Odp: Żniwa 2011.
Ja wczoraj skosiłem 2 hektary żyta i dzisiaj położyłem jeszcze 3 ale chyba znów obleje bo coś zaczyna się chmurzyć od zachodu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2011.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja wczoraj skosiłem 2 hektary żyta i dzisiaj położyłem jeszcze 3 ale chyba znów obleje bo coś zaczyna się chmurzyć od zachodu.
U mnie minął drugi dzień bez deszczu , jak wytrzyma pogoda jutro ruszam na zarobek.
Ja jestem baaardzo zadowlony z Muszelki. Na słabszych stanowiskach (piaski) plonuje na poziomie ok 5 t/ha , zaś na lepszych plon ok 7 t/ha (4-4,5 zbiornika z ha).
Musicie pamiętać, że Muszelka jest w klasie B. W tamtym roku miała parametry konsumpcyjne, w tym roku może być problem. Co prawda ziarno jest duże i grube, ale blade jak ja
Wczoraj zacząłem też kosić Legende - wykosiłem tylko jeden zbiornik - wilgotność 16%. Odmiana dla kogoś, kto potrzebuje dużo słomy
U mnie w okolicy wszystko stoi ją jedyne co skosiłem to trawę w koło kombajnu
jak tak dalej będzie popadywać to po żniwach. już koło 5%ziarna (w oziminach) jest porośnięte. w mojej okolicy chłopaki zdążyli parę ha jęczmienia wymłócić. Reszta łącznie z rzepakiem stoi i moknie...
A ja już po ptokach , pada od rana.
własnie mnie to w niej wkurzyło że jest blada ... przez co Młyn w ujeździe będzie wybrzydzał ... chyba że zmieszam wszystko i młynpol łyknie ... w tej chwili płaca po 800zł\t
nie mówie że to zła pszenica ... ale myślałem że te 6 t z ha namłuce co by mnie zadowoliło ... a tak to 1 ha ładuje do zbiornika ....
Podobno od wtorku ma być pogoda żniwna . Oby!
U nas też już po balu leje trzeci dzień jakości w zbożach zapomnij porażka
ja wczoraj wyjechałem na rzepak... 4 razy zalgnąłem, omłóciłem jeden zbiornik 2 tonowy i dałem na spokój... wujaszek u siebie jak wjechał to trzeba było go ściągać z pola bo by nie wyjechał... masakra a później jeszcze padać zaczęło... pada cały dzień... makabra
u nas nic jeszcze nie ruszone poza jęczmieniem ozimym. No a to co na polu zaczeło rosnąć i to ostro!!!! pszenżyto ma już korzenie w kłosie, rzepak zielone kiełki, pszenica tez zaczyna wschodzić. w polu mokro, zboże mokre, najwcześniej w środę ruszymy w pole.
Generalnie trzeba bedzie wszystko zmagazynować bo za te kiełki h.. dostaniemy w śierpniu
ja może w czwartek wyruszę na rzepak bo na razie to wody stoi na polu i na glinie tak się maże, że szkoda gadać...
Próbowałem dzisiaj młócić żyto ale mokre, zobaczymy co przyniesie jutro. Klientów też nie brakuje, u siebie trzeba w pierwszej kolejności bo pogoda nie pewna.
U nas młócą rzepak ale tylko ci co maja suszarnie A my jutro próbujemy w rzepak wjechać.
Dziś popołudniu wyjechałem na próbę , ukosiłem z siedem ton jęczmienia jarego i okazał się suchy jak pieprz tak że od jutra ostro w ogon i ciąć ile się da przed deszczami.
Żniwa rozpoczęte na razie na usługach ale w końcu dobre i to
ja jutro próbuje pszenice jak bedzie ok to charatam i po żniwach reszte tylko usługi
U nas dziś spółka kosiła jęczmień zimowy wilgotność to ok 18 ale to wszystko na suszarnie a my czekamy
Generalnie trzeba bedzie wszystko zmagazynować bo za te kiełki h.. dostaniemy w śierpniu
tak łatwo tego sie nie zmagazynuje. bedzie mokre i splesnieje ..u nas tez lipa
A umnie od piątku dwa-trzy razy w ciągu dnia pokropi a skosiłem tylko rzepak.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2011.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo