Odp: Żniwa 2011.

Ja mam juz po jęczmieniu, teraz czekamy na żyta, sąsiad wjechał wczoraj w żyto ale dał spokój bo jeszcze trochę za mokre.

42

Wczoraj skosiłem rzepak z pnia ,plon kiepski w zależności od ziemi na lepszej ponad 3 T/ha na słabej 1,2T/ha średnio 2T/ha wilgotność 9,5% cena 1950zł/T brutto.Gdyby nie cena to masakra.

43

Dziś zaatakowałem żyto i po omłocie zbiornika zaparkowałem kombajn pod wiatę, wciąż mokre.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

44

Wczoraj skończyłem odstawianie rzepaku. Srednia wydajność wyszła prawie 3 tony/ha - bez kilku kg. Rozrzut plony od 2 do 3,5 tony. Najlepiej plonowały odmiany Chagall i Adriana.
Gdyby nie majowy śnieg i przymrozki to byłby rekordowy rok. Niestety. Może następny będzie lepszy ....

45

a ja dziś w pracy mam świetny widok za oknem i zamiast pracować gapię się jak za ogrodzeniem szkoły zasuwają claasem w rzepaku. Takie widoki mogę mieć na co dzień a nie tylko te wystrojone licealistki wink

gg 5118068

46

Moje kombajny jeszcze w tym sezonie nie tknęły kłosa , i jak dalej będzie taka pogoda to nie prędko tkną .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

47

Ja w niedzielę zacząłem żyto ale mokre jeszcze trochę jest

48

A u mnie już pszenżyto zaczyna w kłosach rosnąć a tu na pogodę się nie zapowiada

49

Kamil patrzyłem na pszenżyto spółdzielni blisko mnie to też rośnie... rzepak tak samo kiełkuje... może w końcu będzie pogoda bo póki co to lipa...

50

Oj nie dobrze się robi  sad

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

51

Tak marne zbiory rzepaku a na skupie dzisiaj rzepak w dół

52

k.... znowu pryska:/ woda stoi na polach... oj marne będą te żniwa...

53

wjechałem  skosiłem pszenice    na górkach  co miałem  wilgotnośc 15% niestety  ale mokra ...   skosiłem 2.6 ha   wychodzi  5.5t z ha   i stwierdzam że jak na te kamienie co tam sa to jest bardzo ładnie ...   aż jeste ciekaw co będzie jak wjade na te lepsze kawałki ..  coś koło 8 powinno byc big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

54

eeetam pierd..cie ja jeszcze hederu nie poskładałem szukam listwy co trzyma bagnety .....
jęczmień ozimy poszedł u sąsiadów, rzępaki moze jutro...
dzis prysnołem pszenice randapem bo perzu było......

55

wow.. a u nas jak dobrze pójdzie to 4 dni pogody i po żniwach ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

56

Ja dziś skosiłem pół hektara żyta i jeszcze trochę wilgotnawe jest.

57

A znacie ceny pszenicy na ten sezon

58

W Agrobiznesie pitolili ceny na nowy skup 850-870.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

59

http://www.golpasz.com.pl/cennik2.htm
http://www.rolpetrol.com.pl/notowania/zboza/

60

Wczoraj ciachnąłem rzepak słaba wydajność ale choć zebrałem to co urosło. Dzisiaj znów padało całą noc,ciekawe te żniwa, u nas rzepaki jeszcze stoją a sporo grad obił i nawet 100kg/ha nie mają.