221 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-02-18 11:19:31)

Odp: Wielkość gospodarstwa

To się przeprowadź zapraszam big_smile  a u nas to jest jeszcze paru  w okolicy co sfiksowało totalnie         :crez: :stu:  !!!

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

222

Debili wszędzie jest dużo a tak nawiasem mówiąc to za słowa "wybije ci zęby"  mogę gościowi coś zrobić bo go nagrałem

Rolnik z powołania:-)

223

panowie   rodzice mają 23 ha  teraz doszło 6 ha .. to jest mało ...
kumpel z którym  kukurydze kosze (jeszcze)  ma 160ha  i robi sam  to jest przegiecie!!!!!!!!  wysrac się nie masz czasu !!! a do roboty  do pola za 10zł na godzine nikt nie chce iśc ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

224

wojtas napisał/a:

kumpel z którym  kukurydze kosze (jeszcze)  ma 160ha  i robi sam  to jest przegiecie!!!!!!!!  wysrac się nie masz czasu !!! a do roboty  do pola za 10zł na godzine nikt nie chce iśc ....

Hehe ja mam sąsiada który ma 1000 ha i tylko dwaj synowie robią to co oni mają mówić :d

225

tak ma 1000 ha  i  wnioskuje że nie ma sprzętu  ze złomowiska tylko same nowe" fury "

temu co pomagam  ma kombajn class dominator 85  (wrak)  prócz silnika    i dwa ciągniki  renault jeden 150 konny a drugi 70 konny   tym kombajnem  na tych hektarach nie zaszalejesz ....  zważywszy na to  iż pola ma w 2 powiatach    najdalej kawałki ma 25km od zamieszkania ....  zobacz ile czasu trzeba stracic na przejazdy ....  juz mu powiedizałem że jest nie normalny big_smile   ale jego sprawa   jak chce to ma ....    jak by co to ciągniki RENAULT  z czystym sumieniem polecam .....  gdyby  było mnie stac to tez bym se to kupił  , ale w przyszłości kto wie  kto wie ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

226

Wojtas Ciebie też kusi Renault jak mnie.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

227

kusic  to moze ale starczy  mni ten złom co już na podwórku mam  wiecej nie potrzebuje tongue

228

wojtas napisał/a:

Nie wierzę ze robi sam cały rok na sezon musi być dwóch chłopa jeden kosi drugi wozi to jest minimum, albo przy siewach jeden z siewnikiem drugi z materiałem siewnym. Moze poorać i uprawić jak się uprze to zrobi sam ale nie żniwa

229

właśnie pajej jesteś w błędzie !!!! ten  chłop jest  idny .......  w 100%  to znaczy   w żniwa  wożą  tiry   jak już coś ... i najmie  kombajn ....   na zasiewy  i na  orki  opryski i reszta co z tym zwiazana robi SAM !!    nie uwierzycie ale nawet sam z poczatku kosił kukurydze ...   jak się kombajn zakopał  to brał długa linę  ciągnikiem szarpał aż wyszarpał ten kombajn z błota i ot tyle odczepiał i kosił dalej ....  to czasami jest nie do opisania co on robi big_smile

230

Wielki szacun dla niego ja bez ojca nie wiele zdziałałbym we żniwa i w zasiewy, ale jak mu tiry woza to inna bajka, znajomy ma teraz 102 ha i ma sprzęt ale jak zaczynał to miał 60ha i c360 z ojcem orali 24godz/h bardzo szanuje takich ludzi

231

Ja mam tylko 70 ha z czego 14ha dzierżawy ale usprzętowienie mam takie że bez najmniejszego wysiłku sam bym obrobił co najmniej podwojony areał ale na razie nie ma ziemi na sprzedaż i może to i dobrze bo mam więcej czasu dla rodziny .

232

Chciałbym mieć te 70 ha, facetów jest 3, dalibyśmy rade, a tak to trzeba dokupywać zboża, słomy

233

My mamy 40 swojego i 30 dzierżawy ale w tym roku już nam znajomi mówili że wydzierżawią swoje 18 ha bo nikt nie chce robić na gospodarce a oni już mają podciwy wiek więc wolą dać w dzierżawę. A u nas ojciec bezemnie dużo sam by nie dał rady zrobić bo zawszę jeden sieje a drugi coś innego robi. A wogóle jak żniwa są przekropne to cza się sprężać aby ze wszystkim zdąrzyć .

234

Moim zdaniem na gospodarce musi być 2 facetów albo facet i baba co umie jeździć ciągnikiem i wtedy to nawet do 200ha da sie obrobić przy odpowiednim sprzęcie a samemu to nawet na 10 ha jest ciężko

235

ja jestem sam i jak czytam co wyżej to jakbym o sobie czytał, sprawa jest prosta jak wiesz że możesz liczyć tylko na siebie to zrobisz choćbyś w pory narobił.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

236

My jesteśmy we dwóch z tym że ją pracuje całe dwa dni i dwa mam wolne wtedy mogę coś zrobić a jeszcze na weekend jest mój brat tak że w sobotę działa tata ma 80 ha a ją z bratem mamy spółkę ok 10 ha dzierżawy

237

hmm chyba zeszliśmy z tematu ........  zakłądamy wątek  i przenosimy  to ?>? czy  usuwamy ??  chcecie pogadac o tym czy się da czy się nie da ??

238

Zakładamy nowy watek i przenosimy
Fenol to wytłumacz mi jak sobie radzisz we żniwa i podczas zasiewów bo nie mogę pojąć. jak pojmę to nie będę się na nikogo oglądał tylko do roboty

239

Fenol dobrze gadasz , jak się chce to się da , poprostu robotę na wsi trzeba lubić i czerpać z niej satysfakcje ja jak pojeżdze ciągnikiem do 1 w nocy to wracam uhahany że szok a w sezonie robota po nocach to norma.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

240 Ostatnio edytowany przez marcin80 (2011-11-27 22:50:15)

swojego 4,5ha u ojca 12 (za 3 lata będzie na mnie) od sąsiada dzierżawa 4ha za około 2 lata . Rozmawiałem ze sąsiadem i mówił że tej ziemi to ma ornej 7 ha a nie cztery

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg