181

Odp: Żniwa 2011.

Dla mnie te żniwa sa najgorsze pomijając to ze ciężko zebrać i jakość zboża fatalna to jeszcze złapało mnie choróbsko. Koszenie przy temp. 38,5 st to ciekawe przeżycie. dziś znowu popadało wiec wybrałem się do lekarza bo 2 tyg choroby to za długo i co się okazało? zapalenie płuc. na szczęście zostało mi ok 6 ha zboża do skoszenia ale nie wiem czy znajdę czas na leżenie bo trzeba rzepak siać wapno rozsiewać i orać itd. Plony sa fajne az za fajne bo od nadmiaru zboża ściana w magazynie mi sie zawaliła, wiec mam problem z przechowaniem sprzedać na razie nie sprzedam bo w okolicy to jedynie gorzelnia skupuje i płaci po 500 zł/t za wszystko bo im jest obojętne co się zawiezie, a i jeszcze GS skupuje żyto którego nie mam po 650 zł/t więc pszenicy za 500 nie oddam. kupiłem big bagi i do tego upycham zbiory

Rolnik z powołania:-)

182

Bo czychają aby  nas teraz wydupczyć .świnie po 4,30 ;;;;;zboże srednio po 600-700 zł za tonę  a i tak polski chłop da rady .A żabojady robą wielkie aaaaalllllooo   o    pare kilo bananów  czy mandarynek. No i to się nazywa wspólna EUROPA.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

183

Czyli pielgrzymka do Częstochowy tylko Ci zaszkodziła.

184

nie dlaczego po pielgrzymce wróciłem zdrowy tylko chyba na imprezie zachorowałem jak mnie porządnie przemoczyło

185

ja dziś zaorałem pod rzepak  i zamierzam w tym tygodniu siac

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

186

A ja puściłem nadwyżki po 835zł/tona bo tez nie mam gdzie magazynować. Jak wszystko będzie OK to jutro skończę ostatnie 2,5 ha żyta. Kiedyś mój sąsiad, który w chwili obecnej jest w bardzo ciężkim stanie po wylewie, powiedział mi: "Tyle masz ile w kieszeni, bo reszty nie możesz być pewien" - Święta racja, prędzej czy później każdy się przekona.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

187

Ja pszenzyto za 700 oddałbym ale nie ma gdzie

ja wczoraj jechałem żyta, dzisiaj znowu, właśnie wyjeżdzam z przyczepami, jeszcze jutro do nocy i zostanie tylko słoma do wożenia:)

189

Ja już po żniwach słomę resztę zebrałem wczoraj w sumie trochę ponad 400 kostek  dwustu kilogramowych.

190

Jak pogoda wytrzyma to jutro skończę koszenie u siebie.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

191

Dosłownie 15min temu skończyłem żniwa - w końcu smile Teraz czas na orki pod rzepak

192

mi zostało zboża jeszcze ok 2 ha... wczoraj zacząłem orać na rzepak.

193

Ja  2 dni temu przywiozłem ostatnie baloty słomy. Żniwa zakończone z wynikiem 300 bel.

194

Ja miałem ambitne plany wczoraj zakończyć żniwa kale jak pech to pech najpierw urwał mi sie "wąs" od skrętu kuł. kega spawarka i ok ale chyba 2 godzinki stałem myślę wszystkiego i tak nie zdążę ale do rosy będę kosił i co opona strzeliła ta z przodu. normalnie puk i stoję na feldze
na szczęście mam koło dojazdowe (opona pęknięta) ale do domu dojechało. Teraz tata pojechał po oponkę a mnie zostawił bo niby chory jestem. Zostało mi nie całe 2 ha jak się uda to dziś będzie finisz ze zbożami

195 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-08-19 09:36:22)

Wczoraj skończyłem żniwować . Plon dość dobry.  Zniwa  to  chyba  najfajniejszy  okres  w  calej  rolniczej  działalności .  Szybkie  tempo  prac , odrobina  nerwówki , zapach  cietych  zbóż .  Pięknie  się  żniwuje  jak  kombajn  jest  dobrze  przygotowany  do  zniw , chodzi  cichutko  a  zboże  suche  że  słychać  tylko  "cykanie" kosy  podczas  cięcia .  Dobrze  jest też jak  dość  często  zaczyna  "bujać"  kombajnem. "Bujanie"  oznacza  ze  zbiornik  zaraz  będzie  pelny  i  zapali  się  kogut wink .  Wieczorny  powrót  do  domu  kombajnem  też  należy  do  przyjemnych  rzeczy , przyjemny chłodny wiaterek  owiewa  kierowcę, oczywiście kombaj  nie  może  mieć  kabiny wink  .  Czas  orać  pod  rzepaki  więc  ogień  na  tłoki :walka:

196

Ja dziś odpiąłem heder i kombajn poszedł spać do garażu do następnych żniw smile teraz tylko jestem na półmetku belowania słomy jeszcze 3-4 dni dobrej pogody i KONIEC żniw 2011

197

a ja dopiero nowy silnik wstawilem jak bedzie pogoda jutro to ruszam bo mam jeszcze 20h

Fortschritt zt 423 a razy 2

198

ja po żniwach. na rzepak prawie poorane, tylko znów pada...

199

Ja żniwa praktycznie zakończyłem bo został jeszcze łubin i gryka, ale zboża skoszone więc świętować można

200

Ja nie skończyłem bo wczoraj po południu tak dolało że szok , zostało 5 ha mieszanki i 10 gryki , dziś atakuję orkę pod rzepak jak nie będzie mokro to 10 ha powinienem do wieczora położyć.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."