Odp: Żniwa 2011.
koseś to jak ty masz 20 kostek słomy z ha to zboże też musiało ci dobrze sypać
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2011.
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
koseś to jak ty masz 20 kostek słomy z ha to zboże też musiało ci dobrze sypać
A moje 30 arów pszenicy nadal tonie w wodzie . Jutro chyba zaczne klepać kose wiązać powrósła i pójde na całość
Marczi bardzo jestem zadowolony i nigdy więcej zwijać słomę w bele okrągłe ,koszt sznurka to około 1,26 na jedną kostkę @Scoda słomy jest około 4t./ha i plon w zeszłym roku był lepszy
Ja z słomy w tym roku jestem zadowolony.. w zeszłym roku 8 -13 balotów 120-120 z hektara. W tym roku 20 z ha, 120/140-120 także nie narzekam ale i tak 12 ha dokupiłem bo moje 7 ha zboża to troszkę za mało...
to ja nie wiem koseś ty masz 20 kostek z ha a u nas prasuja też te kostki (firma skupująca słome) i prasują max 4 snopki z ha to jak to jest ?? inne snopki ? bardziej zbite? słomy macie więcej ?? czy wkońcu jakt to jest ?? wiem że ten snopek co tu robią waży 500kg ... dziwne to wszystko
czyli kostka kolegi waży jakieś 200kg
4 snopki z ha razy 500 kg = 2t z ha a u kosesia 4 tony. no i antywylegacz robi swoje...
Wojtas to nic dziwnego jak słusznie Scoda napisał moja kostka waży 200kg. ale mógł bym robić po 250 kg wydłużając o 50 cm snopek ,a jeśli w twoich stronach prasują claasy 3400 to robią tgz. eurokostki o szerokości 120 i wysokości 100 to waga ich na pewno przekracza 500kg. tym bardziej że oni bardziej zbijają aby maksymalnie załadować auta .
A moje 30 arów pszenicy nadal tonie w wodzie . Jutro chyba zaczne klepać kose wiązać powrósła i pójde na całość
Idź na całość! Idź na całość! Idź na całość! Idź na całość! Idź na całość! Idź na całość! :walka:
z 7,5 ha zawiozłem 30 balotów 1,8m.
Na jednym polu żyta[2,5ha] zwinąłem 4 baloty na drugim polu żyta hybrydowego[0,6ha] zwinąłem też 4 baloty, ciekawe takie żytko ciekawe ile papu potrzebuje i jakiej ziemi.
Co za żniwa nie da się dokończyć zboża a co dopiero orać pod rzepak a czas już nagli. :nie_wiem:
koseś prasują prasą Fahr jak się nie myle i dwoma classami ... tak czy siak przy każdej z pras chodzi DF DX 160 i ma co robic by ta brykę ruszyc a prasują tak że manitu musi sie rozpędzac by widły wbic
u nas 20% skoszone czyli rzepaki i troszkę pszenicy
reszta moknie
Nie widać końca deszczy....
u mnie ludzi trochę pokosili w poprzednim tygodniu ale ci co nie mają maszyn nie mają nic ruszone. Na szczęście u mnie na Warmii była późno wiosna i zboża dopiero co doszły więc jest jeszcze czasu zanim zaczną kiełkować... (pszenżyto doszło tydzień temu, a owies jeszcze za wcześnie)
A ja skończyłem ten kawałek pszenicy na szczęście nie kosą,ale oponki lgneły w ziemi .Oby przyszłe żniwa były pogodniejsze dla nas wszystkich.
Ja wczoraj skończyłem żniwa jeszcze tylko słoma została do zwijania
Mi zostało jeszcze 1ha pszenicy. Wczoraj kosiłem i z ledwością załapała się na konsumpcyjną
U nas deszcz ostatnie dwa dni padało dziś do południa spokój a po południu jazda na nowo brak słów
jw............
U nas żniwa dziś przy święcie skończyliśmy i właśnie teraz ojciec pojechał dokończyć belowanie słomy i można pomału ziemię mieszać pod oziminy.
a u mnie jeszcze wszystko stoi
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2011.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo