1

Temat: Za ile praca?

Ile płacicie za prace dorywcze lub permanentne pomagierów w gospodarstwie?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: Za ile praca?

Więc jednak się skusisz tak ? wink
Sąsiad na żniwa ma całą eskadrę, Wilczki,Kraszun a czasem i Dylińsie przyjdą. O cenę ich usług nie pytałem,

3

Za cały dzień pętania się wyjdzie coś koło 40 zł bo składa się na to 20 zł gotówką, paczka fajek(ok 10zł za 25 fajek dzisiaj płaciłem)(no chyba że sam skręcisz to będzie mniej) i alkohol. Ja pędzę fantastyczny bimber to nie ponoszę większych kosztów. Sąsiad inwestuje w nalewki i spirytus w plastikach i też nie narzeka. Każdy ma jakiś sposób, a chętnych do pracy znów nie brakuje, bo przez jakiś czas był kłopot i koszty nawet wzrosły ale kryzys zrobił swoje i znów jest po staremu. Oby nie było gorzej.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4

Za załadunek i rozładunek zboża płacę 10 zł/h, z tym, że u mnie na magazyni trzeba trochę się namęczyć i naszuflować. Poza tym - zakurzenie pełne. Zwykły pijaczek padłby po godzinie. Dlatego biorę młodych, silnych, niewymagających.

5

kolega ma pomocnika (jakiś starszy gość) przy bydle i koniach i płaci 20 zł dniówkę + śniadanie + obiad.
U mnie różnie i głównie zależne jest od tego przy czym pomagają. Jak lekka robota to 20-30 a jak tyra konkretnie to 50 dyszek dostanie. Do kamieni mam ekipę młodziaków i w tym roku dostaną 6 zł za godzinę - cieszą się bo mają na paliwo do motorów.

gg 5118068

6

na żniwa mam 2  młodych ... to płacę im po9zł na godzinę   ale przynajmniej pracują jak u siebie ... do tego mają obiad i kolacje tongue   a tak to więcej nikogo nie biorę bo nie potrzebuję tongue

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

Widzę że nie macie problemów z siłą roboczą w przeciwieństwie do mnie bo pod sklepami i wszędzie indziej jest pełno tych "kiepskich ferdków" ale jak pada hasło że jest robota to albo jest chory albo ma coś pilnego do zrobienia ale jutro będzie tylko kasę by chciał dzisiaj bo musi coś załatwic no i jeszcze mamrota mu postaw że się sam zgłosił bo inaczej to ani rusz, dobrze że zatrudniam ludzi na dach to jak już sam nie mogę dac rady to pomagają no ale to już są koszty z tym że nie trzeba na nich szczególnie uważac bo sami się pilnują no i robota idzie ale to już są koszty niestety.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

8

U nas to zawszę ktoś się znajdzie ale przeważnie bierzemy tylko do zwożenie słomy dwóch ludzi oczywiście dość młodych bo ci pijacy to podadzą parę balotów i już nie mogą albo na doładowanie potrzebują winiacza. A tak to na godzinę płacimy 7 zł + wyżywienie

moja uwaga jeśli bierzecie robotników z pd klepu nie dawajcie im w pierwszy dzień kasy bo już ich nie zobaczycie , jak dacie w pierwszy dzień pójdą się upić i już nie dojdą w drugi dzień .

ja zatrudniam 2-3 do słomy , 10zł na łepka za dzień + jakieś picie , jedzenie smile na koniec po jakiś 3 dniach stawiam im flaszę smile

GG-11131606 Spokojny ze mnie chłopak weź podejdź pogadaj looknij !!
Nie szukam awantury, powodu do kłótni !! Lecz męczę atmosferę jaka jest tu między ludźmi
http://koleso.topof.ru/logos/pneumant_logo.gif
błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi smile

10

fortschriit 323 @ "10zł na łepka za dzień + jakieś picie , jedzenie" to płacisz gorzej niż w Chinach bo tam miskę ryżu jeszcze dają smile a pro po pracowników to do słomy 10 na godzinkę +pełne wyżywienie a i tak brak chętnych a ci co przyjdą to nie mogą trzonka od wideł utrzymać bo im się ręka domyka tylko na rozmiar butelki i wszystko co cieńsze wypada z rąk.I dlatego w tym roku zakupiłem wielką kostkę żeby uniezależnić się od siły nabywczej.

U mnie stawki sa 98-9 zł za godzinę i nie ma chętnych, dlatego kupiłem zwiajrkę. Najbardziej cierpią u nas ci co mają szparagi. Zaorują plantacje bo nie ma kto robic. A mówią że gmina z dużym bezrobociem...

12

W tym kraju nie ma bezrobocia, są tylko Ferdki Kiepskie dla których nie ma pracy z takim wykształceniem jakie mają.

Tel.795-243-626

13

U mnie to jak pijaczki są to jak przedtem napisał @Fortschritt 323 że dasz 50zł i się pytasz ,, przyjdzie jutro ?'' a on na to ,, no przyjdę '' i  wychodzi że już walą % u Braci B albo u Indyka w domu tongue  Ale żeby teraz jak u mnie mieć dobrych pracowników to trzeba min dać 70zł dniówkę i można wierzyć żę będzie wszystko dobrze wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

14

z niewolnika nie ma pracownika.jak ktos chce miec dobrego pracownika za 40 zl,za caly dzien,to chyba kiedys spadl z przyczepy haha

15

piotrek 40 zł dniówka i jak jeszcze dostanie jedzonko to nie jest wcale mało bo jeśli robi co dzień (bez niedziel) to ma troszkę ponad tysiąc zł i nie musi się martwić o jedzenie a i zapewne mieszka po sąsiedzku to nie musi dojeżdżać. Robota czasem lżejsza czasem cięższa ale jeśli np przy słomie dyma to kilkanaście min na załadunek i przerwa na transport.
Ilu jest ludzi co robią za 1200-1400 cały miesiąc na 3 zmiany z czego muszą wydać kilka stówek na dojazdy - a gdzie wyżywienie i utrzymanie rodziny ??

gg 5118068

16

Za 40zł na dzień to ja bym nawet palcem nie kiwnął. Mnie jak moi pracownicy pomagają to mają 100zł jedzenie i picie, dodam że normalnie mają dużo więcej na dachu, może to droga pomoc ale ja w tym czasie mogę nawet jechac do jakiegoś klienta i nie ma obaw że coś się stanie a i jak trzeba to zasuwamy nawet kawał w nocy żeby zrobic, oczywiście popijawka zawsze na koniec przy grilu. Element spod sklepu nawet za 80zł nie chce robic bo się w trakcie nie wypije. Co prawda rzadko korzystam z takiej pomocy ale niestety czasem muszę.

Tel.795-243-626

17

Nie wiem o co idzie spór. Przecież do pomocy nie bierze się inżyniera automatyki, czy innego specjalistę. Wiadomo, że do pomocy doraźnej takiej jak zwożenie słomy czy siana które ma miejsce góra dziesięć razy w roku bierze się silnych i chętnych a najlepiej młodych chłopaków którym trzeba zapłacić trochę więcej to zrobią robotę szybko i sprawnie. Ostatnio jak płaciłem chłopakom za taką usługę to było to 35 zł/ łeb po paczce fajek, bo "wszyscy" palą i po kilka piw, bo pić się chce przy robocie - rozumiem to.
Inna jest sprawa pomocnika codziennego który jest u nas cały rok, zna swoje obowiązki i wykonuje je lepiej lub gorzej. Czasem roboty jest mało, czasem pól dnia nic nie robi i tak to się kręci. Przez cały dzień coś tam wypije, zapali, zje i wracając do swojego domu miętoli w kieszeni przeważnie 20 zł. Taki ktoś jest potrzebny, bo nie ma co udawać, wszystkiego samemu nie da się zrobić, a są roboty której jak np łuskanie orkiszu to nikt poważny nie zrobi nawet za 20/godzinę, a Kożuszek wyłuskał 10 ton za kilka butelek F-16 i chińską piłe spalinową za 350zł

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

18

ja biore pomocnika w żniwa to płace stówkę za dniówkę i zasówa jak samochodzik a na wiosne to sam przychodzi żeby kombajn przygotować na żniwa jak mam roboty polowe to pomaga mi w zamian za obrobienie jego pola czyli 1ha

Masz problem z Claasem Mecatorem, pisz na pewno pomogę tel  790-555-450 zmiana nr GG 35541292

19

Jak wziąłem pomagiera to z MTZ'a na polu utoczył mi 100 litrów ropki. Dostał duscyplinarkę i dwa szybkie na nos i na tym koniec pomocników.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

20

U nas jeden daje koło 1700 na mniecha i jest sie zarejestrowanym i 3 posiłki to jest jeszcze  CHYBA NIE¬LE  ? roll wink i tylko zbożem sie zajmuje ale to tylko jeden tak płaci na okolicy.

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "