Temat: Orkisz
Pisac wszystko o tej roślinie specyfika uprawy , naworzenie, ochrona , itp
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Orkisz
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pisac wszystko o tej roślinie specyfika uprawy , naworzenie, ochrona , itp
Specyfika uprawy:
Posiać możliwie w terminie jak dla żyta
Wiosną przebronować jak się kiedyś pszenicę bronowało - spytać ojca a najlepiej dziadka, kto ma, to dziadek wie kiedy i jak fachowo to zrobić
Uważać z nawożeniem azotowym bo wylegnie
W razie konieczności prysnąć na chwasty dwuliścienne, ale w zasadzie rośnie wysoko i się nie boi, - w ekologii zwalczanie mechaniczne chwastów - są takie specjalne pazury do tego, jak ktoś się uprze to pojadę do znajomego i zrobię fotki
Kosić na klepisku ściśniętym do minimum, na średnim wietrze i otwartym sicie żaluzjowym
Jak da 1,5 -2 tony / ha w plewie - nie kląć - tak ma być.
Gdzie sprzedać od tego zacznę bo cały rok jeść to nie zniosę nawet nie wiem czy dobre :nie_wiem:
A to już wymaga sporej kreatywności. Jest co raz gorzej ale da się. Można zmielić na mąkę i szukać odbiorców w piekarniach, sprzedawać na festynach i jarmarkach itp, itd.
u nas młyn bierze to w nieograniczonych ilościach. myślę że nadal brać będą. cena za zeszły rok to o ile dobrze pamiętam coś 1000-1200zł/tonę.
rekordzista z hektara zbiera podobno 3,5tony w plewie. gość wysiewa to dopiero pod koniec października. tyle się na młynie dowiedziałem. jaka faktycznie prawda nikt nie powie...
Witam.
Widzę, że Orkisz zainteresował trochę Nasze grono, to dobrze.
Mam bukownik i potrzebowałbym sita do przepuszczenia orkiszu. A założone są do koniczyny.
Może ktoś ma lub słyszał gdzie można kupić. Będę wdzięczny. Model BK 1100.
Chyba że jest inny sposób obłuskania.
Pozdrawiam.
Witam.
Możesz kolego podać telefon do tego młyna.
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
a po co Ci orkisz puszczać przez bukownik??? Łuski chcesz się pozbyć? go się siejae razem z nią. a na młyn też razem z łuską. namiar na młyn na szybko wygooglowałem i proszę:
Młyn Skarszewy
Gdańskie Młyny i Spichlerze
Dr CORDESMEYER Sp. z o.o.
ul. Młyńska 5
83-250 Skarszewy
Tel. (058) 588-24-02, 588-24-39
Fax (058) 588-24-02
skarszewy@gdanskiemlyny.pl
www.gdanskiemlyny.pl
troszkę daleko od Ciebie, ale przy dużych ilościach to może i się opłaci....
a po co Ci orkisz puszczać przez bukownik??? Łuski chcesz się pozbyć? go się siejae razem z nią. a na młyn też razem z łuską.
Kolego miałeś kiedykolwiek do czynienia z orkiszem czy tak sobie palnąłeś taką głupotę, że orkisz mieli się razem z plewą.
Cały zysk w tym interesie polega na jak najtańszym wytworzeniu mąki z pełnego przemiału Typ 1850 lub 2000. Jeśli oddasz plon z hektara za te 1500 czy 2000 to po co twa męka skoro w tych samych kosztach wyprodukujesz 3,5 - 4 tony pszenicy i nie szukasz zbytu, transportu itp. Jak by to miało sens i wymiar ekonomiczny to miałbym orkisz już 7 lat, a tak to tylko w ramach rekreacji i żeby nie wypaść z wprawy ćwiczymy z sąsiadem 20arów.
MAREKPE dzwoń pod nr który podałem i się dowiesz, czy warto się męczyć i łuskać orkisz. sam się zdziwiłem jak zobaczyłem że plewy skupują. A czy go obłuskasz czy nie cena taka sama ( słowa kierownika tego młyna). Widocznie mają na młynie wystarczający sprzęt żeby przed przemiałem pozbyć go łuski.
co do mojego kontaktu z orkiszem to go nie sieje, ale znajomy się bawi z nim kilka lat. Dużo czytałem, rozmawiałem na temat tej roślinki bo mnie zainteresowała po rozmowie z kierownikiem młyna. cena wychodziła wówczas 2xcena pszenicy (za niełuskany orkisz).
A jak kosi się ten Cały Orkisz ??? na jakich obrotach jak trzeba ustawić sita klepisko itp . Jestem bardzo tego ciekaw
Klepisko podciągasz prawie na max, obroty jak w pszenicy ok 1000-1100, wiatr średni i żaluzja całkiem na ostro. Ogień na kotły i w step.
Witam.
Czy ktoś ma bukownik z sitami o średnicy 4mm. Potrzebuję przepuścić orkisz.
Jeżeli ktoś chce nasiona do siewu to jeszcze mam.
Pozdrawiam.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Orkisz
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo