Temat: Owies bezłuskowy
Witam macie lub mieliście z takim owsem doczynienia ?? warto się w to bawic i szukac tego na nasienie czy zapomniec o sprawie??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies bezłuskowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam macie lub mieliście z takim owsem doczynienia ?? warto się w to bawic i szukac tego na nasienie czy zapomniec o sprawie??
Kosiłem kiedyś u sąsiada taki owies to na pniu wyglądał rewelacyjnie jednak w zbiorniku to w porównaniu do zwykłego to było o połowę mniej ,tak że po tym doświadczeniu jestem na nie dla owsa bez łuskowego .
Połowę mniej ale może ważył więcej.
zależy po co chcesz go siac? jesli na pasze dla zwierzat dla siebie to ma duzo tluszczu i jest ok. jesli ziarno na sprzedaz to raczej jest malo popualrny i nie wiem czy ze zbytem nie bylo by trudno. wada takiego owsa jest wlasnie gorsze plonowanie ale za to sklad chemiczny lepszy od zwyklego bo lusi nie ma. przy koszeniu i rozladowywaniu bardzo sie kurzy i strasznie swedzi jescze gorzej niz osci z jeczmienia.
I jeszcze jedna kwestia, przemysł nie chce tego owsa, bo on do końca nie jest taki bezłuskowy i trudno go przerobić.
też zastanawiam się co posiać...
tak czy siak muszę ze 2 ha posiac pszenicy ... z ha owsa albo 1.5ha i 6 jęczmienia .. bo jak posieje więcej jęczmienia to się nie zmieszcze jeśli będzie przyzwoity plon ...
myślałem o kontraktacji jęczmienia w browarze bo mam pod nosem ... ale musz eu nich zakupic mat siwny a krzyczą za niego po 2.5 tys za tonę
Dwóch sąsiadów kupiło 2 lata temu taki owies i w ogóle im nie powschodził. Bez dobrej zaprawy to niby zaraz go grzyby biorą.Jak na paszę to lepiej zwykły łuskowy.
Po targowiskach ludzie szukają bezłuskowego dla kurek bo zwykłego nie chcą jeść
W zeszłym roku siałem to u sąsiada. Katastrofa i do tego nie dało się żeby był 100% bezłuskowy i w płatkach które z tego robiliśmy łuska fatalnie wyglądała, a nie da się tego w 100% oddzielić. Na paszę bardzo dobry jest, ale wolę siać jęczmień niz to paskudztwo. Jedyny interes to robić go na płatki ale to trzeba mieć super czyszczalnię.
aha czyli temat odpada całkowice ... bo już słyszałem o takim idealnym owsie bezłuskowym ... a tu proszę .. więc siejemy zwykły i będzie ok ...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Owies bezłuskowy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo