Odp: Żniwa 2011.
ja wczoraj po żniwach ... .. teraz same usługi
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2011.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja wczoraj po żniwach ... .. teraz same usługi
z wczorajszego pola średnia wyszła mi 7.3t/ha
Rzepak skoszony... Średni plon 3t/ha... Czas ruszać w pszenicę
ja poczekam jeszcze z tydzień, pszenica jara jeszcze tego potrzebuje a i mieszanka strączkowo-zbożowa musi poczekać glifosat jeszcze nie zabił łubinu. sprzątnięta mieszanka i żyto, zostało 10 ha cięcia.
wczoraj zacząłem d 12 kosić, najpierw swój owies 2 ha po drodze 3 ha przenicy po koleżensku i o 18 zacząłem u siebie pszenice, wilg 14,5 . z kawałka 4.2 ha ukosiłem dla mnie aż 14 ton pięknych ziarenek. Dla mnie to dużo bo ponad hektar na tym polu to piaski 5,6 klasy, walczyłem do 23, dzisiaj wjechałem o 14 w pszenice ale wydawała mi sie za mokra ukosiłem 2 zbiorniki i wziąłem sie za jęczmień, z 0,56 ha ukosiłem coś koło 3 ton. pojechałem do kolegi bo nieszczęśnikowi skrzynia w bizonie padła i chciałem mu pomóc ale nie zdążyłem nakośić zbiornika i przyszła ulewa... teraz nie wiem kiedy będzie z 3 dni bez deszczu....
U mnie koniec koszenia, 4 ha słomy już skulnięte jeszcze 3 i 15 ha dokupionej ale jeszcze stoi. Ważne że ziarko wyciągnięte za sucha, nawet żadnej wpadki nie było..
U mnie też po żniwach,Scorpion i płacisz za słome?
W tym roku wszystkich po pier******.. 300 zl za ha, taniej brak..
U nas żniwa idą pełną parą... Od 10 tylko dookoła ryk bizonów to jeżdzą to u sąsiadów koszą ( ze spółki ) A u mnie się kosi mieszankę. W miarę dobrze sypie. Dzisiaj po sniadaniu lece zbelować 2ha słomy a później tata dalej jedzie kosić. dziś się skończy kosić miesznkę ok 5ha. Potem jak będzie czasu zacznie się żyto...
Ja skosiłem 6 ha pszenicy reszta w polu ludzie nie dają mi żyć od 6 rano do 22 cały czas ktoś chce kosić , dziś popadało czyli przerwa na wymianę hedera który lada moment nadjedzie, w terenie około 20 % zebrane.
Szerszy ?
Nie , normalny 4,2 poprostu stary się rozpękł wyrwało ślimak z hedera a z racji że nie było nigdzie dobrego ślimaka to kupiłem drógi heder od kombajnu produkowanego na export , ma inne dociski kosy chyba takie jak w e 524 i chyba bagnety bez stalkowe.
Ja żniwa zakończyłem w czwartek, zostało jeszcze 3ha słomy do zwinięcia i zwiezienia i koniec.
U nas jest super pogoda od środy, dziś się troszkę chmurzy ale deszcz pewnie wieczorem albo wcale bo chmury wysoko.
a mi jeszcze zostalo 20h i silnik wystawil kopyto i jestem w kropce i malo tego by sie jeszcze spalil od tego wszystkiego cholera jasna
Ja już po żniwach pszenica dała średnio 5 T/ha, przepały w tym roku dały mocno o sobie znać.Co do kombajnu to przeżyłem koszmar bo urwał się wirnik i załatwił chłodnice nie wspomnę o filtrze oleju co załatwił 2 pompy i urwał się alternator i trochę przegrzałem silnik.
Wczoraj zrobiłem dożynki zboża słabe i drobne rekordzik śmigał prawie bezawaryjnie ,padło tylko łożysko na rolce napinającej pas odrzutnika koszt 15zł. i pół godziny roboty.Teraz ma przerwę do października a potem trochę kukurydzy .
JA też po żniwach ,prawie 030 ha pszenicy stoi w wodzie
Jeśli już tak o awariach to żeby nie było słodko i u mnie to całe żniwa śmigał jak się patrzy a przed wczoraj zjechałem do domu wjechałem pod wiatę by nie mókł ... następnego dnia wyjeżdżam z pod wiaty .. dmucham smaruje wszystko gra odpalam i coś piszczy ........ szok ale nic stwierdzenie pasek od alternatora no nic podciągnąłem i dalej to samo więc nie ma innej opcji pasek do wymiany ... ściągnąłem pasek patrze na pompę wodną i szok luz około centymetra ......... no więc wymiana pompy ... następnego dnia z rana do serwisu tirów proszę bardzo pompa niecałe 300zł to ok pasuje ... ale mówią żeby od razu uchwyt wentylatora ułożyskowany wymienić ale nie maja na sklepie wiec muszę czekać do jutra .... i zanim to złoże to będzie wtorek jak nic więc już po usługach ..... czyli że tak powiem w tym roku marnie ............... ale swoje już w domu
Ja skończyłem wczoraj praktycznie bez awarii , urwała mi się jedynie linka od gazu i kołek zabezpieczający widełki od 1 i wstecznego. Poza tym bezawaryjnie. Bizona naprawiałem 2 razy dziennie na szczęście to już historia.
pozazdrościć u mnie to nie da się zacząć co drugi dzień leje a jak obeschnie i mogę zacząć to znowu pada .Dzisiaj ugryzłem pszenice ale ukosiłem niecały zbiornik jak zaczęło lać boje się że porośnie i cały rok psu w d... ,Sąsiedzi też marnie ,mało kto zdołał skosić więcej niż 1/4 zasiewów szkoda by było stracić plony bo zborze w tym roku dobrze sypie wnioskuje po tym jak niewiele skosiłem na ten niecały zbiornik.Spoglądam w niebo z nadzieją ze coś się poprawi .
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2011.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo