21

Odp: technika uprawy pól

michu23 napisał/a:

mi na ciezszej ziemi wysycha zyto a u tego znajomego na piasku przezyto az sie klania takie soczyste

Tutaj masz problem z podeszwą płużną i żyto nie daje rady jej przebić, bo normalnie ukorzenia się głęboko i nie boi się ciężkich ziem, suszy i tam takich niespodzianek. Musisz zamiast podorywek po żniwach zacząć głęboszować albo tak jak ja gruber do połowy grządzieli w ziemię i heja. Efekty widać bardzo szybko.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

22

MARKU i po dyskusję można poddać dwie szkoły dokarmiania dolistnego. Twoją gdzie do oprysków dodajemy "witaminki" i mocznik i moją - gdzie nigdy nie mieszam oprysków z dokarmianiem a zwłaszcza z mocznikiem. Przy miksie oszczędzamy na przejazdach ale nie jest zalecane łączenie tych zabiegów. Robicie miksy czy rozdzielacie te dwa zabiegi ??

gg 5118068

23

Robię mixy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

24

Ja robię miksy od zawsze. Do każdego zabiegu pestycydem dodaję zasilanie, choćby wiaderko rozwodnionego mocznika, siarczanu krystalicznego, basfoliaru czy kristalonu ale zawsze.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

25

michu sieją u was buraki ??  jesli tak to wapna  można miec pod opór z cukrowni ..  te wapno jest lipne ale  ile nawozu z nim jest to głowa mała ...  u nas to stosują i nikt nie narzeka ...

co do tych twoich  nieszczesnych upraw to  pod korzeń musisz coś dac .. nie oszukuj się ..  masz 70 ha  to weź se zamów cały transport prosto z fabryki a nie pośrednika    wyjdzie taniej ...  wiadomo to kupa kasy .. ale   a nuż warto spróbowac .. sam mówisz że sąsiad na tych polach zbiera że aż miło a ty  bidujesz ...   więc dokarm roślinki .. one są głodne ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

26

ja nie robię mixu z opryskami herbicydowymi... ale nie wszystkie środki można mieszać z mocznikiem...

27

bo  wytwarzaja się szkodliwe związki chemiczne ... gdzieś to kiedyś słyszałem ...  dlatego od pewnego czasu nie stosuje z herbicydami ale z reszta owszem ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

28

Ja od 5 lat sieję tylko żyto bez płodozmianu i z roku na rok jest lepsze a tylko raz wymieniłem materiał i co 2 rok obornik, nawóz trochę pod korzeń po siewie i na wiosnę ale jak dobrze się obudzi czyli tak 2 listki a jak ładne to 3 i w tej chwili żeby dzisiaj nie deszcz to bym siał na kłosa choc się zastanawiam czy nie za późno bo zaczyna się wykłaszac powoli i do poniedziałku pewnie będzie wszystko w kłosach przy tej pogodzie ale nie bez powodu sieję tylko żyto bo to jedyne zborze które może byc siane ciągle na jednym miejscu bez końca.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

29

jamir12 napisał/a:

żyto bo to jedyne zborze które może byc siane ciągle na jednym miejscu bez końca.

Oprócz gryki i orkiszu

30

to jaki nawoz sypac na jesien pod korzen polifoske jaka wybrac bo wiem ze jest ich tam pare rodzai czy moze jakis inny w tym roku pod kukurydze bede sypal amofoske i mocznik mam nadzieje ze urosnie troche lepsza niz zawsze bo tylko mocznik sypalismy czy jak na jesien dam ten nawuz pod korzen bedzie juz cos widac na wiosne jakis maly postep

Fortschritt zt 423 a razy 2

31 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2011-05-08 09:07:43)

Pewnie że będzie widać bo się rośliny rozkrzewią i mocniej ukorzenią i na wiosnę będzie dwa razy tyle roślin.
Z polifosek ja stosuję M bo jest najtańsza. Co do zamawiania nawozów w ilościach samochodowych to fabryki dają najgorsze warunki. Lepiej w internecie poszukać np na allegro nawóz z transportem w dobrej cenie.

32 Ostatnio edytowany przez jamir12 (2011-05-08 09:24:57)

MAREKPE napisał/a:
jamir12 napisał/a:

żyto bo to jedyne zborze które może byc siane ciągle na jednym miejscu bez końca.

Oprócz gryki i orkiszu

Masz rację Marku ale to takie bardziej chwasty są choc dobrze płatne tylko gryka u mnie za bardzo nie chce rosnąc nie wiem czemu może dlatego że nie mam doświadczenia i źle ją pieściłem.
Z nawozów stosuję głównie Saletrzak bo najlepiej się sprawdza u mnie.

Tel.795-243-626

33

czyli polifoska m a co to sa polifoski 6 czy 8 a czy na uzytki zielone tez dawac polifoske i kiedy

34

jamir12 napisał/a:

to takie bardziej chwasty są

Jak powiedziałbyś to przy moich dwóch kumplach z których jeden od kilku lat trudni się tylko orkiszem, a drugi kilkanaście lat uprawia grykę to wyplułbyś to stwierdzenie razem z zębami. Co jak co ale wyniki mają przyzwoite i to na przykład w takim roku jak ubiegły mieli normalne plony - orkisz ponad 1500 kg/ha czystego ziarna i gryka 800-1000 kg z ha suchego ziarna, ale to fachowcy jedyni w swoim rodzaju.

35

michu23 napisał/a:

czyli polifoska m a co to sa polifoski 6 czy 8 a czy na uzytki zielone tez dawac polifoske i kiedy

Wpisz w google "polifoska" i wyświetli Ci się specyfikacja wszystkich polifosek. Tam dowiesz się wszystkiego. Co do użytków zielonych to najpierw zadbaj o uprawy, a jak zaczniesz zbierać przyzwoite plony, to możesz zastanawiać się nad trawą.

A tu jest coś co ktoś kiedyś szukał
http://www.polifoska.pl/popups/Tabele.p … a&ID=1

36

Panowie, piasek jest dobry do nasypania na trumnę - ładniej brzmi od gliny. Do produkcji raczej się nie nadaje, chyba że odkrywka i pod autostradę, jak to zrobił mój znajomy.
Facet likwidował gospodarstwo (chyba za dużo powiedziane). Wszystkiego pięć ha w dwu kawałkach. Mnie sprzedał trzy, synowi zapisał dwa z budynkiem (też przesada)mieszkalnym. Notariusz był w połowie kwietnia. Ja na swoim posadziłem ziemniaki, a doły po dzikach były takie, że trzydziestka mało co się nie przewróciła. Synek do połowy maja nie robił nic, bo robota w Warszawie, paniena itd. Zjawia się pod koniec maja zdyszany, że on by chciał, prawie by i mógł, tylko w banku ma problemy z uzyskaniem kredytu, bo brakuje poręczyciela. No jak nie pomóc, toż to prawie jak rodzina. Wtedy jeszcze można było poręczyć bez wiedzy współmałżonka. Poręczyłem, pod warunkiem, że jak nie będzie spłacał i moja żona się o tym dowie - cynaderki wyrwę. Robię coś traktorem na polu, moja dymie rowerem a pedałów nie widać. W zasadzie ona nie jeździ rowerem a jak już, to nie w takim tempie. Przywozi mi zaproszenie do banku w sprawie Krzysztofa F, z odpowiednimi do tego życzeniami.
Od tamtej pory gościa na oczy nie widziałem. Kredyt za niego spłaciłem. Co pojawiłem się w banku, wywoływałem swoją obecnością salwy śmiechu, to mnie bardziej bodło niż te pieniądze. Dobra.
Dwa ha ziemi leży odłogiem, moja kasa poszła, gość się nie pojawia. Pług i orzę. Nawóz, siewnik, rośnie. Wszystko pod kalkulator. W pierwszym roku wyszło minus dwieście. Z mieszanki jęczmień, pszenica, owies, owsa było najmniej a tylko on powschodził. W porannej rosie słychać było brechot tym razem nie bankowców, tylko tubylców. Dobra. Następny rok żyto. Bez nawozu, tylko po zasianiu cztery tony wapna tlenkowego na ha, pod bronę, prawie na wierzch. O k..a, jak to żyto rosło ! Sąsiad przez miedzę też miał zasiane żyto. Trochę się jąka. Pyta mnie, co ono tak rośnie? A co, a co, a co dałeś ? A gówno !
Po żniwach bilans - plus czterysta. Od tamtej pory (a z piętnaście lat), ziemia leży odłogiem, gościa nie widać, coś słyszałem że za podatek ma ona iść pod młotek. Może ją kupię. Taki rozrywkowy temat. Za to doświadczenie bezcenne. Chyba się rozgadałem.

37

Marku ja szukalem tej tabeli juz robilem oprysk mocznikiem dalem 20kg mocznika na h w 300 litrach wody dzieki za wszystkie rady oczywiscie plusik dla ciebie juz w tym roku na jesien bede dawal pod korzen polifoske tylko musze najpierw zebrac to co mam

38

MAREKPE napisał/a:
jamir12 napisał/a:

to takie bardziej chwasty są

Jak powiedziałbyś to przy moich dwóch kumplach z których jeden od kilku lat trudni się tylko orkiszem, a drugi kilkanaście lat uprawia grykę to wyplułbyś to stwierdzenie razem z zębami. Co jak co ale wyniki mają przyzwoite i to na przykład w takim roku jak ubiegły mieli normalne plony - orkisz ponad 1500 kg/ha czystego ziarna i gryka 800-1000 kg z ha suchego ziarna, ale to fachowcy jedyni w swoim rodzaju.

Podpytaj jak tą grykę pielęgnuje i kiedy sieje dokładnie i w jaką ziemię bo może u mnie jest za słaba, co prawda siał nie będę ale za to dowiem się jakie błędy popełniłem, co do tego chwastu to nie było złośliwie i powinni o tym wiedziec ale wyniki mają super i towar jak złoto cenny.

Tel.795-243-626

39 Ostatnio edytowany przez maksx (2011-05-08 11:02:55)

Z polifoską 6 czyli 6N 20P 30K% można zejść pod korzeń do 70kg/ha ale jak się sieje siewnikem razem ze zbożem w rządki. Jak się sieje systematycznie co roku to coś w tej ziemi zawsze zostanie. Ale jest też 2 opcja zrezygnuj nawet z saletry i z połowy uprawek i zaoszczędzisz na tych 70 ha coś około 20000zł i z tego żyj, ale nie licz wogóle na plony. Tak też można.

40

Jamir12 jak będziesz co roku na tym samym polu siał żyto i tak podawał do dopłat to ARiMR po trzech latach zmusi Cię do płodozmianu. Możesz napisać mieszanka zbożowa ozima i wtedy się nie czepiają płodozmianu .