941

Odp: Pług

Cześć wszystkim.
Chcę kupić pług Agronom Roto 535, obrotowy 5 skibowy polozawieszony,zabezpieczenie pneumatyczne. Mam szansę go kupić za cenu zlomu.

Mam do was pytanie, jest to dobry pomysł, taki plug za ZT303?

Praca z tym pługiem wygląda tak:
http://www.youtube.com/watch?v=GfbyEpGBxhs
http://www.youtube.com/watch?v=t5L5B0sZ … re=related

zabezpieczenie pneumatyczne wygląda tak:
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs491.ash1/26865_112423365455233_100000627106329_135826_7250887_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs791.ash1/168157_177334402297462_100000627106329_451022_671293_n.jpg

Wszelkie opinie mile widziane, bo więcej głów  wiedzą więcej.:stu::D:angel:
Dziekuje.

942

Przecież masz pięcioskibowy obrotowy zawieszany, to poco Ci jeszcze jeden klamot ???

943

323 chyba z takim właśnie pługiem

http://www.youtube.com/watch?v=empNp64Y … mp;list=UL

944

Tak, mam 5 skibovy obrotowy zawieszany Privat Roto ,jest dobry, ale ma lekkiej konstrukcji a zabezpieczenie śrubem.

Często mam orki w kamienistym poli i obawiam się, że go rozerwiem. Potrzebuję jeszcze jeden plug aby miał nonstop zabezpieczenie, przede wszystkim na poli, ktore nieznam.

945

skoro robisz usługi na nieznanych polach i taki pług jest Ci potrzebny to go kupuj ,już tańszego klamota nie znajdziesz. Najwyżej z sześcio skibowego zrobisz cztero skibowy.

946

5 skib pociągnie na spokojnie ...  a ja jeste chętny na twój pług smile polum smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

947

Tak,robie usługi, sporadycznie przy mojej pracy.
W ubiegłym roku mam zaorano około 30 hektarów.
Tego roku prawdopodobnie będzie około 60 hektarów.
Jeśli będzie w nadchodzących latach więcej orki i będzie to na ZT wiele, tak kupim ©T180, dorobim turbo i Agronoma przedłużim na 7skib, z tym już mogę konkurować nowym ciągników.
cool

948

Ale po co wyważać otwarte drzwi?
ST 180 + turbo funkcjonuje w oryginale, podobnie jak pług Agronom 7 skib. Poco się męczyć: jedno sprzedać, drugie kupić, a od roboty jest baba, koń i traktor.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

949

To jest prawdą, dobry pomysł,ale jeszcze nie wiem ile będzie w nadchodzących latach hektarów na orki.
Mogę zaplanować maksymalnie do jednego roku, dla tego kupie ty "klamoty" big_smile

950

Witam może ktoś zainteresowany pługiem mogę podjechać zobaczyć jak to cacko wyglada

http://otomoto.pl/fortschritt-b173a-3-1-A81249.html

951

chce kupic wal do b-201 ile mozna rozsadnie za niego zaplacic. chodzi mi o ten b-603 z silownikami albo bez ?

Szykuje sobie pług do orki. Mam grudziądzką 5x30cm, kupiłem płozy, lemiesze i piersi nie oryginałÃ½ z Unii tylko zamienniki i właśnie wracam z garażu bo porozkręcałem wszystko i się biorę za składanie. Czy jak się kupuje takie elementy to pasuje wszystko idealnie jak Lego czy zawsze jakieś niedociągnięcia są? Ja jedną skibę złożyłem dobrze. Druga bez szlifierki nie wyjdzie ale już nie chciałem hałasowac po nocy bo sąsiedzi wrażliwi. Więc byle jakie części czy po prostu "tak to jest" z tym pługiem że tu trzeba podciąć tam dogiąc? Do tej pory zmieniałem jedynie lemiesze bo na piaskach to reszta zużywa się raz na kilka, kilkanaście lat, więc doświadczenia z pługami za wielkiego nie mam.

953

chyba mamy takie same pługi i jak wymieniałem wszystko w swoim to bez szlifierki się nie obyło - mimo że miałem oryginalne części. Po pierwsze to zawsze gdzieś lekko trzeba podszlifować - inaczej się nie da. Po drugie to zdarza się że krawędź odkładni wystaje powyżej krawędzi piersi (w miejscu gdzie się stykają) i robi się "próg" w którym klei się ziemia i przez to nie odrzuca skiby tylko ciągnie. Duży młot i odpowiednie formowanie odkładni. Po trzecie i najważniejsze przy składaniu - pozakładaj wszystko (odkładnia, pierś, ścinacz), połap lekko śrubami i dopiero dokręcaj stopniowo każdy element. Będzie więcej miejsca do manewru i nie trzeba będzie tyle szlifować.
Pług tani, części tanie ale nie zawsze idealnie pasują z tym że to chyba ogólna przypadłość starych pługów. W końcu materiał się poddaje i wystarczy kilka mm przesunięcia aby był problem.

gg 5118068

954

No i kupiłem to cudo Czechosłowackiej techniki
http://img151.imageshack.us/img151/5294/img0009sd.jpg

Dobrałem trochę pola w terenie i muszę mieć pług którym można się szybko przemieszczać i dużo zaorać. Mam nadzieję, że ciągnik poradzi sobie z nim.
W niedzielę na dożynkach sprzedający zrobił nam promocję i kolega z forum ALI zabrał B-201 a ja PHX-a Cena  to 1zł/kg

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

955

to cena dobra  oby orał  tak jak się należy .. ale ty chyba  masz obrotówkę ??  czy się mylę ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

956

Marku tak ja rozmawialismy to sa na 100% mocowania do wałów ale niestety nie do 323 tu wystapi brak mocy na naszych ziemiach ale z drugiej strony robota była by przednia po takim zestawie.

Pozdrawiam
niech moc będzie z Tobą

957

Dzięki

wojtas napisał/a:

to cena dobra  oby orał  tak jak się należy .. ale ty chyba  masz obrotówkę ??  czy się mylę ??

Tak mam ale ona jest przerabiana z półpodwieszanej na zawieszaną i nie nadaje się na wycieczki , a tym PHX-em zasuwa się na pełnej prędkości, a to teraz dla mnie ważne. Swoje pola w większości dalej będę obrabiał obrotówką. No chyba, że PHX-em będzie taniej, szybciej , lepiej.

958

fajny ten phx, fajnie że ma zabezpieczenie na sprężynach, siłowniki to wiecznie przeciekają.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

959 Ostatnio edytowany przez Pietia (2011-09-01 14:28:14)

FENOL  :uuuu: tak Cię lubie a ty takie głupoty opowiadasz jak dbasz tak masz wystarczy powymieniać uszczelniacze i kilka lat spokoju osobiście od trzech lat użytkuje PHX i nic oprócz łopat 2 piersi i usunięciu luzów na sworzniach nie robiłem do jesiennych prac będzie trzeba wymienic odkładnie bo sa juz powycierane troche ale to wszystko.Zapinasz i pole nie jak było z B200 nakręcasz a tu 2 lemieszy brak później trochę zmondrzałem i porobiłem na łańcuszkach i przykręcane na 2 śruby jak co to się ciągnął za pługiem

960

Staruszek ma takiego co przecieka, lecz zrobił w nim tylko jeden siłownik ten podpierający koło, no faktycznie się zapędziłem. Zwracam honor smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]