolałem to problem się rozwiązał.

U mnie jak kupiłem traktor to też tak było i podobnie jak u Fenola problem się szybko rozwiązał.

119

A ja dolałem i nie pomogło wink

120

nie wiem czy dobrze mysle jak zalacze te dwa zaworki do napedu to naped dopiero zaczyna ciagnac jak kola maja tam iles procent poslizgu a jak niema poslizgu to nie ciagnie to dlaczego jak wyjade na szose to mi naped wyje i jak wylacze zaworki to przestaje powinien sie sam wylaczyc i przestac wyc prawda i jeszcze jak bym wywalil te rolki to moge  zalozyc 16/20 kola