41

Odp: wybory 2011

Zgoda koseś o tej gospodarce .właśnie o tym pisałem wyżej .Rząd myśli o mało ważnych sprawach a nie myśli o rozwoju gospodarki tylko jak by tu nam podatki podnieść ulgi zabrać .Ale co do kredytów EDWARDA to uważam że robił to na pokaz aby pokazać jaki to dobry przywódca.Wujek BREŻNIEW tylko patrzył kiedy paluszkiem pogrozić .Nie ma chyba wątpliwości że byliśmy od nich uzależnieni.A pamiętać trzeba że każdy kredyt musi być spłacony .

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

42

draqon22, jak tak było wspaniale za Gierka to powinieneś pamiętać takie małe kwadratowe znaczki z chyba niebieską 2 kg, to były kartki na cukier. W tamtych czasach wszyscy kradli, w pracy symulowali robote, a kredyty do dziś spłacamy. Dziś nie jest super ale przynajmniej po paszport nie trzeba iść na posterunek MO.

43

Dario napisał/a:

chyba niebieską .

No  widzisz  Dario  aż  trudno  w  to  uwierzyć ale  wtedy  też  już  znali  kolor  niebieski wink:D    Dowcipkuję  sobie  ale  nigdy  w  całej  historii  Polski  tyle  nie  wybudowano  co  za  Gierka .  Wystarczy  popatrzeć  na  sam  Toruń abo  jakiekolwiek  inne  miasto/ miasteczko

Jeden facet z naszej miejscowości też zaczął sobie budować dom, warsztat za kredyty ale robic się nie chciało tylko dobrze żyć, obecnie komornik sprzedaje wszystko co ma a ludzie domagają się pieniędzy które stracili wpłacając zaliczki. Podobnie wygląda u nas tylko komornik nazywa się "prywatyzacja"

45

My za Gierka pracowaliśmy ciężko ale było nas stać na niemal wszystko ,mam trzy siostry i każdej co prawda nie za Gierka ale już po stanie wojennym tato pobudował piętrówkę kupilo  się nowy ciągnik ,kombajn i wiele innych maszyn a dziś powierzchnię  ziemi potroiłem trzody i bydła też co najmniej potroiłem a kasy ledwo starcza na styk.Co do kartek na żywności i nie tylko to dlaczego to było ??? otóż zachód brał  bo nie można tego nazwać sprzedażą wszystko co było na rynku po to by w kraju wywołać głód na wszystko .Brakowało wszystkiego i na zachodzie wszystko co z polski było było cacy nasze konserwy polisz ham były nawet za ocean wysyłane ,czemu teraz zachodowi nie smakują nasze wyroby .Kilka lat temu huty stali były na skraju bankructwa i co się stało upadające huty kupił hindus podniósł ceny o ponad 100%i nagle huty stały się rentowne tak samo jest ze wszystkimi gałęziami gospodarki .Sory że się rozpisałem ale szlag mnie trafia jak ludzie psioczą na dawne czasy kiedy byliśmy potęgą gospodarczą a dziś jesteśmy konsumentem i tanią siłą roboczą na zachodzie.

46 Ostatnio edytowany przez krzychu (2011-08-23 11:04:53)

Edward Gierek był dla mnie Bogiem zastał Polskę drewnianą a zostawił murowaną. A ta gangrena wałęsa to zastał Polskę murowaną a zostawił *****.

47

Krzychu i KOseś oczywiście macie swoje racje .Ale dalsze życie w PRL -u pod rządami Edwarda prowadziło do nikąd.Jak sami wiemy każde przedsiębiorstwo musi przynosić jakieś zyski jeśli nie to plajta,a ta firma przynosiła straty .Koszty wyprodukowanych artykułów były sprzedawane po zaniżonych kosztach żeby pokazać zachodowi co polak potrafi.DOprowadziło by do tego co mają teraz grecy i sympatyczny Łukaszenka.Wszystko żeśmy trawiliśmy na bieżąco nawet składki na zus czy krus a każdy znaszych rodziców zasuwał jak my teraz ,aprzecież zasłużyli na godne życie na emeryturze a tu niestety za 700 stów trudno przeżyć

48

zabrakło mi słów i zatkało gierek  bogiem szok i rozpacz 20 lat po bałaganie zwanym PRL takie myślenie .gratuluję  ale tym się różnią dzisiejsze czasy że kazdy ma prawo do swego zdania i to się nazywa demokracja a nie pałowanie.mimo wszystko pozdrawiam.

Leszek   dla kolegów'

49

Dzisiaj demokracja czyli " lud rządzi "  he he he dobre dzisiaj to tylko garstka rządzi i  dopiero  mamy burdel jak sie  rozejrzę to  mi sie  nie dobrze  robi  każdy chce każdego  zrobić w ch..a za parę  groszy kasa kasa i tylko kasa się liczy :nooo:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

50

ta garstka wybierana przez 40%polaków bo reszta ma to w du.... i tylko póżniej stęka i narzeka

Leszek   dla kolegów'

51

Reszta ma w dupie bo może  chodziła  na wybory ale nic to nie dawało smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

52

Ale przed wyborami jes fajnie jak wszyscy którzy pchają się do koryta zaczynają się opluwać iwyciągać czarne teczki,zaczynają się tak pocić że przez ekran czuć.Obiecywać gruszki na wierzbie a po wyborach się zapomina.Szkoda że nie ma Andrzeja bo było by jeszcze ciekawiej.Ale trzymam kciuki za Palikota że wywinie jakiś fajny numer.

53

no własnie wywinoł palikot za rączkę z szefem polskich pedałów biedroniem robią cyrk w gdańsku.

Leszek   dla kolegów'

54

aby do koryta.przez zlewanie się na wybory pozwoliliśmy by garstka gamoni stworzyła sobie system partyjny i burdel się kręci i będzie się kręcił za nasze pieniądze .

Leszek   dla kolegów'

55

Szkoda że się nie powołujecie na jakieś statystyki, trudno weryfikować wasze zdanie, ale ciekawie prawicie to fakt.  Ja bym zapytał o jeszcze wcześniejsze wydarzenie czyli o zaistnienie PRL bo  z tego co pamiętam przynieśli nam go na bagnetach nasi wyzwoliciele wink ciekaw jestem czy Polacy sami zdecydowaliby się na Socjalizm, wszak PPS to bardzo ciekawa partia której członkiem był Józef Piłsudski.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

56

Panowie, każdy kraj , żeby funkcjonować w miarę sprawnie, musi być rządzony. Kwestią do dyskusji jest przez kogo, bo że musi to pewnik. Powinien być rządzony przez najmądrzejszych obywateli, na to wskazuje logika i nigdy się nie zdarza. Bywa różnie, rządzi monarcha, tyran despota, demokracja lub nikt (Somalia). Demokracja jak mówią jest do du.y, ale nikt niczego lepszego nie wymyślił. Nie rządzi mądrzejszy, tylko ten co ma większe poparcie, czyli lepsze gadane, lepszą kiełbasę wyborczą, dostęp do mediów, itd. Pozbawiając się dobrowolnie prawa do głosowania, stawiamy się na równi z naszymi forszajami, kwiatami doniczkowymi na parapecie i innymi takimi. Każdy z nas ma coś za uszami, każdy tkwi w jakichś układach (bez złego podtekstu), dlaczego wymagamy od rządzących kryształowej przejrzystości ? Jakie społeczeństwo, tacy jego przedstawiciele - nie dziwi nic. Są wybory - źle, nie byłoby - źle, nie dopasujesz. Proponuję w temacie wyborów używać rozumu, patrzeć na dokonania porównując je z obietnicami, stereotypy wsadzić w kieszeń, ktoś w końcu musi rządzić tym krajem.

57

Oczywiście że wyzwoliciele .szkopy wojnę przegrały a ci co najmniej krwi przelali przehandlowali nas ruskim i przez tyle lat mieliśmy ich na karku.Panowie gdybyśmy mieli dwa takie czołgi jak RUDY 102 to sami byśmy te wojnę wygrali i mielibyśmy ich wszystkich w tylnej części ciała .A teraz są wielkimi przyjaciółmi amerykańce i  ta cała reszta.Swiat się rozwijał a my staliśmy w miejscu przez pół wieku.A jak stoimy w miejscu to znaczy że cofalismy się do tyłu .A tyle straconych lat trudno dogonić

58

To prawda że za Gierka się dużo działo w Polsce ale wszystko było za kredyty które spłacamy do dzisiejszych czasów. Nie mówiąc też o tym że w tamtych czasach jak się spłacało kredyty to weszła hiperinflacja która prawie każdego zniszczyła. Zobaczcie sobie jak jest na Białorusi totalny chaos żeby nie Ruski dawno by upadli bo nie mogą się wyrzywić z PGR-ów. Aby dostać ciągnik trzeba było czekać kilkanaście lat (a do tego cza było dać w łapę aby się jeszcze przydział dostało). A  wy teraz tylko narzekacie aby nie ta demokracja (chodź też ma swoje wady), byśmy teraz nie pisali o tym bo by nie było ani komputera i internetu a nie wspominając też o inwestowaniu w nowe maszyny (chodź to też jest zasługa UE). Tylko narzekać potraficie a zobaczcie też drugą stronę medalu na pewno nikt z nas by nie chciał aby tak teraz było jak kiedyś.

59

Oczywiście nie ma czym się przejmować ,Polska nie ma długów ,politycy nie kłamią,gminy też wcale nie są zadłużone ,szpitale są najlepsze na świecie ,kolej jeździe na czas,paliwo jest po złotówce ,ropy nigdy nie braknie ,emerytury będziemy mieli po 4 tyś ,nie ma korupcji ,chinczyki zaczęli importować od nas,itd,po prostu sielanka.Nic tylko iść na wybory i wybrać następnych najmądrzejszych i najbardziej prawych ludzi którzy pokierują nami w świetlaną przyszłość.

60

Nam by się teraz przydała taka pani MARGARET THACZER ona by zrobiła porządek jak za swojej kadencj w Anglii .Dała radę i kibolom i wszystkim tym którzy chcieli  pracować krutko a otrzymywać wysokie emerytury Jest ład i wszystko poukładane w miare dobrze .