Temat: Prasy rolujące
Piszę tan post jako odpowiedź na poniższy cytat z działu Zakup Fortschritta..
i którą prasę rolującą byście polecili, chodzi mi oczywiście o najlepszy stos. jakości do ceny ,jak nie przymierzając ,rzeczony Forschritt.
Ja mam Deutz-Fahr RB 3.20 OC, mniej wiecej taką (tylko ze moja ma tez owijanie siatką:
http://www.oppenberg-landtechnik.de/cat … 3dbd352fba
i bardzo sobie chwalę.. dałem za nią 22 100zł, z 1995r, sprowadzona ze Szwecji. jak na prasę z szerokim (1,8m) podbierakiem na kółkach, owijaniem na 2 sznurki lub siatkę, na szerokich kołach to bardzo dobrze mi się udało kupić.
Robiłem nią jeden sezon, tzn pierwszy pokos tego roku.. zrobiłem przeszło 70 balotów i było ok. robi równe bele, do kantu (i balot ma naprawdę 1,20m a nie ~1,04m jak po prasowaniu Sipmą ), dobrze dogniata (czasem mi zetora 7211 dusiła ze aż gasł ) Polecam, jeśli komuś się taka trafi to brać nie pytać!
Znajomy dopadł po znajomości Welgera RP200, za 24000PLN z 1998r! owijanie tylko na siatkę, ale ąmiga po polach i łąkach aż miło.. Sam chciałem taką kupić, ale wszystkie możliwe kosztowały 28-30tys.. a trafił mi się taniutki podobny wyposażeniem Deutz-Fahr.
I jeszcze kilka wskazówek użytkowników którymi warto się kierować przy zakupie (przynajmniej ja się kierwałem)..
Warto dołożyć trochę kasy i kupić z szerokim podbierakiem, o wiele wygodniej sie później pracuje. I podbierak koniecznie na kółkach! (niektóre, Claasy np. ,mają podbierak na łańcuszkach - kiepski to patent..).
Siatka niby jest droższa (większy koszt/jedną belę) ale oszczędza sie na paliwie.. Sznurkiem trzeba zrobić około 11 obrotów balota, przy owijaniu siatką wystarczy ciut ponad dwa obroty.. korzyść ewidentna, tym bardziej ze obracanie 600kg w prasie trochę mocy wymaga..
to chyba na tyle.. mam nadzieję ze pomogłem