141

Odp: Pszenica

ja okolice wrocka dokładnie 55 km od niego

w sumei wszystka pszenice mam wykłoszoną a tej się nie spieszy tongue  mi to pasuje tongue nie będzie wszystkiego na raz big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

142

Jak się jej nie spieszy  to   znaczy że  da  plon ,  a  z  resztą  co  Ci  będę  gadał  sam  przecież  wiesz  jak  to  jest

143

teraz to nie wiadomo  o co chodzi .. dzis łaziłem po pszenicy  zauwważyłem ślimaki na obiedzie  ... co gorsza wpier.....  liście  flagowe pszenicy .... i co mu zrobic ??   dośc że susza to jeszcze ślimaki ...   patrzyłem zaglądałem i nie wiem czy szykowac się i pryskac na septorioze plew ??  wkoncu deszczu nie ma  to skąd ten grzyb ma byc ?:|

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

144

Dzięki za rady chłopaki muszę się tym zainteresować. a jeśli chodzi po te ślimaki to chyba za niedługo będziemy pryskać zboża jak rzepak insektycydami smile

145

Na ślimaki są molluscucyd.

146

u mnie też ślimaki się trafiają... też się zastanawiam czy pryskać teraz od chorób kłosa...

147

Grzegorz89 napisał/a:

Dzięki za rady chłopaki muszę się tym zainteresować. a jeśli chodzi po te ślimaki to chyba za niedługo będziemy pryskać zboża jak rzepak insektycydami smile

A nie zauważyłeś, że jest aktywny komunikat na mszyce i skrzypionki?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

148

U mnie w piątek kłos się wychylał dzisiaj już cały widać, myślę czy was nie posłuchać i na kłos nie posypać wink

149 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2011-06-05 22:27:14)

też się zastanawiam czy dosypać do 200- 210kg N/ha generalnie pszenica po zimie była przerzedzona. susza ją od dołu podsuszyła, ale góra jest zdrowa 
Czym pryskacie na choroby kłosa i za ile?
Co do odrzywek to polecam NUTRIMIX  15kg 250zł  2 x 1 kg na ha skład ma *** florowit  insol i takie tam to siki

150

Ja dam Bumper nie całe 50zł na ha.Można by tebukonazol ale był dany na liścia to wypadało by zmienić substancję.Jak by nie było tak sucho to ten Bumper troche słaby by był ale jest jak jest.Saletra na kłosa leży i czeka jak nie popada to sobie poleży.

151

Markus Bumperem pryskałem na liścia flagowego... Pszenica ładna bez oznak chorób... Rdzy sie trafiała ale teraz nie ma... Susza też swoje zrobiła..

152

Ja opóźniłem pierwszy zabieg popryskałem na liść flagowy duetem ultra i już chyba to będzie wszystko chyba ze pogoda się zmieni, szkoda walić kasę jak nie widać chorób, a prewencyjnie przy takich pogodach to myślę ze nie ma sensu

Rolnik z powołania:-)

153

ja pryskałem 3 razy już pszenicę... czekam na 4;p

154

A ile Ty dajesz azotu ja daje mało bo ok 70kg
Nie wiem czy 4 opryski to nie przegięcie przecież wszystkie źródła podają że pryska się 2 jakośćiówke 3

155

w czystym składniku 180-200. Blisko mnie ma spółdzielnia i też pryskali 3 razy i teraz na kłos 4... Pryskałem odżywkami to dodałem fungicydu;p

156 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2011-06-06 21:45:00)

Papej a ile zbierzesz  po takiej dawce azotu? Ja daje tyle śnieg...
Moja pszenica dziś zaczęła kwitnąć tak więc wstrzymuje wszelkie zabiegi na najbliższych kilka dni

157

A propo kwitnienia pryskacie jeszcze jakimiś odżywkami po kwitnieniu?

158

po kwitnieniu nie pryskam odżywkami... Jak ma liść flagowy to ostatnie odżywki daję

159

Ja dziś dałem około 50kg czystego składnika na kłos ,tylko żeby teraz popadało to będzie git{mowa o pszenicy jarej}.Póki co trzy burze przeszły i kropla deszczu nie spadła.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

160

Krzysiek napisał/a:

Papej a ile zbierzesz  po takiej dawce azotu? Ja daje tyle śnieg...
Moja pszenica dziś zaczęła kwitnąć tak więc wstrzymuje wszelkie zabiegi na najbliższych kilka dni

Ok 4-5 ton. w kiepskie lata mniej rekord to 7 ton
Problem jest w kierowniku (czyt ojcu) ale namówiłem go żeby na drugi rok "dał mi w opiekę" jakiś kawałek zrobię wszystko jak się należy czyli więcej azoty skracanie i 2 może 3 zabiegi fungicydem. po żniwach zbierzemy, wszystko przeliczymy i okaże sie co jest bardziej opłacalne, bo większe plony przy większym nakładzie to nie zawsze większy zysk