Odp: Wielkość gospodarstwa
To się przeprowadź zapraszam a u nas to jest jeszcze paru w okolicy co sfiksowało totalnie :crez: :stu: !!!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Wielkość gospodarstwa
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To się przeprowadź zapraszam a u nas to jest jeszcze paru w okolicy co sfiksowało totalnie :crez: :stu: !!!
Debili wszędzie jest dużo a tak nawiasem mówiąc to za słowa "wybije ci zęby" mogę gościowi coś zrobić bo go nagrałem
panowie rodzice mają 23 ha teraz doszło 6 ha .. to jest mało ...
kumpel z którym kukurydze kosze (jeszcze) ma 160ha i robi sam to jest przegiecie!!!!!!!! wysrac się nie masz czasu !!! a do roboty do pola za 10zł na godzine nikt nie chce iśc ....
kumpel z którym kukurydze kosze (jeszcze) ma 160ha i robi sam to jest przegiecie!!!!!!!! wysrac się nie masz czasu !!! a do roboty do pola za 10zł na godzine nikt nie chce iśc ....
Hehe ja mam sąsiada który ma 1000 ha i tylko dwaj synowie robią to co oni mają mówić :d
tak ma 1000 ha i wnioskuje że nie ma sprzętu ze złomowiska tylko same nowe" fury "
temu co pomagam ma kombajn class dominator 85 (wrak) prócz silnika i dwa ciągniki renault jeden 150 konny a drugi 70 konny tym kombajnem na tych hektarach nie zaszalejesz .... zważywszy na to iż pola ma w 2 powiatach najdalej kawałki ma 25km od zamieszkania .... zobacz ile czasu trzeba stracic na przejazdy .... juz mu powiedizałem że jest nie normalny ale jego sprawa jak chce to ma .... jak by co to ciągniki RENAULT z czystym sumieniem polecam ..... gdyby było mnie stac to tez bym se to kupił , ale w przyszłości kto wie kto wie ....
Wojtas Ciebie też kusi Renault jak mnie.
kusic to moze ale starczy mni ten złom co już na podwórku mam wiecej nie potrzebuje
Nie wierzę ze robi sam cały rok na sezon musi być dwóch chłopa jeden kosi drugi wozi to jest minimum, albo przy siewach jeden z siewnikiem drugi z materiałem siewnym. Moze poorać i uprawić jak się uprze to zrobi sam ale nie żniwa
właśnie pajej jesteś w błędzie !!!! ten chłop jest idny ....... w 100% to znaczy w żniwa wożą tiry jak już coś ... i najmie kombajn .... na zasiewy i na orki opryski i reszta co z tym zwiazana robi SAM !! nie uwierzycie ale nawet sam z poczatku kosił kukurydze ... jak się kombajn zakopał to brał długa linę ciągnikiem szarpał aż wyszarpał ten kombajn z błota i ot tyle odczepiał i kosił dalej .... to czasami jest nie do opisania co on robi
Wielki szacun dla niego ja bez ojca nie wiele zdziałałbym we żniwa i w zasiewy, ale jak mu tiry woza to inna bajka, znajomy ma teraz 102 ha i ma sprzęt ale jak zaczynał to miał 60ha i c360 z ojcem orali 24godz/h bardzo szanuje takich ludzi
Ja mam tylko 70 ha z czego 14ha dzierżawy ale usprzętowienie mam takie że bez najmniejszego wysiłku sam bym obrobił co najmniej podwojony areał ale na razie nie ma ziemi na sprzedaż i może to i dobrze bo mam więcej czasu dla rodziny .
Chciałbym mieć te 70 ha, facetów jest 3, dalibyśmy rade, a tak to trzeba dokupywać zboża, słomy
My mamy 40 swojego i 30 dzierżawy ale w tym roku już nam znajomi mówili że wydzierżawią swoje 18 ha bo nikt nie chce robić na gospodarce a oni już mają podciwy wiek więc wolą dać w dzierżawę. A u nas ojciec bezemnie dużo sam by nie dał rady zrobić bo zawszę jeden sieje a drugi coś innego robi. A wogóle jak żniwa są przekropne to cza się sprężać aby ze wszystkim zdąrzyć .
Moim zdaniem na gospodarce musi być 2 facetów albo facet i baba co umie jeździć ciągnikiem i wtedy to nawet do 200ha da sie obrobić przy odpowiednim sprzęcie a samemu to nawet na 10 ha jest ciężko
ja jestem sam i jak czytam co wyżej to jakbym o sobie czytał, sprawa jest prosta jak wiesz że możesz liczyć tylko na siebie to zrobisz choćbyś w pory narobił.
My jesteśmy we dwóch z tym że ją pracuje całe dwa dni i dwa mam wolne wtedy mogę coś zrobić a jeszcze na weekend jest mój brat tak że w sobotę działa tata ma 80 ha a ją z bratem mamy spółkę ok 10 ha dzierżawy
hmm chyba zeszliśmy z tematu ........ zakłądamy wątek i przenosimy to ?>? czy usuwamy ?? chcecie pogadac o tym czy się da czy się nie da ??
Zakładamy nowy watek i przenosimy
Fenol to wytłumacz mi jak sobie radzisz we żniwa i podczas zasiewów bo nie mogę pojąć. jak pojmę to nie będę się na nikogo oglądał tylko do roboty
Fenol dobrze gadasz , jak się chce to się da , poprostu robotę na wsi trzeba lubić i czerpać z niej satysfakcje ja jak pojeżdze ciągnikiem do 1 w nocy to wracam uhahany że szok a w sezonie robota po nocach to norma.
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 17 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Przedstawmy się » Wielkość gospodarstwa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo