Odp: kukurydza na ziarno
To urzędnicy z powiatu powinni to tępić ogniem i mieczem, ale woleli w tv się pokazać.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kukurydza na ziarno
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To urzędnicy z powiatu powinni to tępić ogniem i mieczem, ale woleli w tv się pokazać.
Witam chciałem posiac troche kukurydzy a niemam siewnika do kuku ani do buraków i moje pytanie czym mógłbym posiac ? Czy da rade siewnikiem konnym ? Czy może lepiej lejkiem a potem zabronować . Może macie jakieś inne pomysły prosze o opinie
A nie masz opcji wynajęcia kogoś z siewnikiem do kukurydzy ? Chociaż widziałem ja nordstenem kiedyś ktoś siał ale zaprzestał tych praktyk ciekawe dla czego :hmmm:
No właśnie niemam i dlatego sie pytam
boo pewnie kuku była za gęsto posiana i zamiast urosnąc jak trzeba to urosły kikuty .... kosiłem kiedyś kukurydze posianą na kiszonkę poznaniakiem była wysokości 1.5m porażka
boo pewnie kuku była za gęsto posiana i zamiast urosnąc jak trzeba to urosły kikuty .... kosiłem kiedyś kukurydze posianą na kiszonkę poznaniakiem była wysokości 1.5m porażka
Była siana na wszystkich rurkach otwartych ?
nie co 35 cm ... zasiał bo myślał że wszystko mu do silosu wlezie ,,,, jednak nie zmieściło się i zostawił na ziarno ......... masakra przystawka nie chciała tego przerobic ... ziarna praktycznie zero ....
A może też pogoda nie dopisała albo nie rozpieszczał jej nawozikiem też Może jak by ją jeszcze w szerszych rzędach zasiać coś by z tego było ? :hmmm:
już takie rzeczy widziałem, ale spokojnie można posiać poznaniakiem zakładać kółka do grubych nasion, odpowiednia dawka wysiewu w odpowiednim rozstawieniu, odpowiednia głębokość i będzie przyzwoicie.
Ok zobaczymy czy sie uda wielkie dzieki
Skoro nie masz kogo nająć to czym prędzej kupuj jakiś sprzęt punktowy, pod lub nad ciśnieniowy i będziesz jako pierwszy trzepał kasę na sianiu.
tylko żeby byłó jeszcze u kogo siać , nikt niechce sie bawić w ziemi
Odradzam sianie kuku siewnikiem typu poznaniak ja to zrobilem 3 lata temu na kiszonke i bylo za gesto za nisko i jak kolega wspomniał prawie 0 ziarna kolby po 7 cm- strata materiału siwnego i kasy lepiej kupic siewnik punktowy nawet mechaniczny za 2000 i smigac po polu majac pewność że wzejdzie równo. A swoją drogą siał ktoś kuku o fao 200 -210 na ziarno? Jak sypła na mokro?
ja miałem nawet fao 180 i sypała równo jak późniejsze
Rafał, jaka to odmiana?
Przepraszam, miała 190 fao Ballade z Euralisa
http://www.euralis.pl/esballade1.html
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kukurydza na ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo