41

Odp: kukurydza na ziarno

To urzędnicy z powiatu powinni to tępić ogniem i mieczem, ale woleli w tv się pokazać.

42

Witam chciałem posiac troche kukurydzy a niemam siewnika do kuku ani do buraków i moje pytanie czym mógłbym posiac ? Czy da rade siewnikiem konnym ? Czy może lepiej lejkiem a potem zabronować . Może macie jakieś inne pomysły prosze o opinie

43

A nie masz opcji wynajęcia kogoś z siewnikiem do kukurydzy ? Chociaż widziałem ja nordstenem kiedyś ktoś siał ale zaprzestał tych praktyk ciekawe dla czego :hmmm: smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

44

No właśnie niemam i dlatego sie pytam

45

boo pewnie kuku była za gęsto posiana i zamiast urosnąc jak trzeba to urosły  kikuty ....  kosiłem kiedyś kukurydze posianą na kiszonkę  poznaniakiem  była wysokości  1.5m   porażka

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

46

wojtas napisał/a:

boo pewnie kuku była za gęsto posiana i zamiast urosnąc jak trzeba to urosły  kikuty ....  kosiłem kiedyś kukurydze posianą na kiszonkę  poznaniakiem  była wysokości  1.5m   porażka

Była siana  na wszystkich rurkach otwartych  ?

47

nie co 35 cm ... zasiał bo myślał że wszystko mu do silosu wlezie ,,,, jednak nie zmieściło się i  zostawił  na ziarno  .........  masakra przystawka nie chciała tego przerobic ...   ziarna praktycznie zero  ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

48

A może też pogoda nie dopisała albo nie rozpieszczał jej nawozikiem też big_smile Może jak by ją jeszcze  w szerszych rzędach  zasiać coś by z tego  było ? :hmmm:

49

już takie rzeczy widziałem, ale spokojnie można posiać poznaniakiem zakładać kółka do grubych nasion, odpowiednia dawka wysiewu w odpowiednim rozstawieniu, odpowiednia głębokość i będzie przyzwoicie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

50

Ok zobaczymy czy sie uda wielkie dzieki smile

51

Skoro nie masz kogo nająć to czym prędzej kupuj jakiś sprzęt punktowy, pod lub nad ciśnieniowy i będziesz jako pierwszy trzepał kasę na sianiu.

52

tylko żeby byłó jeszcze u kogo siać , nikt niechce sie bawić w ziemi

53

Odradzam sianie kuku siewnikiem typu poznaniak ja to zrobilem 3 lata temu na kiszonke i bylo za gesto za nisko i jak kolega wspomniał prawie 0 ziarna kolby po 7 cm- strata materiału siwnego i kasy lepiej kupic siewnik punktowy nawet mechaniczny za 2000 i smigac po polu majac pewność że wzejdzie równo. A swoją drogą siał ktoś kuku o fao 200 -210 na ziarno? Jak sypła na mokro?

Poblogoslaw panie tych co wynależli grzechotki i klucz pneumatyczny z przeglubem oraz kompresor-skrzynia uczy cierpliwości!!!

54

ja miałem nawet fao 180 i sypała równo jak późniejsze

E 516 na części
Telefon 695 076 269

55

Rafał, jaka to odmiana?

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

56

Przepraszam, miała 190 fao Ballade z Euralisa
http://www.euralis.pl/esballade1.html

E 516 na części
Telefon 695 076 269