141

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

rolnik napisał/a:

Co do zapłonu, to dziś rozpiłowałem 2 otwory o jakieś 3mm i PW ustawiony jest jak należy, silnik pięknie zapala i pracuje. Tak więc wielcy fachowcy tego forum radziłbym sie najpierw zastanowić co który pisze, a dopiero później jeździć po mnie bo jeszcze wam daleko do mojej wiedzy z zakresu budowy i zasady działania silników spalinowych z zapłonem samoczynnym. Najpierw musielibyście popracować trochę na hamowni silnikowej tak jak ja pracowałem to może byście zrozumieli pewne sprawy z tym związane a nie uczyli ojca dzieci robić czyli wmawiać mi ze nie umiem ustawiać zapłonu.

Drogi rolniku czy jak Ci jest ale Twoja wiedza o silnikach i ustawianiu PW to mniej niż zero. Jak by mnie ktoś tak ustawił wtrysk to bym mu ręce przy samej dupie uciął.

142

Tomek popełniasz kolosalny błąd. Mam kumpla który serwisuje w mojej okolicy kilkanaście ursusów i zetorów. Zna je na pamięć. W każdym naprawiał już wszystko i ma utrzymanie przez okrągły rok, Jeszcze jednego nie skończy robić a już w następnym coś pada i tak w kółko. To lepsze niż praca na etacie. Zauważyłem, że śruby od skrzyni nie mają kiedy zardzewieć, a coroczna regeneracja pomp wtryskowych to według ich właścicieli normalka. Staszek, bo tak na imię ma mój kolega utrzymuje się z tego zajęcia od czasu kiedy padł PGR, najpierw u dzierżawcy, a potem po okolicy, bo tamten był niewypłacalny. Np z Bizonków to serwisuje tylko jednego, bo nie ma więcej czasu, a w sezonie musi wyłączać telefon bo nie dał by rady nic zrobić.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

143

Mam koparkę białoruś w kwadratowej kabinie typ rolniczy i po za kiepskimi rozdzielaczami sprzęt super  pali na dotyk ,ale mam też u 912 od nowości i po 20 latach wymienione miał tuleje i pompę wtryskową i pali przy -20 stopniach na płynie bez jakiegokolwiek podgrzania, skrzynia miała wymieniany tylko przesuwkę od trzeciego biegu ale z winy kierowcy   .Więc nie do końca ursus to złom chociaż powinienem powiedzieć zetor gdyż na wszystkich odlewach jest logo zetora .Ale to tylko moja opinia na podstawie doświadczeń z konkretnym egzemplarzem.

144

koseś potwierdza sie teoria jak się dba tak sie ma  .....

my znów mamy   C360 od nowości prosto z fabryki   1986r produkcji  nic poza uszczelnieniem  (simeringiem)  od strony sprzęgła na skrzyni nie było robione  co prawda  ten typ ciężko pali nawet w lato ale  wyglądem nadrabia big_smile bo oryginał   nawet nie porysowany smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

145

Zgadza się. Ja podpieram się przykładami sąsiadów, którzy sprzęt kupowali z PGR-ów i SKR-ów, a który, w dniu zakupu nadawał się już tylko do huty, bo tak był zdewastowany, (nie mylić z "wyeksploatowany") Też mam Białoruśkę tylko budowlaną w okrągłej kabinie i wygląda jakby lądowała pod Smoleńskiem razem z prezydentem. Jak ją przyprowadziłem to działał tylko spych, a teraz działa wszystko i to nie najgorzej, a i do sterowania hydrauliką można się przyzwyczaić.
Mam też Zetora 3011 stiuningowanego na 4011 i przyprowadzony był w jeszcze gorszym stanie jak Białorus. 330M jest od nowości, ma 20 lat, przez 18 lat orała siała i uprawiała od 16do20ha i zaliczyła 3 wymiany nakrętki w skrzyni, 1 raz termostat z obudową, raz robiłem wtryskiwacze z 5 lat temu, uszczelnienie mostu i skrzyni i wymiana szczęk hamulcowych, w zeszłym roku wymieniłem tuleje i tłoki z pierścieniami i czasem jakieś tam inne drobiazgi. Trzeba jeszcze pochylić się nad sprzęgłem i rozrusznikiem.
Sprzęt najbardziej niedostosowany i niedopracowany z pod flagi URSUS I ZETOR to wielkie ciężkie 120-stki i 160-tki które robią ogromny hałas, spustoszenie w zbiorniku paliwa, a gówno nie robotę w polu.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

146 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2011-02-06 10:21:24)

wojtas napisał/a:

koseś potwierdza sie teoria jak się dba tak sie ma  .....

my znów mamy   C360 od nowości prosto z fabryki   1986r produkcji  nic poza uszczelnieniem  (simeringiem)  od strony sprzęgła na skrzyni nie było robione  co prawda  ten typ ciężko pali nawet w lato ale  wyglądem nadrabia big_smile bo oryginał   nawet nie porysowany smile

Mój 4011 to jedyny traktor w tej chwili który jestem w stanie odpalić w temperaturze poniżej -10 st. Celsjuża.
Nie licząc Transitów oczywiście

147

ale dwunastki i szesnastki ludzie maja robią, starzy wyjadacze, z PGRów przyszły, tam na takich śmigali i dopóki nie przejada się czymś lepszym będą chwalić to.No ale były przecież podstawa wielu polskich gospodarstw

148

te polskie sprzęty prucz C330   tak paja  bo na 330  nie ma mrozu smile  zapali  ,

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

149

niby w Rosji ale cena konkretna
http://sarex.ru/files/Prise_01.02.11.pdf
chyba  że coś w walutami popierniczyłem

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

150

68590zł za pierwszy z góry to chyba nie mało?

151

koseś napisał/a:

68590zł za pierwszy z góry to chyba nie mało?

No właśnie nie mało ! To nie jest chyba  podstawowa wersja , bo cyrylice zapomniałem to nie przeczytam big_smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

152

Panowie mtz-ty mają przednie hamulce?

153

nie ....   chyba że jedziesz na przednim  moście załączonym na wymuszenie  to też hamuje ...

154

wojtas napisał/a:

nie ....   chyba że jedziesz na przednim  moście załączonym na wymuszenie  to też hamuje ...

Nie mają  chyba że te najnowsze big_smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

155

słyszał ktoś może o oleju silnikowo - hydraulicznym ? Do białoruśki bym taki zastosował

156

misiek napisał/a:

słyszał ktoś może o oleju silnikowo - hydraulicznym ? Do białoruśki bym taki zastosował

To co masz silnik z hydrauliką połączony?? W Białoruśce to chyba jest silnikowy lany.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

157

w białoruśce są dwie pompy. Wspomaganie i hydraulika robocza i bardzo często się zdarza że uszczelniacz między pompami pęka i mieszają się oleje. Dlatego w hydraulice mam olej silnikowy

158

Przecież wspomaganie może spokojnie chodzic na oleju hydraulicznym.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

159

misiek jak masz 2 pompy jedna obok drugiej  skoro    mam belarusa i jedna pompa jest po prawej stronie silnika a druga nad sprzegłem ... to jak one moga się mieszac ?? telepatycznie ??:|  czy gadamy o czyms innym ??

160

Wojtas Misiek ma racje tez tak słyszałem że czasmi puszczaja uszelniacze na pompie od wspomagania i olej sie miesza w silniku