Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » E 516 B Po co to się stosuje?
A to nie czujnik od czujnika strat ?
andrew to bebechy twojego kombajnu? widzę że pieściłeś maszynkę
Andrew ale to jest w tej przestrzeni pomiędzy sitem dolnym a górnym .. co nie ?? czy całkowicie za sitami ?? na tylnej belce? bo za bardzo nie widze:P w którym to miejscu jest
Hmmm ta blacha jest dokładnie w tym miejscu jak na fotografii, znajduje się na końcu wanny (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Nie mogę teraz znaleźć żadnego kombajnu z tą blachą i jej zdjęciem, ona jakby zastawiała wiatr z wialni żeby nie wyrzucało śmieci czy kłosów spadających z końca górnego sita które spadają na ponowne wymłócenie. Ale po co jest ta blacha konkretnie jest i do jakich zbóż powinna być to nie mam zielonego pojęcia.
Na pewno to nie jest od czujników strat, listwa od czujników jest zamontowana bardziej z tyłu kombajnu.
Zdjęcia są mojego kombajnu, długo żeśmy nie szykowali jakieś 5 miesięcy
wiesz co .. czyli jeśli dobrze rozumie to ta blacha zasłania wolną przestrzeń pomiędzy dolnymi sitami a górnymi w koszu sitowym .... .. poprostu to jest po to by tak jak mówisz wiatr nie wydmuchiwał niczego z dolnego sita i po to by tez ten wiatr zbytecznie nie uciekał ... przez tą jamę a przez górne sito odwiewając (wkoncu poo to tam wieje tym halnym )
No tak ona zastawi to co zostało odwiane z dolnego sita, i to teoretycznie nie wyleci za kombajn tylko wpadnie do powrotnego omłotu. Tylko w jakim zbożu to trzeba stosować, po prostu pytam się z czystej ciekawości.
w każdym ... tego się nie wyciąga bez potrzeby ... poprosru musi to byc i już dla lepszego czyszczenia ziarna
Tą blachę wyciągasz tylko do wymiany sit.
Znalazłem w ogłoszeniu jak to wygląda zdjęcie nr 2 http://moto.allegro.pl/kombajn-fortschr … 68296.html , dla porównanie zdjęcie mojego kombajnu bez tej blachy
Do wymiany sit to masz rację na pewno byłaby potrzeba wyjęcia przed wymianą, tylko po co się ją stosuje.
jest po co jak pisze:P u mnie nie ma blachy a jest guma w tym miejscu .... w tym ze mam classa a nie forszaja
Z tego co ja się orientuje to ta blacha jest do tworzenia poduszki powietrznej na sitach i wtedy ładnie wszystko jest wyczyszczone.Jeżeli się mylę to mnie poprawcie
ta blacha jest po to żeby ci ziarna nie wywiało i ona powinna mieć regulację góra duł ,jak ją troszkę opuścisz to wtedy możesz opuścić troczę to drabinkę za ostatnim sitem,jeśli chodzi o tą blachę co mam ją na myśli
no ale jak tą blache dam do góry to wtedy faktycznie nie wydmuchuje -szczególnie rzepaku- ale wszystko idzie na powrót a to już nie dobrze.
Dzień dobry.
Sławek zawsze czuwa
Oj nowi nowi
gdzie ci nowi???:nie_wiem: a wracając do pytania to widze że nie ma mądrego:D
A jakie było pytanie?
no co z tą blachą a dokładnie czy jak da się wyżej to czy za dużo śmieci nie będzie szło na powrót???
Forum Fortschritt i IFA » młocarnia » E 516 B Po co to się stosuje?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo