Odp: Pszenica
ja okolice wrocka dokładnie 55 km od niego
w sumei wszystka pszenice mam wykłoszoną a tej się nie spieszy mi to pasuje nie będzie wszystkiego na raz
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja okolice wrocka dokładnie 55 km od niego
w sumei wszystka pszenice mam wykłoszoną a tej się nie spieszy mi to pasuje nie będzie wszystkiego na raz
Jak się jej nie spieszy to znaczy że da plon , a z resztą co Ci będę gadał sam przecież wiesz jak to jest
teraz to nie wiadomo o co chodzi .. dzis łaziłem po pszenicy zauwważyłem ślimaki na obiedzie ... co gorsza wpier..... liście flagowe pszenicy .... i co mu zrobic ?? dośc że susza to jeszcze ślimaki ... patrzyłem zaglądałem i nie wiem czy szykowac się i pryskac na septorioze plew ?? wkoncu deszczu nie ma to skąd ten grzyb ma byc ?:|
Dzięki za rady chłopaki muszę się tym zainteresować. a jeśli chodzi po te ślimaki to chyba za niedługo będziemy pryskać zboża jak rzepak insektycydami
Na ślimaki są molluscucyd.
u mnie też ślimaki się trafiają... też się zastanawiam czy pryskać teraz od chorób kłosa...
Dzięki za rady chłopaki muszę się tym zainteresować. a jeśli chodzi po te ślimaki to chyba za niedługo będziemy pryskać zboża jak rzepak insektycydami
A nie zauważyłeś, że jest aktywny komunikat na mszyce i skrzypionki?
U mnie w piątek kłos się wychylał dzisiaj już cały widać, myślę czy was nie posłuchać i na kłos nie posypać
też się zastanawiam czy dosypać do 200- 210kg N/ha generalnie pszenica po zimie była przerzedzona. susza ją od dołu podsuszyła, ale góra jest zdrowa
Czym pryskacie na choroby kłosa i za ile?
Co do odrzywek to polecam NUTRIMIX 15kg 250zł 2 x 1 kg na ha skład ma *** florowit insol i takie tam to siki
Ja dam Bumper nie całe 50zł na ha.Można by tebukonazol ale był dany na liścia to wypadało by zmienić substancję.Jak by nie było tak sucho to ten Bumper troche słaby by był ale jest jak jest.Saletra na kłosa leży i czeka jak nie popada to sobie poleży.
Markus Bumperem pryskałem na liścia flagowego... Pszenica ładna bez oznak chorób... Rdzy sie trafiała ale teraz nie ma... Susza też swoje zrobiła..
Ja opóźniłem pierwszy zabieg popryskałem na liść flagowy duetem ultra i już chyba to będzie wszystko chyba ze pogoda się zmieni, szkoda walić kasę jak nie widać chorób, a prewencyjnie przy takich pogodach to myślę ze nie ma sensu
ja pryskałem 3 razy już pszenicę... czekam na 4;p
A ile Ty dajesz azotu ja daje mało bo ok 70kg
Nie wiem czy 4 opryski to nie przegięcie przecież wszystkie źródła podają że pryska się 2 jakośćiówke 3
w czystym składniku 180-200. Blisko mnie ma spółdzielnia i też pryskali 3 razy i teraz na kłos 4... Pryskałem odżywkami to dodałem fungicydu;p
Papej a ile zbierzesz po takiej dawce azotu? Ja daje tyle śnieg...
Moja pszenica dziś zaczęła kwitnąć tak więc wstrzymuje wszelkie zabiegi na najbliższych kilka dni
A propo kwitnienia pryskacie jeszcze jakimiś odżywkami po kwitnieniu?
po kwitnieniu nie pryskam odżywkami... Jak ma liść flagowy to ostatnie odżywki daję
Ja dziś dałem około 50kg czystego składnika na kłos ,tylko żeby teraz popadało to będzie git{mowa o pszenicy jarej}.Póki co trzy burze przeszły i kropla deszczu nie spadła.
Papej a ile zbierzesz po takiej dawce azotu? Ja daje tyle śnieg...
Moja pszenica dziś zaczęła kwitnąć tak więc wstrzymuje wszelkie zabiegi na najbliższych kilka dni
Ok 4-5 ton. w kiepskie lata mniej rekord to 7 ton
Problem jest w kierowniku (czyt ojcu) ale namówiłem go żeby na drugi rok "dał mi w opiekę" jakiś kawałek zrobię wszystko jak się należy czyli więcej azoty skracanie i 2 może 3 zabiegi fungicydem. po żniwach zbierzemy, wszystko przeliczymy i okaże sie co jest bardziej opłacalne, bo większe plony przy większym nakładzie to nie zawsze większy zysk
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo