Odp: Rozrusznik Czy Coś Innego ? Nie Kręci
Ja bym wziął i wszystko wywalił przerabiając na 24v.A co to znaczy na zwarcie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Elektronika i elektryka » Rozrusznik Czy Coś Innego ? Nie Kręci
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Post nr. 35 w tym wątku, tam masz fotki przełącznika 12/24V. Patrząc na twoją fotkę nie masz raczej podłączonego tego włącznika, może masz przerobioną instalację na 24V :hmmm:
podłączyłeś się pod jakiś główny kabel prądowy a gdzie masz bezpieczniki,jakiś przełącznik,przekaznik.W każdej maszynie przy rozruszniku jest ważne mocne złącze z akumulatorem czyli odpowiednia grubość przewodów no i odpowiedni przewód na elektromagnes i odpowiednie zabezpieczenie tego przewodu jeśli tego nie rozumiesz to lepiej wezwij elektryka
Na zwarcie to znaczy że że dajesz prąd bezpośrednio np śrubokrętem z głównego zasilania elektromagnesu na kabel który idzie ze stacyjki do elektromagnesu
Na początek to wywal ten przełącznik i zaimportuj alerek 24 V. Szwagier mój ma ze dwa nowe i jeden mało używany przełącznik 12-24. Jak ktoś chce to za jakieś symboliczne 0,7 dostanie wszystkie 3, ale żeby nie było że nie ostrzegałem - to jest najgorsze rozwiązanie jakie w życiu widziałem. Pamiętam tę zakałę jeszcze ze Stara recha. Koszmar do którego nie warto wracać. Brrrr...
to tak na zwarcie to dawałe srubokrętem między ten mały czarny kabel a te czerwone dotykając ich i zapalał bezpieczniki są git wyczyściłem dzisiaj wszystkie styki mam jeszcze 2 foty zaraz postaram sie dodać
http://img257.imageshack.us/i/zdjcie0124n.jpg/
tak sa podpięte pod hebel
i tak wyglądaja bezpieczniki
Za fotki przepraszam ale telefonem robiłem a ta puszka 24/12 właśnie niejest podpięta i w instalacji jest jeden wielki mętlik więc jutro biore elektryka i niech sie męczy
Dario jak obrócisz te zdjęcia to co nieco widać
Masz raczej instalację przerobioną na 24V, ale dlaczego nie kręci z kluczyka to musi ktoś na żywo zobaczyć i dobrze żeby znał się na elektryce.
siasiad kączył szkołe czy coś ale zna sie na elektryce więc może sobie poradzi
Jeśli masz wszystko ok na głównych kablach prądowych to albo masz walnięty elektromagnes albo ci gdzieś prąd zanika pomiędzy stacyjką a bezpiecznikami jeśli masz elektroniczny woltomierz to sprzwdz sobie jakie jest napięcie w kablu co idzie do elektromagnesu (ten cienki) w trakcie odpalania nie powinno spaść poniżej 10 volt
mam to jutro zmierze a zadziwiło mnie to że mam nowe akumulatory a niemiał siły obrócić wałem jakby na 12 v kręcił
może zle podłączyłeś chyba wiesz jak się podłancza szeregowo i równolegle
jak sie podłącza akumulatroy wiem jak podłaczyłem i chciałem sprawdzić to zapalil na "zwarcie" ale później to już klapa
no niestety tam jest połowa czujników poodłączana cały czas sie swieci jakaś kontrolka a podłączona jest pod te kable przy puszcze 24/12 kable sa pourywane myślalem że da to sie zreanimować ale chyba najlepiej bedzie całą nową zrobić
pewnie gość zrobił rozruch na 24V i wszystko poodłączał żeby nie popalić
bardzo prawdopodobne jak przyjdzie elektryk to sie okaże co namącił , tak jak pisałem tam nic niedziałało zero świateł jakiej kolwiek kontrolki
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Elektronika i elektryka » Rozrusznik Czy Coś Innego ? Nie Kręci
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo