61

Odp: filniki z FORTSCHRITT

No ładnie idzie to fakt to ten case miał 190 kucy ? trochę wolniej się seryjny wkręca ale czy seryjnego można tak przerobić żeby tak chodził  ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

62

http://www.youtube.com/watch?v=o-gG2aUK … re=related

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

63

bedzie potwor

Fortschritt zt 423 a razy 2

64

i jest potwór
http://www.youtube.com/watch?v=IWon9q9j7Sg
już w czasie oglądania nasuwają mi się pytania:
1. Czy silnik miejscami łapie zadyszkę i się przydusza ??
2. Ile ten silnik "siorbie" paliwa przy takim piłowaniu ??
3. Dlaczego tak nerwowo - troszkę spokojniej.
Ale to na pewno tylko na potrzeby testów wink

gg 5118068

65

Przepraszam za dodanie w innym dziale. hmm

66

taki dymek przy 170 KM z takim pługiem..... trzeba w potworze jeszcze pogrzebać.....

67

taki silnik powinien być montowany seryjnie i odciążony na 140-150 KM...

Wstawienie 4 cylindrowego 100 KM silnika to pomyłka przy prawie 6 tonowym ciągniku (z obciążnikami).....

68

maxi900 całkowitą masz rację nic dodać nic ująć takiego stosunku mocy do wagi nie mają nawet nowe ciągniki

69

Dlatego ludzie montuja leylanda lub sie bawia w przeróbke na ife (turbo lub "6")

70

ale po co tak to inżyniery z DDR wymyślili z tego co posiadali i daje rade .to poco psuć ?

Leszek   dla kolegów'

71

Czy taka szóstka mieści się normalnie na ramy 323? Chodzi mi głównie o to czy mieści się bez przerabiania przednich podpór,czy też może ramy zt423 są dłuższe? Pytam się bo poważnie myślę nad takim ciągnikeim tylko do rycia,a w jakieś zachodniaki to jednak strach się bawić a forsz ma części tanie, i jakoś się przyzwyczaiłem do tego mojego poczciwego dziadka smile

72

rama pod silnik jest dłuzsza o 30cm

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

73

A ciekawe jakby się udało wstawić taki silnik w ramy zwykłego 323 przerobić pod poduszki, bo oryginał 423 ciężko trafić...

74

Przecież ten na filmie to 323 big_smile kilka takich przeróbek było i wszyscy wydłużają ramy.
Ja jednak wybrał bym 6 cyl Ify ale chłodzone powietrzem,

75

Zgadzam się ze Scorpionem  bo przy 6 chłodzonej powietrzem  nie ma potrzeby  przedłużania ramy wystarczy zrobić tylko nowe mocowania przednich poduszek silnika .

GG 16238418

76

http://www.youtube.com/watch?v=s06ApOWgdas
a mnie kusi coś takiego, efekt piorunujący ..

77

v8 to według mnie przesada big_smile

78

panowie a ile taka 6ify bedzie palic w ciagniku na godzine pracy pewnie nie malo

Fortschritt zt 423 a razy 2

79

michu23 napisał/a:

panowie a ile taka 6ify bedzie palic w ciagniku na godzine pracy pewnie nie malo

Jak będzie miała odpowiedni sprzęt podczepiony pod siebie to zmieści się w normie. tongue

80

michu23 napisał/a:

w przeliczeniu na hektar powinno być podobnie. Przez to że jest w nim za słaby silnik to jest to najbardziej newralgiczny punkt tej maszyny.

Łatwo jest szacunkowo określić jakie są słabe punkty maszyny patrząc na ilość postów w odpowiednim dziale. Najsłabszym punktem jest silnik (3406 posty), następnie skomplikowana hydraulika (2288 postów), a trzecie miejsce ma nietypowo rozwiązane sprzęgło (1734 posty). Może to trochę dziwne rozumowanie ale to właśnie w tej kolejności dane elementy sprawiały ludziom najwięcej problemów.

Silnik 4VD w takim ciągniku będzie mieć zawsze krótszą żywotność niż 6VD, ze względu na obciążenie - a spalanie wyjdzie podobnie (lub nawet mniej) na hektar (przykładem są ciągniki o wielkiej mocy które z odpowiednim sprzętem przy odpowiedniej prędkości biją rekordy ekonomiczności).