1

Temat: Kresy

Powinienem urodzić się na Kresach konkretnie we wsi Cygany, Powiat Borszczów woj. Tarnopolskie. Ze wsi był już rzut kamieniem do Zbrucza i do sowietów. Dziadek opowiadał jak nasi na moście w nocy puszczali kobiety i dzieci na naszą stronę, w czasie głodu po drugiej stronie ludzie liście z drzew jedli. Jak weszli ruscy to wszystko boso, bez mundurów, jak przyszli drugi raz to od stóp do głów  w amerykańskim sprzęcie. Dziadek był w strzelczykach i czwartego dnia wojny na niebie widział już niemiecki samolot. Ależ piękne są te miasta, po prostu śliczne. Nigdy tam nie byłem a mam wrażenie że opuściliśmy nasze strony raptem wczoraj, fotografie, wspomnienia, stare dokumenty urzędowe i pocztowe, pozwolenie na wycinkę drzewa od Sapiechy, dawna Rzeczpospolita.  Pisać mógłbym bardzo wiele, ilu jest Kresowiaków na forum? Skąd pochodzicie? smile
A babcia jest z Jurjampola (w Panu Wołodyjowskim było wink )

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2011-05-21 22:44:28)

Odp: Kresy

Golub Dobrzyń to też niby kresy, ale to nie czasy moje, ani mojego ojca.Dziadek dopóki żył, opowiadał

3

mój dziadek sporo opowiadał ciekawych historii z czasów wojny. Jak byłem młody to słuchałem tego a w duchu myślałem "co ty tam dziadek wiesz". Dziś słuchałbym inaczej, ale dziadka brak.

4

Ja z Ukrainy pochodzę .  Okolice Kamionki Bużanskiej.

5

Moje rodzinne korzenie sięgają okolic Wolsztyna niedaleko Poznania.

6 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-07-21 22:49:45)

...