1

Temat: E 516 B Po co to się stosuje?

http://images49.fotosik.pl/908/30959f306a713674med.jpg

A więc chciałem się zapytać po co się stosuję taką zastawkę jak dorysowałem w czerwonym konturze? U mnie tego nie ma, lecz gdzieś w kilku ogłoszeniach widziałem założony taki dodatek.

2

Odp: E 516 B Po co to się stosuje?

A to nie czujnik od czujnika strat big_smile big_smile ?

3

andrew to bebechy twojego kombajnu? widzę że pieściłeś maszynkę

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

4

Andrew ale to jest w tej przestrzeni  pomiędzy sitem dolnym a górnym .. co nie ??  czy całkowicie za sitami ?? na tylnej belce?  bo za bardzo nie widze:P w którym to miejscu jest

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

Hmmm ta blacha jest dokładnie w tym miejscu jak na fotografii, znajduje się na końcu wanny (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Nie mogę teraz znaleźć żadnego kombajnu z tą blachą i jej zdjęciem, ona jakby zastawiała wiatr z wialni żeby nie wyrzucało śmieci czy kłosów spadających z końca górnego sita które spadają na ponowne wymłócenie. Ale po co jest ta blacha konkretnie jest i do jakich zbóż powinna być to nie mam zielonego pojęcia.
Na pewno to nie jest od czujników strat, listwa od czujników jest zamontowana bardziej z tyłu kombajnu.
Zdjęcia są mojego kombajnu, długo żeśmy nie szykowali jakieś 5 miesięcy wink

6

wiesz co .. czyli jeśli dobrze rozumie to ta blacha zasłania wolną przestrzeń pomiędzy  dolnymi sitami a górnymi w koszu sitowym ....  .. poprostu to jest po to by tak jak mówisz wiatr nie wydmuchiwał   niczego z dolnego sita i po to by tez ten wiatr zbytecznie nie uciekał ... przez tą jamę  a przez górne sito odwiewając (wkoncu poo to tam wieje tym halnym )

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

No tak ona zastawi to co zostało odwiane z dolnego sita, i to teoretycznie nie wyleci za kombajn tylko wpadnie do powrotnego omłotu. Tylko w jakim zbożu to trzeba stosować, po prostu pytam się z czystej ciekawości.

8

w każdym ...  tego się nie wyciąga bez potrzeby ...  poprosru musi to byc i już  dla lepszego  czyszczenia ziarna

9

Tą blachę wyciągasz tylko do wymiany sit.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

10

Znalazłem w ogłoszeniu jak to wygląda zdjęcie nr 2 http://moto.allegro.pl/kombajn-fortschr … 68296.html , dla porównanie zdjęcie mojego kombajnu bez tej blachy
http://images43.fotosik.pl/929/ffc3a8c4b1cd4dd8med.jpg
Do wymiany sit to masz rację na pewno byłaby potrzeba wyjęcia przed wymianą, tylko po co się ją stosuje.

11

jest po co  jak pisze:P u mnie nie ma blachy a jest guma w tym miejscu ....  w tym ze mam classa a nie forszaja

12

Z tego co ja się orientuje to ta blacha jest do tworzenia poduszki powietrznej na sitach i wtedy ładnie wszystko jest wyczyszczone.Jeżeli się mylę to mnie poprawcie

13

ta blacha jest po to żeby ci ziarna nie wywiało i ona powinna mieć regulację góra duł ,jak ją troszkę opuścisz to wtedy możesz opuścić troczę to drabinkę za ostatnim sitem,jeśli chodzi o tą blachę co mam ją na myśli

14

no ale jak tą blache dam do góry to wtedy faktycznie nie wydmuchuje -szczególnie rzepaku- ale wszystko idzie na powrót a to już nie dobrze.

15

Dzień dobry.

16

Sławek zawsze czuwa wink

17

Oj nowi nowi smile

18

gdzie ci nowi???:nie_wiem: a wracając do pytania to widze że nie ma mądrego:D

19

A jakie było pytanie?

20

no co z tą blachą a dokładnie czy jak da się wyżej to czy za dużo śmieci nie będzie szło na powrót???