61

Odp: Jak to jest?

sławek 42 napisał/a:

... Ojcowizna. JĄ sprzedać, to jak rodzoną matkę. Własną matkę sprzedaje wyrodny syn, a z nim nikt z nas utożsamiać się nie chce. Więc bez względu na stan wiedzy i świadomości (Pajej masz rację), ktoś na ojcowiźnie zostać musi...

Jestem już daleko od takiego myślenia, miło by było ale zadaję sobie pytanie gdzie będę za 10 lat... w czarnej dupie bo nie ma szans na rozwój. Cholernie lubię tą robotę, dostosowuję ją do mojej wizji. Jedyne czego się panicznie boję to klęski i zmarnowania czegoś na co tyrał mój przodek. A jeżeli o sprzedaż i osiedlenie się gdzieś indziej to pewnie mnie to nie minie ale to jeszcze potrwa ładnych parę latek, zero oporów ludzie za robotą przeprowadzają się z kraju do kraju.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

62

Jak przekroczymy pewny wiek to już nie będzie się nam chciało zostaniemy na starych śmieciach zapuścimy porządnie korzenie a jak dożyjemy emerytury to jeszcze z większą zawzietością będziemy przewracać ziemię na polu . Takie mam wrażenie obserwując u siebie sąsiadów .W kółko powtarzają ,gdybym ja miał te lata dzisiaj co ty ;

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

63

marek2011 napisał/a:

Takie mam wrażenie obserwując u siebie sąsiadów .W kółko powtarzają ,gdybym ja miał te lata dzisiaj co ty ;

Gdyby mieli to co ?? Co by zrobili ??-
- wyjechali za granicę ? mam tam znajomych, wiecznie na cudzych śmieciach, wiecznie wynajmowanie 4 ścian. Nie dziękuję
- poszli by do pracy na budowę ? dziś jest robota jutro nie ma a zwłaszcza u prywaciarza. Nie dziękuję
- założyli by własną firmę ? nie różnili by się niczym od rolnika bo takie same problemy i robota 24h/dobę
- żyli by z zasiłków - chyba najlepsza opcja dla tych którym się nie chce.
Ja powiem inaczej - żałuję że nie mam tyle lat to oni a przynajmniej że nie urodziłem się 10 lat wcześniej jak upadały PGRy bo teraz nie miał bym tyle ha co mam tylko kilkaset. Po raz kolejny podtrzymuję swoje zdanie, że ja w rolnictwie przede wszystkim widzę przyszłość dla swojej rodziny i to właśnie ziemia nas utrzymuje.

gg 5118068

64

Zorak masz rację. moi znajomi pojechali za granicę, a ja zagranice stworzyłem sobie tutaj - oczywiście pod względem finansowym. Jak bym miał ochotę tyrać tak jak oni tam to miałbym dwa razy tyle pieniędzy co oni, tylko, że ja nie mam aż tak wielkiego zapału. Poza tym też mam wrażenie , że urodziłem się 10 lat za późno, ale chyba większość tak ma, to się tym nie stresuję.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

65 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2011-09-09 20:41:39)

Patrząc na dzisiejsze ceny, to kilka/kilkanaście lat temu wystarczyło poinwestować trochę w jakieś fajne ziemie w okolicach miast, kupić kilka mieszkań w centrach większych miast, do tego jakieś fajne działki i dziś byłoby się ustawionym na dłuuuugie lata. Ale tak mądrym, to jest się zawsze po czasie...

Dragon22, trzymam kciuki.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

66

Piotrze ale czy to nie jest tak zawsze bo być może za 10 lat powiemy "trzeba było 10 lat temu kupować to teraz mieli byśmy majątek" a być może to już jest max cena i więcej nie będzie ?

gg 5118068

67

Jak to jest ?
Jest jak jest. Kto nie ma błękitnej krwi - musi zap......ać.

68

Mam na przeciwko sąsiada leń i pijak w jednej osobie nigdzie nie pracuje od kilkunastu lat a pije codziennie za to żona jego to pracowita jak pszczółka utrzymuje jego i i trójkę dzieci ,do czego zdążam ano jego jeden z tekstów jest taki "Chciałaś hrabiego to zap.......laj  na niego" więc Sławku coś w tej błękitnej krwi jest wink

69

Trzymanie  w domu takiego lenia i pijaka to jest przyzwolenie żony i osób z nim żyjących .Ja bym mu zasunął kopniaka w tyłek .Nikomu z nieba nie leci tylko trzeba sasuwać a nie liczyć na jałmużę .Współczuje dziecią bo żona jest głupia że trzyma takiego pasożyta w domu.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

70

zorak napisał/a:

Piotrze ale czy to nie jest tak zawsze bo być może za 10 lat powiemy "trzeba było 10 lat temu kupować to teraz mieli byśmy majątek" a być może to już jest max cena i więcej nie będzie ?

To będziemy wiedzieć za te 10 lat... Jednak dziś na pewno tak można powiedzieć i niestety wielu żałuje. Ja też, ale cóż... Chociaż jak tak się patrzy na inne kraje, to wydaje mi się, że dla ludzi znających temat i się tym interesujących, to było to do przewidzenia.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

71 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-09-13 21:40:53)

PiotrK napisał/a:

Patrząc na dzisiejsze ceny, to kilka/kilkanaście lat temu wystarczyło poinwestować trochę w jakieś fajne ziemie w okolicach miast, kupić kilka mieszkań w centrach większych miast, do tego jakieś fajne działki i dziś byłoby się ustawionym na dłuuuugie lata. Ale tak mądrym, to jest się zawsze po czasie...

Dragon22, trzymam kciuki.

Słowa  wyjęte  z  moich   ust .  Działka  rolna  7 ha   w  Toruniu była  w  ogłoszeniach  za  grosze ,  ziemia  w  szóstej  klasie  ,  bez  podatku .  Dzisiaj  stoi  tam   osiedle wybudowane  przez  Budlex .  Który  z  kolejnych  właścicieli tej  działki  zarobił  najwięcej ?

Pod  Grudziądzem  to też   właśnie  takowe     działki  były  na  sprzedarz, bo  pod  Grudziądzem to  same  jak  to  się  mówi  laski  piaski  i  karaski ,  żyto  nie  urośnie  a  i  chwastom    chęci  brak .  Sosna  też  jakaś  karłowata  ,  ale ziemia  pod  budowę  domku  się  nadaje .  Wystarczyło kupić   te   działki  pod  miastem za  grosze  na  własność  a  dzisiaj można  by  było  wygrzewać  się  w  słońcu  i  spijać  szampana  gdzieć  na  balearach   nie  martwiąc  się  o  nic

72 Ostatnio edytowany przez draqon22 (2011-09-14 11:37:46)

sławek 42 napisał/a:

Masz czas lub pieniądze - masz czas, nie masz pieniędzy, albo masz pieniądze a nie masz czasu - .

A  nie  idzie  coś  takiego  zrobić  żeby  był  czas  i  pieniążki  żeby  były?

73

Właśnie tych ziem pod Grudziądzem odżałować nie mogę. Kosztowały grosze i nikt ich nie chciał. My także, bo niby po co nam jakieś kawałki ziemi, a teraz to zabijają się o nie. Szkoda.

www.rajstop.pl

74

pod wrocławiem, 10lat temu ludzie po 3 tysie hektar chcieli oddać  , kase mia lem, tylko po co mi tyle pola, od domu daleko , a teraz  piękne osiedle i cena 150zł za metr

75

Koledzy.
1.Nie gdybać .
  Nie żałować,że kiedyś czegoś nie zrobiłeś , bo nie mogłeś, nie wiedziałeś
  a gdybyś mógł, to na pewno byś to zrobił. Czas przeszły dokonany.
Jest "okazja" na powrót do przeszłości: Rumunia jest 10 lat za nami i odważniejsi Niemcy już sprzedają swoje hektary po 40 000 Euro i kupują tam 20 razy większe areały niż posiadali u siebie i już czekają na dopłaty  przedakcesyjne .
2. Gospodarstwo jak produkcja biżuterii czy handel jajami to normalna działalność gospodarcza i rządzi nią ekonomia i nie ma sentymentu, że dziadek miał 30 tuczników to i ja z tego wyżyje. Trafisz w "dołek" i dopłacisz do obornika. Bush'a ostrzegano: ekonomia głupku, ekonomia.'
3. Szacunek do ojcowizny, matki żywicielki.
Jak gospodarzysz z przymusu , nie umiesz lub po prostu masz talent w zupełnie innej dziedzinie nie zgrzeszysz choćby oddając ziemię w dzierżawę dobremu gospodarzowi za godziwy czynsz.
Wstyd to zaprzepaścić dorobek nawet nieumyślnie, a jeśli specjalista podniesie potencjał plonotwórczy ,uzyska profit dla Ciebie i siebie to ziemia na pewno nie straci na wartości.
Ważne by nie przegapić utraty rentowności. Kłania się punkt 2.
4.Wiedza i to nie ze swoich błędów, bo ta jest najdroższa i najwolniej przyczynia się do postępu.

Historia: C-355, C-330, Pronar MTZ 82 SA, Massey Ferguson 595 MK II,
Zetor 411 (eksportowy 4011 bez peumatyki), C-360,
Aktualnie: Same Saturno 80...
Poszukiwany:ZT 303

76

Doceniam konkrety, Kolego Motofarmer masz +.

77

motofarmer napisał/a:

Koledzy.
1.Nie gdybać .
  Nie żałować,że kiedyś czegoś nie zrobiłeś , bo nie mogłeś, nie wiedziałeś
  a gdybyś mógł, to na pewno byś to zrobił. Czas przeszły dokonany.
Jest "okazja" na powrót do przeszłości: Rumunia jest 10 lat za nami i odważniejsi Niemcy już sprzedają swoje hektary po 40 000 Euro i kupują tam 20 razy większe areały niż posiadali u siebie i już czekają na dopłaty  przedakcesyjne .

Łatwo powiedzieć. Nie żałuje tylko ten, kto nie jest świadomy takiej czy innej straty. Jeżeli masz tego świadomość to żałować będziesz do końca życia. Możesz się z tym tylko pogodzić lub nie, a najlepiej zapomnieć. Nie jeden przez to popadł w porządną deprechę.
Rumunia trochę daleko, ale kto wie co przyniesie jutro...

Z resztą zgadzam się w 100 procentach i kilku promilach wink

www.rajstop.pl

78

Oj nie łatwo powiedzieć.
Najpierw trzeba rozróżnić przyczyny na które nie mieliśmy wpływu, od przyczyn  przez nas zawinionych, do których powinniśmy się sami przed sobą przyznać i nie szukać winnych w otoczeniu.
Pomoże to pogodzić się z zaistniałym faktem bo innego wyjścia nie ma. I potrzeba czasu.
Wielu Niepogodzonych między nami też już nie ma.
Pracuje w zespole, w którym jest kilka osób po mniejszych lub większych przejściach. Wyróżniają się determinacją i ostrożnością w działaniu.

Historia: C-355, C-330, Pronar MTZ 82 SA, Massey Ferguson 595 MK II,
Zetor 411 (eksportowy 4011 bez peumatyki), C-360,
Aktualnie: Same Saturno 80...
Poszukiwany:ZT 303