61

Odp: Rozrusznik Czy Coś Innego ? Nie Kręci

Ja bym wziął i wszystko wywalił przerabiając na 24v.A co to znaczy na zwarcie?

62

Post nr. 35 w tym wątku, tam masz fotki przełącznika 12/24V. Patrząc na twoją fotkę nie masz raczej podłączonego tego włącznika, może masz przerobioną instalację na 24V :hmmm:

63

podłączyłeś się pod jakiś główny kabel prądowy a gdzie masz bezpieczniki,jakiś przełącznik,przekaznik.W każdej maszynie przy rozruszniku jest ważne mocne złącze z akumulatorem czyli odpowiednia grubość przewodów  no i odpowiedni przewód na elektromagnes i odpowiednie zabezpieczenie tego przewodu jeśli tego nie rozumiesz to lepiej wezwij elektryka

64

Na zwarcie to znaczy że że dajesz prąd bezpośrednio np śrubokrętem z głównego zasilania elektromagnesu  na kabel który idzie ze stacyjki do elektromagnesu

65

Na początek to wywal ten przełącznik i zaimportuj alerek 24 V. Szwagier mój ma ze dwa nowe i jeden mało używany przełącznik 12-24. Jak ktoś chce to za jakieś symboliczne 0,7 dostanie wszystkie 3, ale żeby nie było że nie ostrzegałem - to jest najgorsze rozwiązanie jakie w życiu widziałem. Pamiętam tę zakałę jeszcze ze Stara recha. Koszmar do którego nie warto wracać. Brrrr...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

66

Ja bym wziął i wszystko wywalił przerabiając na 24v.A co to znaczy na zwarcie?

67

to tak na zwarcie to dawałe srubokrętem między ten mały czarny kabel a te czerwone dotykając ich i zapalał bezpieczniki są git wyczyściłem dzisiaj wszystkie styki mam jeszcze 2 foty zaraz postaram sie dodać

68

http://img257.imageshack.us/i/zdjcie0124n.jpg/
tak sa podpięte pod hebel

i tak wyglądaja bezpieczniki

http://img576.imageshack.us/i/zdjcie0125f.jpg/

69

Wcześniej dałeś taką fotkę
http://www.fotoload.pl/123aa30/d772ab3ad8b9a406c77e0ea9300714348703_min.jpg
z którego wynika, że nie masz podłączonego tego przełącznika, on sobie wisi i tylko wisi.
Te nowe fotki z kolei są tak zrobione, że nic nie widać smile

70 Ostatnio edytowany przez PRZYPAŁ (2011-02-14 22:39:30)

Za fotki przepraszam ale telefonem robiłem a ta puszka 24/12 właśnie niejest podpięta i w instalacji jest jeden wielki mętlik więc jutro biore elektryka i niech sie męczy

Dario jak obrócisz te zdjęcia to co nieco widać

71

Masz raczej instalację przerobioną na 24V, ale dlaczego nie kręci z kluczyka to musi ktoś na żywo zobaczyć i dobrze żeby znał się na elektryce.

72

siasiad kączył szkołe czy coś ale zna sie na elektryce więc może sobie poradzi

73

Jeśli masz wszystko ok na głównych kablach prądowych to albo masz walnięty elektromagnes  albo ci gdzieś prąd zanika pomiędzy stacyjką a bezpiecznikami jeśli masz elektroniczny woltomierz to sprzwdz sobie jakie jest napięcie w kablu co idzie do elektromagnesu (ten cienki)  w trakcie odpalania nie powinno spaść poniżej 10 volt

74

mam to jutro zmierze a zadziwiło mnie to że mam nowe akumulatory a niemiał siły obrócić wałem jakby na 12 v kręcił

75

może zle podłączyłeś chyba wiesz jak się podłancza szeregowo i równolegle

76

jak sie podłącza akumulatroy wiem smile jak podłaczyłem i chciałem sprawdzić to zapalil na "zwarcie" ale później to już klapa

77

czyli masz problem z instalacją

78

no niestety tam jest połowa czujników poodłączana cały czas sie swieci jakaś kontrolka a podłączona jest  pod te kable przy puszcze 24/12 kable sa pourywane myślalem że da to sie zreanimować ale chyba najlepiej bedzie całą nową zrobić

79

pewnie gość zrobił rozruch na 24V i wszystko poodłączał żeby nie popalić

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

80

bardzo prawdopodobne jak przyjdzie elektryk to sie okaże co namącił , tak jak pisałem tam nic niedziałało zero świateł jakiej kolwiek kontrolki